JEDNOSMJERNA DEMOKRACIJA

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Prateći  obilježavanja 20-tih obljetnica ustrojavanja brigada i početka organiziranog otpora agresoru i domaćim izdajnicima u Domovinskom ratu želio bih povući paralelu i osvrnuti se  na rad političkih predstavnika u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Naime ovih je dana Zadar dobio Trg Damira Tomljanovića Gavrana, Sisak tradicionalno obilježio Dan branitelja Sisačko moslavačke županije, Lovas otkrio spomenik civilnim žrtvama koji su bili tjerani u minska polja, Zagrebački branitelji Vukovara organizirali su koncert u Dvorani Lisinski…

Istodobno  zagrebački skupštinari se bave preimenovanjem Avenije Gojka Šuška i imenovanjem ulica po rockerima, a nisu se dosjetili ovih ključnih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti. Dapače propustili su mnoge prilike. O najavljenom uređenju Trga dr. Franje Tuđmana ni riječi ili imenovanje zračne luke po prvom Hrvatskom predsjedniku. Uvjeren sam kako će i još jedna u nizu inicijativa ovog puta Hrvatskog helsinškog odbora o preimenovanju Trga maršala Tita ponovno završiti bez rezultata. Razlog crpim u činjenici kako su zagrebački skupštinari prije nekoliko mjeseci odbili prijedlog o preimenovanju Trga Travno u Trg Ravena Čuvala …prve civilne žrtve Domovinskog rata u Zagrebu.

Prijedlog ne samo što nije usvojen, ili ne daj Bože da se neko sjetio po Ravenu nazvati neku od ulica u Zagrebu, već se predlagatelju nije poslao ni povratan odgovor s obrazloženjem odbijenice. Ne samo predlagatelju već i udrugama iz Domovinskog rata koje su poduprle prijedlog i čekaju odgovor kako bi ga prenijele svojem članstvu.

Možda će netko reći kako je to već  otrcana izjava ali ipak  moram ponoviti  kako  gradski skupštinari ne bi sudjelovali u demokratskom radu skupštine da nije bilo u Domovinskom ratu članova upravo tih udruga. Stoga bi odgovor  i obrazloženje  prijedloga trebao biti ne samo moralna obveza već i  minimum civilizacijskog i demokratskog dosega. Ipak zahvaljujući demokratskim promjenama i ozračju ovaj članak  pišem bez straha i razmišljanja o posljedicama te se nadam kako će u njemu branitelji koji su poduprli prijedlog o preimenovanju jednog trga prema njihovom suborcu pronaći svoju  zadovoljštinu.

No pitanje je  koje me nakon svega škaklji jest …odvijaju li se demokratski procesi u našem društvu u pravom smjeru, ili je i dalje na djelu jednoumlje.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Žarko i još nešto izpričavam se! Upravo mi je palo još nešto na pamet a zato i imamo blogove da kažemo ako se nešto pametno sjetimo ili mislimo da smo pametno rekli..no to će kao i uvjek drugi vrijednovati i ocijeniti. Nomaju oni ni stvaralačkog duha jer da ga imaju nebi se tako raskošno ponašali građanskim novcima.. a kada kažem oni.. onda mislim na sve naše vladajuće i oporbene dosadašnje političare..Jer da je drugačije makar neki od njih bi skočili pred rudu i kolica koja srljaju u ponor..bi već odavno zakočili i zaustavili..te hrvatske građane bi također opominjali i… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Žarko Deleč

Možemo mi još puno puta podvući crtu..ali što nam to znači kad nailazimo na gluha uha oni koji bi hrvatske građane trebali čuti,vidjeti,i saslušati.
Nemamo mi produktivnih političara pa tako ni politike,svakako kod njih vlada jednoumlje..jer da je drugačije već bi se nakon dvadeset godina okrenulo nešto na bolje.
A ovo o čemu vi govorite..to bi im trebao biti..bez ikakovih opomena i pomagala..tek uzputni posao.. koji bi se trebao riješavati..skorom sam od sebe.