KUĆNO ISTRAŽIVANJE

IZ BILJEŽNICE ROBIJA K.
Mama je razrogačila oči i rekla je: “Jebate patak, stvarno će izabrat majmuna!” Tata je isto držao raskobečene oči i rekao je: “Čoviče, pa to je živa strava! Ako majmun bude izabran, najebali smo do balčaka!” Mama je rekla: “Biće izabran, trista posto! Imamo sriće ka govno vitamina! Ionako živimo ka pasi, još nam je samo majmun falijo!” Tata je rekao: “Ma ne mogu virovat da će izabrat majmuna, prosto naprosto ne mogu virovat! To bi bijo horor film, čoviče!” Onda je moja sestra Damjana okrenila se prema mami i tati i rekla je: “Mala je izabrala majmunka!”

Damjanica je stajala ispred police sa igračkama u dućanu. Plus je ona stiskala u rukama plišavog kafenog majmunka. Plus je ona keserila se prema roditeljima. Mama je kolutačila sa očima i zlamenovala se. Tata je Damjanici rekao: “A zašto si baš majmuna izabrala, jebemu miša?” Damjami je uletilo čudilo i rekla je: “Pa šta fali majmunku?” Tata je rekao: “A ništa, osim šta je sedamdes kuna skuplji od svih drugih igrački!” Damjanica je namusila facu: “Pa rekli ste da mala može sama izabrat!” Mama je njoj rekla: “Pa je, zlato, al šta ti je falilo da izabereš žirafu ili lane? Viš kako su slatkiši!” Damjana je rekla: “Pa kad mi je majmunko draži!” Tu su mama i tata opet zakolutačili sa očima. Onda su oni odgibali prema blagajni skupa sa Damjanicom i plišavim majmunkom.

Ona teta na blagajni je kuckala račun i gledala je mrgudave face od mame i tate. Onda je ona rekla: “Šta, i vaša je izabrala majmuna, a?” Roditelji su zapiljili se u nju. Onda je tata pitao: “Ali je to ovdi masivna pojava?” Teta je rekla: “Da masovna! Majmun ide leva leva! Ne možemo ga napripravit koliko ga dica traže!” Mama je promrmorila: “Lipo sam ja rekla da ne triba ditetu dat da samo bira!” Teta je rekla: “Je, gadno je to sa dicom! Ako im daš slobodu izbora, oni će izabrat tako da naprave najveću štetu!” Tata je rekao: “To smo sve mi roditelji krivi! Zajebemo se šta smo meka srca!” Teta na blagajni je nasmjehuljila se i rekla je: “Je, je, tribate vidit one šta nisu meka srca! Uzmu ditetu žirafu ili lane, a onda im se dite ovde razdrevi svom forcom da oće majmuna, da oće majmuna! I šta će, uzmu im majmuna, jer ne mogu podnit tu deračinu! A i sram ih je od drugog svita u dućanu!” Mama je dignila ombrve i rekla je: “Ma nemojte?” Teta je rekla: “Časna rič! Otkad god imamo tog majmuna u dućanu je totalni iznered! Ljudi mi dolaze na blagajnu ka u koroti!” Tata je rekao: “Pa šta ga ne maknete ća, jebaga jarac?” Teta je rekla: “Je, pa da gazda popizdi!” Mama je pitala: “Koji gazda?” Teta je rekla: “He, koji gazda! Ka da se ne zna ko je gazda svih dućana u gradu!” Mama i tata su zinili i viknili su: “Oni majmun?!?”

x x x

Popodne smo mi obitelj bili u primaćoj. Tata je čitao novine i mrgodijo se. Mama je čitala Gloriju i smješkala se. Ja sam kopao slinčoke iz nosa i onda sam ih žvakao. Onda je tata mamu pitao: “Onda, ko će dobit na izborima, Kerum ili Ostojić?” Mama je rekla: “Nemoj mi molimte Keruma spominjat, odma me uvati žuta minuta!” Tata je rekao: “Al izgleda da on ima najviše šansi!” Mama je rekla: “To i je tragedija! Tragedija nad tragedijama!” Tata je rekao: “Samo isto bi moglo bit gusto! Ne može se tačno predvidit!” Mama je rekla: “Bude li Kerum, možemo se odma obisit za luster!”

Onda je tata sklopijo novine i rekao je: “A ruljo, a da mi napravimo istraživanje javnog mrijenja, a?” Mama je pitala: “Kakvo istraživanje?” Tata je rekao: “Lipo! Mi obitelj ćemo tajno glasat u kutiju, i ondašmo prebrojat glasove, i ondašmo tačno znat kakvo je raspoloženje javnog mrijenja! Pa ipak smo mi neki reprezn… reprenz… prosječni uzorak! A?” Mama je zaklopila Gloriju u rekla je: “Ajmo ća!” Ja sam progutao slinčoku i rekao sam: “Ajmo ća!”

