KUGLICE U GLAVI

SUSRETI
piše: Emil Cipar

Rijetko imam priliku u poslu kojim se bavim birati temu. Radiš sve što dođe pod ruku, drugog izbora nema. U velikim medijima postoje kolege koji su se specijalizirani za određena područja …gospodarstvo, kultura, sport, turizam, društveni život…

Nema toga na „Hrvatskom glasu Berlin“, a kako i može biti kad uredništvo sačinjava dvoje ljudi, koji obavljaju sve što se na jednom mediju, koji se dnevno osvježava, mora obaviti. Taj posao dijelimo Sonja i ja između sebe na relaciji Berlin-Brod …i ide nekako.

Radim još i za jedan lokalni medij u brodu. SBplus se zove. Ni tu nije puno bolje, a uz to je to jedan klasični news-portal pa često posla preko glave.

Ponekad mi zapadne tema kod koje me prođu trnci, jer nisam dovoljno stručan, tema me ne zanima, puno je stručnih izraza koje treba prevesti na jezik razumljiv svakome.

Tako je bilo i ovaj puta. Nevoljko se pripremam za susret sa Stjepanom Bošnjakovićem, pročelnikom ureda za gospodarstvo Brodsko-posavske županije.

Punim baterije. Sve! I one na fotoaparatu, i na diktafonu, a i one biološke, jer mi je potrebno puno strpljenja.

Stjepan Bošnjaković je ugodan sugovornik, široko obrazovan. Priča mi kako pripremaju gospodarske resurse u županiji za strane investitore. Aha …mislim si. O tome i ja znam ponešto. Čuo sam bezbroj priča od naših iseljenika, koji su pokušali investirati u Hrvatsku i dobro se opekli pri tom. Na kraju su se vratili …prevareni,obeshrabreni, razočarani…

Međutim …Stjepan Bošnjaković me uvjerio u suprotno. I dok on priča o kompletnom servisu za investitore:

Možemo mu ponuditi kompletan paket svih usluga koje želi. Od pomoći kod izbora građevinskog zemljišta do pomoći kod izdavanja građevinske dozvole. Pri našoj razvojnoj agenciji osnovan je tim sastavljen iz svih odjela državne i županijske uprave koji su na neki način uključene u proces od kupovine zemljišta do pokretanja poslovanja. Tu su uključeni i policija i carinska uprava i trgovački sud, ujedno sve službe koje izdaju neku dozvolu ili neki drugi administrativni akt. Taj …nazovimo ga virtualni ured, pokrenut je s namjerom kvalitetnog servisiranja investitora. Za svakog investitora stajat će na raspolaganju jedna osoba koja će ga voditi od početka do kraja. Nešto slično najavio je i …na višoj, državnoj razini ministar Čaćić. Dakle cilj je kvalitetnim servisom privući investitore i pratiti ih od početka do kraja, biti im uvijek pri ruci i ne prepustiti ih samima sebi.

Ja osobno poznajem dobro prilike u realnom sektoru, jer sam i sam radio u njemu. Milim da poduzetnici kod nas mogu naći potrebno razumijevanje za njihove probleme. Osim što sami sam radio u privatnom sektoru, dnevno se susrećem s poduzetnicima, pa mislim da imam dovoljno kompetencija i razumijevanja.

meni kroz glavu prolazi bezbroj komentara, našeg prijatelja Josipa Mayera. Naš dobronamjerni  Josip, bezbroj puta je savjetovao zbližavanje „dijaspore i domicilnog stanovništva“, koje nikako nije moglo stati na noge zbog razlike u razmišljanjima. Iseljenici su navikli na gospodarstvene odnose na zapadu, razumjeli bit i pravila tržišnog gospodarstva. Domicilno stanovništvo je pak pod dugim utjecajem socijalizma naviklo da država rješava sve njihove osnovne potrebe.

Koristim priliku i pitam Stjepana Bošnjakovića kako bi izgledala pomoć pri investiranju kada bi mu se obratio jedan iseljenik koji ima namjeru investirati u Hrvatskoj.

-Mogu odgovoriti samo za područje Brodsko-posavske županije. Naše je pravilo investitora dobro i stručno savjetovati. To smo u stanju učiniti u potpunosti …od kupovine građevinskog zemljišta do konačnog pokretanja posla. Može dobiti informaciju o mogućnostima korištenja sredstava iz svih raspoloživih europskih, nacionalnih, županijskih i općinskih fondova. Imamo sve što je potrebno na raspolaganju. Vremena u kojima se pogodovalo podobnima i u kojima se sve rješavalo pomoću poznanstva, mita i korupcije su, hvala bogu, iza nas

Osobno sam spreman posjetiti hrvatska društva, udruge poduzetnika u inozemstvu i razgovarati sa mogućim investitorima. Ne forsiramo nikoga posebno, niti jednu branšu, investitor sam odlučuje u čega će ulagati i čime će se baviti. Najvažnije je da sve potrebne informacije može dobiti na jednom mjestu.

Pišem reportažu o razgovoru za SBplus. Dao sam joj naziv Wind of change u loša vremena, a po glavi mi se vrte neke kuglice, kako to često kaže naš Josip Mayer. Pa ovo je dušu dalo za jedno iseljeničko glasilo, pogotovo što nikada nismo imali tu temu do sada.

Ulaganje i investiranje u Hrvatsku nismo savjetovali, jer nismo ni sami bili uvjereni da je to bilo pametno. Previše je bilo loših iskustava.

Ipak vjetar promjene zahvatio je neminovno i Hrvatsku. Na važna mjesta u županijskim službama došli su stručni i sposobni ljudi koji imaju realan uvid u mogućnosti i potrebe.

Vrijedi pokušati, ako ništa drugo …vrijedi razgovarati. Kako reče Stjepan Bošnjaković, koji je, usput rečeno diplomirani agronom, on je spreman posjetiti klubove i zajednice u Njemačkoj i razgovarati. Imam osjećaj …jedna iskrena ruka je pružena.

Nije na odmet znati i kontakte za svaki slučaj: e-Mail:  stjepan.bosnjakovic@bpzupanija.t-com.hr i telefon: 00385/35/216-232. Razgovor sa čovjekom s terena iz Hrvatske može dati nove sadržaje radu hrvatskih udruga u inozemstvu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments