STARI ZANATI U BRODU

SUSRETI
piše: Emil Cipar

Slavonski Brod/ Sigurno i vi posjedujete neki stari sat „na navijanje“, koji je već odavno pokvaren i koji se povlači po ladicama i zauzima mjesto. Ne možete ga se riješiti jer su uz njega vezane uspomene …dobili ste ga kao krizmeni dar ili slično.
Davali ste ga na popravak, ali su vam rekli da se to ne može, ili se ne isplati popravljati, ili da je „otišao“ neki dio, kojega više nema na tržištu.

Prije nego što ga konačno bacite, savjetujem vam da posjetite urarsku radnju „Suchý“ na broju 62, u ulici Petra Krešimira IV u Slavonskom Brodu.

Na 22 kvadratna metra u radnji smješten je jedan cijeli muzej urarskog obrta. Preko 87 godina obiteljske tradicije našlo je mjesto u njemu. Satovi za sims na kaminu, zidni satovi, stojeći satovi…

Vjerojatno će vaš sat pogledati Engelbert Suchý, sin osnivača radnje. Nakon kraćeg uvida reći će vam koliko košta i koliko će trajati popravak.

I ako od popravka i ne bude ništa …u što sumnjam, posjet ovoj radnji isplati se u svakom slučaju. Obitelj Suchý …Ankica i Engelbert uspješno su spojili tradiciju i moderno. U lijepo izrađenim vitrinama od trešnjevog drveta i stakla izloženi su vrhunski modni ručni satovi marke Diesel, Fossil, Citizen, Casio, Adec, Swatch, Heavy metal, Q&Q…

Uz njih muzejski primjerci satova starih do 200 godina, brižljivo restauriranih. U centralnom dijelu je veliki stojeći obiteljski sat familije Suchý.

Izrađen je u ručnoj izradi u nekoj njemačkoj radionici satova prije više od 150 godina. Utezi i klatno kao i skala brojčanika ukrašeni su zanimljivim gravurama, a sat još uvijek besprijekorno radi. Od osnivača radnje Filipa, naslijedio ga je po tradiciji najstariji sin Narcis, koji je živio u Sarajevu. Sat je stradao u ratu, uništeno mu je drveno kućište i bio je „izvan pogona“.

Engelbert Suchý ga je naslijedio od brata, brižljivo popravio i sada ga ponosno pokazuje mušterijama.

Zanimljivo je da u maloj radionici nudi velika paleta usluga. Popravljaju se i drvena i metalna kućišta, izrađuju zidni satovi „po mjeri“, mijenjaju baterije, prodaju novi satovi…

Možda želite darovati nekome nešto što će imati nekakvu trajnu vrijednost, što će ga stalno podsjećati na vas. Onda se posjet radnji Suchý u Ulici Petra Krešimira 62 u svakom slučaju isplati. Ovdje možete dati izraditi gravuru s posvetom na metalnim satovima, a veliki izbor ženskih i muških ručnih satova kao i zidnih satova po mjeri, olakšat će vam odluku …što pokloniti.

Iako je Engelbert Suchý diplomirani inženjer strojarstva… u očevoj radnji izučio je urarski zanat i položio majstorski ispit …zlu ne trebalo. Nakon godina rada u „Đuri“, kao i Ankica uostalom, posvetio se u potpunosti svojoj velikoj ljubavi …popravljanju satova.

Što veći kvar to veći izazov. Radnja Suchý posjeduje i prastari stroj za izradu zupčanika i isto tako, ništa manje stariji, minijaturni tokarski stroj za izradu osovina. Događa se da popravljaju satove iz inozemstva, jer radionica koje su tako dobro opremljene znanjem i alatom je malo.

Suchý su došli u Bosnu krajem 19. Stoljeća iz Češke, točnije …iz mjesta Mladá Boleslav. Djed je bio strojovođa, vozio je …tako se pričalo u familiji, čak i Franju Josipa.

Sin Filip je izučio urarski, zlatarski i optičarski zanat i u Doboju 1924. otvorio radnju u kojoj je nudio sve te usluge. Radnja se održala sve do 1992., a onda je u ratu potpuno uništena i opljačkana, pa ju je Ankica Suchy otvorila iste godine u Slavonskom Brodu.

I sin Domagoj, sadašnji vlasnik radnje u Krešimirovoj, pošao je očevim stopama. Završio je elektrotehničku školu i urarski zanat. Sada radi u „Đuri“ i usput studira elektrotehniku.

Šteta je da se ovakve …stručne trgovine mogu održati na životu samo ako vlasnici imaju neki dodatni izvor primanja. Nelojalna konkurencija sa jeftinom robom i nikakvim uslugama uništila je zanatstvo. U Brodu je još par nostalgičnih radnji kojima se mogu povjeriti osobne uspomene na popravak, a u njima je i golema muzejska vrijednost izražena u zanatskim alatima. Treba li sve to propasti?

U svakom slučaju …stari urarski alat možete vidjeti u radnji „Suchý“ u ulici Petra Krešimira 62. A možda prilikom posjete dobijete ideju što pokloniti nekome tko vam je posebno drag.

Skoro zaboravih …prekrasne i jedinstvene vitrine u radnji …izradili su sami.
Ovaj članak objavljen je na SBplusu

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments