ČIN MILOSRĐA

SUSRETI
piše: Emil Cipar

-Nemate osamnaest kuna sitnoga? …upita me prodavačica na kiosku u Slavonskom Brodu ugledavši novčanicu od 50 kuna koju joj ponudih da bih platio kupljene cigarete.
-Nemam gospođo …odgovorih
-A ja vam ne mogu vratiti kusur. Ovo je sve što imam od malih novčanica …i pokaže mi pet-šest novčanica od deset i dvadeset kuna.
-Pa imate dovoljno! Procijenim situaciju na brzinu …tu imate preko pedeset kuna!?
-E ne mogu vam to dati! Onda nemam baš ništa u kasi od sitnoga, a šta ako neko opet dođe sa krupnom novčanicom
…odgovori gospođa.
-Pa zar nije to svejedno kojoj mušteriji nećete moći naplatiti? ….upitah.
-Pa vi mene nećete shvatiti! Ako vama sada dam trideset kuna, onda mi ostaje samo …da vidim …evo …samo mi ostaje ….onda ….još trideset kuna.
-Dovoljno za poslužiti još jednu mušteriju mojega kalibra …odgovorih.
-E ne ide to tako! Ja moram uvijek imati u kasi dovoljno sitnih novčanica za vratiti kusur. I imala sam jutros, ali …ne znam šta je ljudima danas, danas svi dolaze samo sa krupnim novčanicama.
-Ako vi sada uzmete moju novčanicu od pedeset kuna, iduća mušterija dođe sa novčanicom od sto kuna i kupi isto za osamnaest kuna, moći ćete ga poslužiti!
-Nemojte vi meni sada ako, ako… Ja samo znam da moram imati u kasi uvjek dovoljno malih novčanica.

Temperature u Slavonskom Brodu trenutno su daleko iznad 30 stupnjeva. Da mi nije ponestalo cigareta ne bih sigurno izlazio. Do idućeg kioska je preko 100 metara …po ovoj vrućini predaleko.

-A ako napravimo kompromis! Da ja uzmem dvije kutije cigareta, to je onda 36 kuna. Onda mi možete vratiti kusur?
-I šta smo onda napravili!? Opet vam moram vratiti kusur …
nezadovoljno će prodavačica. -Jedino ako imate dovoljno sitnih, mogu vam dati cigarete.

Stojim zbunjeno pred kioskom. Da uzmem tri kutije cigareta? Onda opet nemam dovoljno. Provjeravam u novčaniku. Jedino je još tu novčanica od stotinu kuna.

Pored kioska je luksuzna trgovina poznate modne marke. Uđem u nju i pitam jato trgovkinja koje mi pođoše u susret, mogu li mi promjeniti 50 kuna.
-Nemamo ništa u blagajni. Kod nas mušterije plaćaju karticama, tako da nemamo problema sa brojanjem novca. A nemam ni privatno. Može li netko promjeniti čovjeku 50 kuna?

Ne može ni jedna od njih. Nisu dobili odavno plaću, pa se nema.

Pušenje škodi zdravlju …piše na kutijama cigareta. Polako se sve više uvjeravam u to. Ništa onda! Prilika za prestati pušiti.

Izlazim iz trgovine. Trgovkinja iz kioska me zove. Odlučila je biti milosrdna …ipak će mi promijeniti novčanicu, iako teška srca, jer onda neće imati dovoljno sitnog novca u blagajni za sljedeću mušteriju.

-Hvala gospođo, ali odlučio sam …ustvari razmišljam o tome kako pušenje škodi zdravlju.
-Vi se sad ljutite na mene. Ne možete razumjeti moju situaciju! A znam kako je to kad nemaš cigareta, pa sam mislila… I sama sam stravstveni pušač.
Da ne rastužim gospođu i da ju uvjerim kako se ne ljutim …kupujem cigarete. I to u onoj …za gopođu povoljnijoj verziji. Dvije kutije za 36 kuna i 14 kuna kusura.

Na obje kutije piše: Pušenje škodi zdravlju. Istina, ali ima puno drugih stvari koje isto tako škode zdravlju, a nisu nigdje navedene, niti bilo tko upozorava na njih.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Emile

Jedino si mogu predpostaviti tu se je radilo o domaćoj i stranoj mušterji.