BIRAM ŽIVOT

Piše : Gordana Knežević
…i ne znam što sam tamo radila?!

Samo sam preživljavala, a samo preživljavanje ne može značiti i živjeti i osjećati život, a život se osjeća srcem i preslikava dušom. Ipak, ne želim misliti da je sve bilo uzaludno, danas slikam ovo moje proživljeno, izvlačim i ono što sam mislila da nemam više, da je umrlo, nestalo, iščezlo iz mene, ugasilo se, a danas, jasno mi je, ugasiti možeš samo i jedino ono što nismo niti osjećali, a osjećaje ne želim odbacivati…

…i kada su loši i kada su tužni i kada me čine sjetnom i onda kada zbog njih odlazim u mislima na neka proživljena mjesta… jer i to je moje, a često susrećem, pronalazim i zablude i danas se pitam kako je moguće da su ušle u mene, da sam živjela s njima, a nekada sam ih možda tumačila i kao nadu.

I tu pronalazim zamku… nada koja je bila i ostala samo zabluda i koliko grešaka moramo učiniti da bismo spoznali zabludu?

A nema mjesta žaljenju, pa zar sama spoznaja zablude ne predstavlja i malu pobjedu?

Svako spoznavanje naše izgubljenosti shvaćam već kao uspjeh, a puno malih spoznaja može nas dovesti do našega smisla.

Živjeti život zapravo znači pronalaženje našega smisla u njemu. Ponekad živimo, a ponekad samo preživljavamo, a u preživljavanju tražimo mogućnost spasa, da bismo ponovo započeli živjeti.

I samo preživljavanje ne mora biti loše, iako je tegobno, jer naš smisao pronalazimo upravo u onome što zovemo borba u životu, a uvijek tražimo uporište u nekome ili nečemu…i sve se vrti zapravo oko uporišta, koliko je snažno i koliko ga osjećamo. I koliko god se činili snažnima, slabost je osobina ljudi. Svi mi imamo svoje slabosti…manje ili veće, a slabost je nešto što nas zaustavlja i priječi u pronalaženju našega smisla.

I u slabosti možemo pronaći snagu…samim sukobom protiv slabosti naših svijest o slabosti postaje i naša snaga.

Nisam nikada razmišljala o mojoj snazi…možda samo ponekad o slabosti u nekim izuzetnim trenucima.

…i tada sam imala i veliki osjećaj samoće

…mislim da je to bilo sasvim u redu, taj susret sa samom sobom i onime što jesam i što ne želim biti, postati…

A nekada u životu donosimo odluke na koje nismo mogli niti utjecati, baš kao da su bile predodređene nekom višom silom.

Život nam ponekad ostavlja iluziju da je odluka bila samo naša, a naša može biti samo pogreška…ne prihvatiti ponuđenu priliku. A sve oko nas samo su okolnosti koje smo živjeli…naše i svih onih koji nas okružuju.

Okolnosti često bivaju isprepletene, a nerijetko i sukobljene, a mi… mi nastavljamo živjeti ili preživljavati.

Uvijek sam nestajala, odlazila u neki svoj svijet…moje utočište…i ponovo bih se vraćala, a odlazila sam upravo zbog sebe same, pronaći se, susresti kada bih smatrala da se gubim. Tražila sam bit i smisao…a treba živjeti onako kako to očekujemo sami od sebe, a ne na način što drugi očekuju od nas. I to poniranje nazivala bih mojom svjetlosti.

Čiste duše privlači svjetlost i ne osjećaju se ogoljene…naprotiv, svjetlost grije, smiruje, i vodi nas ka normalnom, tama je oduvijek značila loše, oduvijek je u nama izazivala tjeskobu i budila ono najlošije u nama, a loše može pronaći svatko u sebi.

Ne volim ljude promatrati kroz loše, iako svjesna i razočarenja…i bivam razočarana…i ne samo ja…možda su i neki drugi bili razočarani isto tako sa mnom, baš onda kada sam imala ugašeno svjetlo i možda se gubila u mračnome, izgubljena možda u nekoj slabosti mojoj…u nekom vremenu preživljavanja kada sam tražila svjetlost u potrazi za životom…

…a ostalo je iskustvo

…ostao je život

…ostali su osjećaji

…ostale su duše koje ću zauvijek vezati uz moju

…ostala sam i nastavljam biti i živjeti ja…

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor Arbanas
12 years ago

“Čiste duše privlači svjetlost”

Mislite, privlače SVJETLO ili SVIJETLOST (nešto uzvišeno)?

Josip Mayer
12 years ago

Poštovana Gordana Knežević

Ostalo vam je
sve zajedno kada se zbroji
u stvari najveće bogatstvo,
koje vas čini čovjekom
a to je upravo vaša osoba.