Onda je Damjanica provirila iza hotelje i pitala je: “A ja?” Tata je nju pitao: “Šta ti, zlato?” Damjana je rekla: “I mala oće glasat!” Tata je njoj rekao: “Ti si još previše mala za glasanje, srce tatino!” Ja sam njoj rekao: “Tako je! Idi se igraj sa svojim majmunom i nemoj nas velike zajebavat!” Damjanica je zaškarpunila se po faci i zakreštala je: “Ali mala isto oće glasat!” Onda je mama njoj rekla: “Tiš bit promatrač, zlato! Oni žbong, gong, kako se zove… Tiš komtrolirat da izbori budu reguralni, jel važi?” Damjanica je zaklimala glavom.

Onda je tata iz plakara u hodniku donjeo jednu kutiju od postoli. Onda je on svima nam dao po komad papira i olovku. Onda je on rekao: “Sašmo fino svako na papirić napisat svog kamdidata i ubacit ga u kutiju, okej?” Ja i mama smo zaklimali glavušama. Onda smo mi tri napisali i ubacili smo papiriće u kutiju.

Tata je najprvo malo protresao kutiju da bude drame i napetosti. Onda je on izvadijo prvi papirić iz kutije i pročitao je: “Kerum!” Onda je izvadijo drugi papirić iz kutije i pročitao je: “Kerum!” Onda je izvadijo treći papirić iz kutije i pročitao je: Kerum!” Onda je tata svima nam pokazao praznu kutiju i rekao je: “Kerum dobija sa sto posto glasova!”
Prvo je u primaćoj bilo malo tišinčuge. Onda je mama fljasnila se po čelu i rekla je: “Pa ovi narod je u totalnom kurcu, čoviče! Šta im daš većeg luđaka i monstruma, oni rađe za njega glasaju!” Tata je naslonijo glavu na ruke i rekao je: “Sram me šta živim u ovakvom gradu, jebate! Takvi privitimizam i nedostatak političke kulture, pa to je za izrigat!” Mama je rekla: “Jeba me bog, nema druge nego odavde emigrirat!” Tata je rekao: “A i najbolje bi bilo! Ovi naš svit je skroz bolestan! Viš da tu svi glasaju za manijake i bolesnike! Strava! Strava i užas!” Mama je rekla: “A možda istraživanje nije tačno, a?” Tata je rekao: “Ma klinac nije! Istražili smo javno mrijenje po svim pravilima i propisima, na reprezn… reprenz… prosječnom uzorku!” Onda sam ja uletijo: “A da idemo glasat u drugi krug, a?” Tata je rekao: “Kakoš glasat u drugom krugu, kad je Kerum dobijo sto posto već u prvom! To je protiv pravila, čoviče!” Ja sam rekao: “Al ovo je istraživanje, nisu pravi izbori! Tu možemo šta oćemo!” Tata je najprvo malo mozgao. Onda je on rekao: “Okej!” Mama je rekla: “Okej!”

Onda smo mi tri opet ubacili papiriće u kutiju od postoli. Tata je malo protresao kutiju da bude drame i napetosti. Onda je on izvadijo prvi papirić i pročitao je: “Kerum!” Onda je izvadijo drugi papirić i pročitao je: “Kerum!” Onda je izvadijo treći papirić i pročitao je: “Kerum!” Onda je svima pokazao praznu kutiju i rekao je: “Kerum dobija sto posto glasova i u drugom krugu!”

Mama je fljasnila se po čelu i viknila je: “Pa ovi je narod totalno poludijo, čoviče božji! Ovde svi glasaju za luđake, jebate konj! Odavde triba hitno emigrirat!” Tata je stavijo glavu u ruke i rekao je: “Majko moja mila, sram me šta živim u ovakvom gradu! Ovo je sramota nad sramotama! Ovo nisu birači nego mentalni bolesnici!” Onda sam ja dignijo dva prsta i rekao sam: “Ja ipak mislim da je istraživanje pogrešno!” Tata i mama su mene pogledali sa čudilom. Onda je tata rekao: “Nije pogrešno! Sve je ispravno zbrojeno i statističarski obrađeno! I to dva puta!” Ja sam rekao: “Ja mislim da ti je uzorak u kurcu!” Tata je rekao: “Nema šanse! Uzorak je skroz u redu! Prosječna tročlana obitelj, sa prosječnim standardom, sve po pravilima i propisima!” Ja sam rekao: “Možda je sve po pravilu i propisu, al isto ti je uzorak u kurcu!” Tata je podviknijo: “Ali mi smo uzorak, čoviče božji!” Ja sam rekao: “Pa to ti i kažem!”

Robi K. (IIIa)

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments