PLES, PJESMA I RUŽE ZA MAME

tekst i foto: Sonja Breljak
129Berlin/ U dvorani Gemeinschaftshaus Lichtenrade je Hrvatska katolička misija Berlin, obilježila i proslavila Majčin dan. Organizaciju ove priredbe ponio je veliki folklor i Župsko vijeće HKM Berlin.

Dvoranu su ispunili roditelji, te djeca i mladi odjeveni u narodne nošnje.Večer je započela molitvom i hrvatskom himnom. Program su vodili voditelj HKM Berlin, fra Petar Čirko i Anita Liović, članica Župskog vijeća.

Na pozornici su se prvi pojavili izvrsni mali folkloraši. Budućnost je to folklora HKM Berlin pa može samo radovati njihova brojnost i posebno radost s kojom plešu.  Mali folklor vode Andrijana Prlić i Josipa Ljubas.

Po uspješnosti nije zaostajao niti veliki folklor. I njihova brojnost pokazuje kako je u velikom folkloru HKM Berlin uspješno učinjena smjena generacija. Iskusni folkloraši Ivan Bačak i Katarina Čarapina vode novu postavu velikog folklora.

U programu su recitacijama sudjelovala i djeca Hrvatske dopunske nastave. Recitirale su: Marija Bagarić, Marija  Đikić, Danija Vlahović i Angelina Delač.

Poseban pljesak publike pratio je nastup Voklane ženske grupe DueDeni. Pjevale su u dva navrata a na kraju programa su pjesmom “Javljam ti se majko iz daljine“, pratile i podjelu ruža majkama, posjetiteljicama. Crvene ruže su podijelili fra Petar Čirko, fra Ivan Macut i fra Radoslav Tolić iz čije ruke je ružu primila i autorica ovih redaka.

U nastavku večeri posjetitelje je zabavljao  Željko Čorluka Čupo i grupa Fly.

Bio je to lijep program. Prava je šteta pa kod takvih predstavljanja folklornih i glazbenih aktivnosti djece i  mladih HKM Berlin, nikada nema gostiju iz drugih stranih misija ili Biskupije. Bilo bi lijepo da se ponekad (p)ogledamo i (u) očima drugih.

Pred berlinskom misijom su uskoro slavlja Prve pričesti i Svete potvrde, bit će dakle još prigoda za susrete vjernika i svećenika. Ali, reklo bi se da je ovo bila jedna od posljednjih velikih zabava i okupljanja prije već najavljene personalne promjene.

Naime, voditelj HKM Berlin, fra Petar Čirko,  svećeničku službu će uskoro nastaviti u Düsseldorfu a u Berlin će doći fra Frano Čugura. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josipa
Josipa
9 years ago

Novi fratar se zove fra Frano Čugura.