USKE SPECIJALIZACIJE IZVAN RH

tekst: Marko Jareb

Jedan mladi akademski građanin tehničkog smjera u RH se nije mogao zaposliti više mjeseci u struci. Svoju akademsku, naobrazbu stekao je na Zagrebačkom sveučilištu. Zbog toga ga je uhvatilo prilično neurotično stanje.

Bilo mu je bez veze da bilo što ide raditi u RH izvan svoje struke. Zato odlazi u Njemačku i tamo se zapošljava u jednom trgovačkom centru gdje radi kao prodavač. Jezik je već od prije znao pošto su mu roditelji bili gastrabajteri u Njemačkoj.

Paralelno s poslom koji radi prati natječaje za svoju struku u Njemačkoj. Tako se uspije zaposliti u jednoj njemačkoj tvrtci kao njihov trgovački predstavnik za njihove proizvode. Dosta je na službenim putovanjima. Ta tvrtka mu ponudi da će ga poslati mjesec dana na specijalizaciju u svoju centralu kako bi se usko usavršio za jedan njihov proizvod te kako bi taj njihov proizvod on mogao prezentirati budućim potencijalnim kupcima. Sada je specijalist za taj uređaj i odlazi osposobljavati njihove korisnike za rad na tom uređaju po cijeloj zapadnoj Europi.

Pošto je još neoženjen i bez većih obiteljskih obveza, odgovara mu taj posao. Pogotovo što je u zadnje vrijeme dosta na terenu za govorno područje svoga materinjeg jezika, ali i za cijelo govorno područje bivše države kome je pripadala i RH.

Je li ima ikakvih mogućnosti  da i mi u RH na takav način nekoga iskoristimo za svoje poslovne interese?
Jedan čovjek je imao sina zaposlenog u jednoj prekooceanskoj zemlji, također fakultetski obrazovanog, a radio je u jednoj tvornici na jednom stroju kao poslužitelj istoga više godina. Njegov poslodavac je naknadno doznao kako je on fakultetski obrazovan te mu je u jednom neformalnom razgovoru rekao da se to odmah i vidjelo kako je on posluživao taj stroj.

Kako mi to ne možemo u RH vidjeti?  Što bi se to trebalo dogoditi u RH kako bismo to uvidjeli? Imamo toliko mladih obrazovanih ljudi, a nismo u stanju iskoristiti njihov potencijal za svoje poslovne interese. Je li ih je moguće poslati na specijalizaciju vani, pa onda vratiti natrag? Koliko je ta praksa već u primjeni, samo na drugi način?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments