INTRIGANTNA POVIJEST FOJNIČKE AHDNAME

tekst i foto: Adolf Polegubić
Kelkheim
/ U subotu 15. listopada u dvorani Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus u Kelkheimu, predavanje o intrigantnoj povijesti fojničke Ahdname održao je akademik Srećko M. Džaja iz Münchena. Predstavljanje je organizirala Udruga đaka i prijatelja Franjevačke klasičke gimnazije Visoko – podružnica u Njemačkoj i ovdašnja hrvatska župa. Sve je na početku pozdravio župnik fra Marinko Vukman, a potom je uveo u predstavljanje dr. Jozo Džambo iz Münchena, koji je ujedno i vodio diskusiju.
Predavač, povjesničar akademik Džaja, podsjetio je kako je Ahdnama bosanskih franjevaca temeljni dokument, kojim je islamsko-osmanlijski zakonodavac legitimirao prisutnost i djelovanje bosanskih franjevaca u Osmanlijskom carstvu nakon osvojenja Bosanskog Kraljevstva 1463. godine.
Povijest Ahdname jednako je burna kao i povijest bosanskih franjevaca. Kao ni brojni franjevački samostani i crkve, ni Ahdnama u svom izvodnom obliku nije preživjela. Uz nekoliko prijepisa i prijevoda sačuvao se i jedan rekonstruirani oblik tog dokumenta, koji je u političkom i pravnom pogledu fungirao kao original (danas u Franjevačkom samostanu u Fojnici).
Predavač je dao kratak prikaz političkih prilika i pravnog okvira u kojima je Ahdnama nastala, te analizu tog dokumenta i njegove uloge u političkoj praksi. Riječ je o Ahdnami i kao metafori za kojom se poseže u suvremenom bosansko-hercegovačkom političkom životu, istaknuo je akademik Džaja.
Predavanje je održano u sklopu godišnje skupštine podružnice za Njemačku Udruge đaka i prijatelja Franjevačke klasične gimnazije Visoko, koje je predsjednik Mijo Nujić. Udruga je osnovana 1996. godine, a danas broji 250 članova. Dosad je organizirala nekoliko znanstvenih skupova i objavila deset knjiga i zbornika. Na predavanju je bio i generalni konzul Generalnog konzulata R. Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Nikica Džambo sa suprugom i više franjevki Bosansko-hrvatske provincije iz Mainza na čelu s prijestolnicom kuće s. Auksilijom Milić.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast fra Marinko Vukman-u Poznajemo se od početka njegovim mladih dana..kada je mladi svećenik stigao po prvi puta u Stuttgart..prem nismo se viđavali tako često alikada je trebalo bili smo tu Dobro se sječam i njegovih humanitarnih akcija i zalaganjima u HKM u Stuttgartu i domovinskom ratu. Od njega sam primio i zahvalnicu na koju sam vrlo ponosan..a nije samo za mene već i za sve one koji su u to vrijeme zdušno pomagali u izgradnji tog svetog crkvenog objekta. U kojoj stoji sledeće OVO SU S SVOJU LJUBAVLJU SAGRADILI DOBRI LJUDI Župni ured sv.Vida Okućani-Hrvatska Dirnuti Vašom dobrotom… Read more »