INTEGRACIJA PER EXELLENCE

piše: Emil Cipar
Iako se umjetnošću bavi još uvijek iz hobija, u umjetničkim krugovima, Ante Karačić sve više na sebe skreće pažnju kako u Njemačkoj, tako i u Europi… pa i šire. O čemu se radi govori samo nekoliko događaja iz ove godine. U siječnju je dobio, ovoga puta, treću nagradu na izložbi u njemačkom gradu Alteni (prošle godine je bio drugi). U kolovozu i rujnu je skrenuo pažnju na sebe na dvje izložbe u Beču gdje je izlagao svoje metalne skulpture (minijaturne motorbicikle). U srpnju, zapaženo učešće na 6. Bienalu u Tuzli, gdje se predstavio svojim minijaturnim skulpturama Iz svoga novoga ciklusa DIJALOG.

Zbog ovih aktivnosti i uspjeha, pozvan je sa suprugom Ankicom na Svjetski festival umjetnosti, koji se ove godine održava u Kini od 28.11 do 04.12. Pored Ankice i Ante sudjeluju još Ana Sladetić i Miran Šabić.

Kao kruna ove nadasve uspješne godine u životu Ante Karačića došlo je i uvjerljivo osvajanje prvoga mjesta na izlozbi u  W.H.S.-ISERLOHN. Tema je bila integracija. Sudjelovalo je 49 umjetnika regije (NRW-SAUERLAND).

Tema integracija je ove godine vrlo aktualna u Njemačkoj, jer se obilježava 50 godina od dolaska prvih stranih radnika u Njemačku.

Igrom slučaja htjelo se da je ovo veliko priznanje obilježilo još jednu godišnjicu u životi Ankice i Ante Karačića. Nagrada je dodijeljena 11.11.1911 …dakle točno 20 godina nakon dolaska obitelji Karačić  u Njemačku nakon prognanstva iz Iloka.

Ova kratka vijest najbolje govori o potrebi i korisnosti integracije u njemačko društvo. Nesumnjivo je da je to doprinos i za hrvatsku likovnu umjetnost, jer međunarodnim uspjesima bračnog para Karačić i njoj se otvaraju novi putovi.

O Ankici i Anti Karačić …pisali smo već.  Nadamo se da ćemo moći pratiti i njihov nastup na Svjetskom festivalu umjetnosti na u Kini, kao i daljnji put.

Obitelj Karačić nije svoj život u Njemačkoj obogatila samo priznanjima na umjetničkom polju. Obitelj se i brojno umnožila, a Ankica i Ante su ponosni na svojih šestero unuka.

Uredništvo „Hrvatskog glasa Berlin“ s ponosom prati ovu uspješnu karijeru i želi Ankci i Anti još puno nagrada i puno, puno… unučadi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments