BUBREG

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Vjerujem da se nitko ne veseli bilo kakvom kirurškom zahvatu a pogotovo težoj operaciji s neizvjesnim ishodom. Već same predradnje, tj. pripreme za operaciju, kod mnogih pacijenata izazivaju strah i nespokoj s neizbježnim pitanjem da li će na primjer; nakon ugradnje premosnice moći ,i smjeti, popiti gemišt ili pivo, hoće li premosnica “premostiti” seksualni život, hoće li mirisno i rumeno pečenje s roštilja biti kalorijski prejako itd.

Dakle, puno pitanja na koja, uglavnom, ima malo odgovora a ako ih i ima onda su to obično odgovori u stilu “sve će biti dobro”ili “samo bez panike”, jer panika je veliki neprijatelj optimizmu. Ne znam, s kakvim su se pitanjima borile dvije  pacijentice (istog imena i prezimena) Opće bolnice Dubrovnik, ali jednoj su nakon nevjerojatnog propusta i katastrofalne greške odstranili zdrav bubreg za kojeg joj sada nude novčanu odštetu od pišljivih dvadeset tisuća eura!

Kada se toj sumi “odrapi”neizbježni PDV onda će to biti puno manje, jer porez državi mora se platiti; porezi pune državni proračun iz kojega se isplaćuju plaće za državne službenike pa tak i za medicinsko osoblje koje je pacijentici odstranilo zdrav bubreg.

Da nas u našoj državi ništa više ne treba iznenaditi je i izjava Branka Bazdana, ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik, kako je spreman dati ostavku ako Hrvatska liječnička komora utvrdi da je liječnički tim (tri liječnika, radiolog i instrumentarka) kriv za skandaloznu operaciju u kojoj je pacijentica ostala bez zdravog bubrega.

Na kraju još buju rekli da tko joj je kriv kaj ima isto ime i prezime kao i druga pacijentica a da joj se još jednom to ne dogodi bilo bi najbolje promijeniti ime i prezime. Teško da bi i promjena identiteta bila sigurna jer kod nas još uvijek vrijedi popis birača na kojem se nalaze već odavno preminule osobe pa nikad ne znaš imaš li “dvojnika” na nebu.

Kad smo već kod bolnice i operacije, svakako treba spomenuti hvalevrijednu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zadru. Ne zna se da je li koja litra darovane krvi otišla u Opću bolnicu Dubrovnik, ali se, prema pisanju Večernjaka zna za ljutnju predsjednika aktiva Dobrovoljnih darovatelja krvi Kalelarga koji je rekao da mu je puna kapa političara koji dolaze dati krv samo uoči izbora i pritom pozovu fotoreportere radi slikanja za novine.

Tak je jednom i ministar Božidar Kalmeta došel dati krv, slikal se i otišel i potvrdil staro adeze pravilo “da je spreman i krv dati za ostanak na vlasti. “Novi umirovljenik “barba” Luka sigurno će se ugledati u svoje stranačke pajdaše pa će, osim sadnje i uzgoja maslina, naći vremena za dobrovoljno davanje krvi. Osim toga, “barba” Luka se već iskazao u nekim dobrotvornim akcijama među koje svakako spada spremnost davanja kuće kao jamčevinu za izlazak prijatelja dr. Ive na uvjetnu slobodu.

Na njegovu veliku žalost jamčevina je odbijena pa će “veliki meštar” i dalje “kakiti” u Remetinečku kiblu. O ostalim aktivnostima bivšega premijera malo se zna, ali ne bi nas puno iznenadilo kad bi u “bajbuku” sastavil nezavisnu listu i kandidiral se, kao i njegov negdašnji pobočnik Glavaš, na skorim izborima. Zapravo, bil bi nositelj liste, ali ne bi bil kandidat za saborskog zastupnika jer je, odlazeći “svojevoljno” s premijerske dužnosti, “odradil” svoj posao.

O izgledu džambo-plakata još se razmišlja a ne bi nas začudilo kad bi se na njima našli stihovi popularne pjesme s festivala kajkavske popevke “Remetinec.”

Dok većina stranaka još uvijek muku muči što staviti na predizborne plakate šjor Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena, riješio je dilemu na vrlo jednostavan način. Naime, na njegovom džambo- plakatu piše da su sve druge stranke “sranje” i na taj način pokazao svoju političku, ali i osobnu kulturu. Fućka on na prigovore jer su sadržaj džambo-plakata prenijele sve medijske kuće i učinile mu besplatnu reklamu i na taj način je prešišal i jednoga Keruma koji isto tak ne oskudijeva u sličnim pothvatima.

U petak je raspušten šesti saziv Hrvatskoga Sabora a novi će biti konstituiran nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju, 4. prosinca na blagdan sv. Barbare. Kao što je bilo u svim dosadašnjim sazivima, tako je i u netom raspuštenom bilo zastupnika koji su vrlo rijetko govorili ili se javljali za repliku.

Međutim, za jednoga se pouzdano zna da se u četverogodišnjem mandatu nijednom nije javio za riječ. To je Stjepan Fiolić,saborski zastupnik Hadezea, kojemu na tome treba iskreno “čestitati”, ali i onima koji su ga izabrali.

Evo, baš sada dok pišem ovaj tekst, na radiju su javili da je danas rođen sedammilijarditi stanovnik našeg planeta Zemlje. U kojoj državi je rođen nije rečeno, ali prema prognozama UN-a stručnjaka do 2050. na zemlji će živjeti oko deset milijardi ljudi. Izgleda da su zaboravili na uglednog znanstvenika Miroslava Radmana i njegov pronalazak “eliksira mladosti” čije će tablete za samo 100 eura mjesečno znatno produljiti životni vijek. U Hadezeu žale što prof. dr. Radman nije pronašel “eliksir vječnosti” koji bi omogućil njihovoj stranci stoljetnu vladavinu u kojoj bi učestvovalo maksimalno 300 hrvatskih bogataških obitelji.

Kaj god!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Vladimir Bartolec
lijep pozdrav i drago nam je da ste i vi sa nama !

Dobro ste vi to uvidjeli o jednostavnim buđenju razmišljanja.. upravo to..zar ne.. očekujemo i od naših
sadašnjih i budućih političara..a nije ni tako teško..i sami ste napomenuli.. kako je to lijepo i jednostavno izvesti.

Vladimir Bartolec
Vladimir Bartolec
12 years ago

Prije svega pridružujem se čestitkama.Pregled političkih i inih dodađaja u HR prenjet je čitatelju na vrlo zanimljiv način, koji istovremeno pobuđuje razmišljanje, ali i daje jednostavne odgovore.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Ivek Milčec

Svaka čast Miroslavu Radmanu i njegovom pronalasku“eliksira mladosti”i njegovim tabetama samo.. ako su oni koji će ih uzimati postati ujedno i privredni..jer lijenčina.. zna se imamo već dovoljno.. oko sebe.

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
12 years ago

Ivek, svaka Ti cast! Pozdrav iz Berlina! E.Kopic