S VINODOLSKE PLAŽE

piše: Josip Mayer
Novi Vinodolski/Na plaži u Novom Vinodolskom, vjerojatno i negdje drugdje …uz one domaće … sastane se i nas iz  iseljeništva oko petnaestak ponekad i dvadeset. Dnevno nam se približe i pojedini iz drugih hrvatskih gradova. Čovjek ne može vjerovati kako je svijet …iako veliki … ponekad mali.
Ljudi se međusobno upoznavaju i prepoznaju čak i na plaži. Tu je Srećko, stari mornar u mirovini …prošao je skoro cijeli svijet. Kako i sam kaže …nema mijesta gdi ga s brodovima nije bilo. Tu je i Nikola, poznati vinodolski poštar …nema čovjeka koji njega ne pozna. Stana i njezin suprog Igor …braća Tomo i Marko automehaničar u mirovini …Uglavnom … to su domaći koji se češće viđaju na plaži.
Nekad nam se priključe  i neki drugi domaći …teško im je svima i zapamtiti imena …koji prvi otvaraju i zatvaraju sezonu kupanja.
Tu smo naravno i mi  iz iseljeništva,  mnogi ovdje sagradili svoje kuće …pokupovali stanove. Zvonko je iz Hamburga …inače Slavonac. Dinko je iz Bosne i Hercegovine …ima kuću u Zagrebu. Mirko i Slavko su  iz Münhena …Slavko je radio te zaslužio mirovinu u BMW-u …pa onda i ja osobno i Mato iz okolice Stuttgarta. Ljubica sa suprugom je iz Kölna  …stan posjeduje u Novom Vinodolskom. Ima naših i iz Sindelfingena i Böblingena. A sastanemo se ponekad i sa iseljenicima iz Bonna, Berlina, iz Švicarske.
Neki od njih su tu sa bračnim patnerom po pola godine …njeguju svoje vrtove, stanove, kuće i dvorišta. Drugi su tu sami jer im suprug ili najčešće mlađa supruga, još radi. Najviše tu ima prije i poslije sezone kako iseljeničkih umirovljenika …uz one  iz Novog Vinodolskog …i onih  iz raznih krajeva i gradova Hrvatske, Evrope i svijeta.
Možete si zamisliti taj ugođaj uz kupanje i toplo more te vrlo prostrane vinodolske gradske plaže dužine oko sedam kilometara gdi poznaje već godinama skoro svaki svakoga.
Tu se razvijaju dnevno mnoge životne priče, razmjenjuju mišljenja i iskustva tako da nikom nije dosadno slušati jedan drugoga. Najveća je tu centralna oaza i mjesto okupljanja domaćih i iseljenika  …glavna plaža. Osobno sam si već pomislio kako bi nam dobro došle kad pada kiša i neke prostorije za druženje.
Ovako …kad  nas sunce isprži i morska voda ohladi …onda se najčešće ide s dobrim prijateljima u obližnji kafić. Traži se unutarnje hlađenje …hladno pivo ili piva limon, mineralna voda, gemišt ili što god bilo drugo. A nije ni to još sve. Kad nam je prilika i volja ide se i na zajedničko roštiljanje …netko ima rođendan ili je postao djed i baka …uvijek se nađe razloga.
Nedjeljom se sastajemo većinom pred crkvom sv. Filipa i Jakova. Poslije crkve ide se na kavicu ili piće …poslije na ručak u neki ugostiteljski objekt, pizzeriju …pojedine serviraju i nedjeljni meni …
Ono što je zanimljivo … već su i ugostitelji i konobari primijetili …iseljenici se vole prepirati tko će ceh prvi platiti.
Meni je  najdraže vidjeti … kad nam konobarica ili konobar …ugostiteljska posluga … serviraju uz kavicu ili neko žestoko piće i …Vinodolsku prirodnu izvornu vodu. Ništa nas voda ne košta …za razliku od  ugostiteljstva neki drugih zemalja Europe i svijeta. Tu uslugu i bonton trebalo bi nam u Hrvatskoj …poput branda  …i dalje sačuvati i zadržati.
To je  ujedno.dobra promidžba i reklama. A dobra promidžba je još najbolja ona … od uha do uha.  I  …daleko se čuje!
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments