OSTVARENJE VELIKE ŽELJE

NAŠA SURADNICA IZ MAKEDONIJE, LJERKA TOTH NAUMOVA, NASTUPILA U HRVATSKOJ
tekst: hglas.berlin
foto: arhiv  pjesnikinje
Rešetari -Zagreb/Hrvatsko – makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, nastupila je u Republici Hrvatskoj. Najprije kao sudionik  na IV. Rešetaračkim pjesničkim susretima koji su započeli 30. rujna otvorenjem izložbe XIV. međunarodne likovne kolonije “Petrović – Rešetari 2011.” Pozdravne riječi nazočnima je na ovom skupu uputio Ivan de Villa, predsjednik KLD-a, a otvorila ju je Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća općine Rešetari.

U subotu, 1. listopada program je počeo prijemom  u OŠ “Ante Starčevića” gdje je domaćin bio ravnatelj Tihomir Batalo. Uslijedile su brojne promocije knjiga: “Između dvojbi” Ljerke Totch Naumove iz Makedonije. Tom prigodom o knjizi govorio je jedan od recenzenata  mr. Lujo Medvidović , književnik i književni kritičar iz DHK. Potom je profesorica Vjekoslava Bagarić promovirala knjigu pjesnikinje iz SAD-a  Ivanke Kuzmanović Madunić  naslovljenu “Hrvatska, i izvor i ušće” . Profesorice Zlata Dasović i Ivana Prakaturović promovirale su Zbornik mladih pjesnika “Dodirni ga srcem” , dok su Zbornik pjesama XIV. Susreta pjesnika “O zemlji i zanovijeti” promovirali  profesori Ivan Slišurić i Đuro Vidmarović.
S  promoviranjem  knjige  “Na istom kolosijeku” Stipana Blažetina iz Mađarske,  obilježena je  70. godišnjica njegovog rođenja i 10. godina njegove smrti. O ovom  antologijskom   Zborniku govorili su :  Đuro Vidmarović ( koji se osvrnuo i na pjesništvo Hrvata u svijetu s osvrtom na Mađarsku), Ivan Slišurić i Stjepan Blažetin (sin) i sam pjesnik i direktor Instituta za kroatistiku u Mađarskoj.

Susret  poetske riječi.-miting poezije održao se u večernjim satima. Nastupili su pjesnici iz Hrvatske i  pjesnici izvan Hrvatske iz zemalja : Mađarske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije, BIH, Makedonije , Italije, Crne Gore, Slovačke, Švedske, SAD-a, Kanade i  Južnoafričke Republike.

Sudioništvo pjesnikinje Ljerke Totch Naumove  na IV. Rešetaračkim susretima bilo je praaćeno  prijateljskim povezivanjem opčina Ilinden iz Skopja i Rešetari. Načelnik  Rešetara Zlatko Aga , Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća i predstavnici poglavarstva opčine Ilinden :Ljupčo Boškovski, zamjenik gradonačelnika i Dejan Bogdanovski, šef kabineta. vodili su razgovore o suradnji. Tom prigodom  posjetili  su spomen dom velikog makedonskog  umjetnika Toše Proeskog koji je poginuo baš u općini Rešetari, nedaleko Nove Gradiške.
Pri tom prijateljskom druženju potpisan je memorandum za suradnju na kulturnom , športskom i gosodarstvenom području. Dogovoreno je bratimljenje općina da se održi uskoro u Skopju.

Gosti iz Makedonije, predstavnici općine Rešetari i organizator Susreta Ivan De Villa bili su nazočni i na predstavljanju Ljerke Totch Naumove u Društvu hrvatskih književnika 3. listopada u Zagrebu.Na toj svečanosti Ljerkine poezije na hrvatskome jeziku predstavljene su  tri autoričine knjige: Između dvojbi, Vrijeme koje više nije moje i Potisnute paralele

O stvaralaštvu Naumove govorili su istaknuti hrvatski književni kritičari i književnici mr. sc. Ivan Slišurić i mr. sc. Đuro Vidmarović, stihove je čitala istaknuta glumica Kostadinka Velkovska, a manifestaciju je vodila Lada Žigo.

Na kraju „Susreta u DHK“ nazočnima se s par riječi obratila i  autorica Ljerka Totch Naumova. –Evo danas poslije dugogodišnjeg kucanja na vrata hrvatskoga pjesništva s ponosom ostvarujem moju želju pjesničkoga govora na jeziku mojih pradjedova …rekla je, između ostaloga, u pozdravnom slovu Ljerka Totch, te izrazila veliku zahvalnost nazočnima što dijele njezinu radost primanjem u DHK.

Nakon susreta u DHK, pjesnikinja je zajedno s gostima iz Makedonije, predstavnicima poglavarstva općine Rešetari i organizatora Pjesničkih susreta,  posjetila HMI, gdje ih je u ime ravnateljice Katarine Fuček, primila Diana Mašala Perković, pravna savjetnica HMI. Uz hrvatske specijalitete govorilo o mogućnosti zajedničkih projekata iz kulture između dvije prijateljske države   Hrvatske i Makedonije .

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Razmjena raznih kultura
dodatno je bogatstvo država..slično i Hrvatske

Svaka čast nastupnicima i organizatorima..mislim da je to želja i mnogih drugih.. osim susjednih nacija.