MLADI HRVATI PJEVAJU PAPI

ZBOR MLADIH HKM BERLIN PJEVAT ĆE NA OLIMPIA STADIONU U VRIJEME PAPINA POSJETA
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Zbor mladih Hrvatske katoličke misije Berlin nastupit će u duhovnom i glazbenom programu prije svete mise s Papom Benediktom XVI. na berlinskom Olimpia stadionu, 22. rujna 2011. godine. Ovu izvrsnu vijest saznali smo od Anice Krstanović koja zajedno s ravnateljicom Suzanom Smolković, skrbi o organizaciji, pripremama, probama i nastupima Zbora mladih Hrvatske katoličke misije Berlin. Zbor mladih nastao je nakon što se s kraja godine, u vrijeme priprema za obilježavanje 40 godina HKM Berlin, okupio Zbor mladih Ivan Lukačić koji je nekada djelovao u HKM Berlin. Danas su to sve odrasli ljudi, većinom i majke djece i mladih.
Po izvrsno obilježenoj obljetnici osta dragocjena ideja ovo jednokratno okupljanje onih kojima duhovna glazba odavno leži na srcu, iskoristiti za dugoročniji, glazbeni i duhovni dobitak. Tako je u djelo spovedena ideja  da zbor, odnosno mladi naraštaj nekadašnjeg Ivana Lukačića, jedanput mjesečno, prvog četvrtka u mjesecu, glazbeno predvodi obred klanjanja pred Presvetim. Od prvotnim par mladih skupilo se do danas 27 mladih pjevača kojima je glazba i duhovnost vrlo prirasla srcu.
Organizatori i mladi roditelji, došli su nedavno i na ideju, uz suglasnost župnika fra Petra Čirka, kontaktirati Berlinsku nadbiskupiju te predložiti Zbor mladih za sudjelovanje u predprogramu prije svete mise s Papom na Olimpia stadionu.
I eto …prijedlog je Berlinska nadbiskupija usvojila. Istina …broj sudionika je ograničen, nastupit će 15 mladih pjevača ali recimo i to kako će Zbor mladih HKM Berlin biti jedini zbor strane misije koji će pjevati na ovom duhovnom susretu i jedini zbor mladih koji će nastupiti. U predprogramu sudjeluju još zborovi St. Hedwig katedrale, zbor nadiskupije te pjevačica Maite Kelly i grupa Patchwork.
Uistinu, veliki podvig su napravili organizatori i voditelji Zbora mladih HKM kad im je pošlo za rukom mlade  Hrvate uvrstiti u glazbenu izvedbu uoči mise s Papom. Zbor mladih pjevat će pjesmu “Jesus Christ you are my live” (“Isuse Kriste, ti si moj život”) na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku a s mladim Hrvatima će se potom na bini voditi i razgovor o ulozi, životu i organizaciji  katolika stranog porijekla u Berlinu.
Naravno, pripreme za ovaj važan nastup uveliko traju. Zbor mladih pod ravnanjem Suzane Smolković ima redovite probe, glazbeno ih prate Ana Begić, klarinet, Matea Marić, klavijature, Ivana Baković i Katarina Zlatunić, gitara.
Zbor će 16. rujna aktivno sudjelovati i na duhovnoj pripravi misija stranog porijekla u crkvi st Kamillus, pod nazivom “Muttersprachliche Gemeinden begrüßen Papst Benedikt”.
Ovoj duhovnoj pripravi prisustvovat će i papski nuncij Jean -Claude Perisset, potom berlinski nadbiskup Rainer Maria Woelki i pomoćni biskup Matthias Heinrich.
Ukratko, izvrstan uspjeh Zbora mladih HKM Berlin i poticaj i drugim mladim vjernicima i pjevačima na aktivnije duhovno sudjelovanje. Bit će pravo zadovoljstvo slušati pjesmu mladih Hrvata 22. rujna na Olmipija stadionu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nada
nada
12 years ago

Nedavno sam cula djevojke i decke kao pjevaju i sviraju; prekrasni su!

Hvala Suzani i Anici na njohovoj ideji i trudu.