ZAKLETVA

Kaj god!!!
piše: Ivek Milčec

Božićni i novogodišnji blagdani su iza nas pa se treba u kući, školi, fakultetu i na radnome mjestu prihvatiti ozbiljnoga posla kak bi nam 2012. godina bila bolja i uspješnija od one prošle. Jer samo zajedničkim naporima, ali i odricanjima, možemo graditi pravednije, ravnopravnije i prosperitetnije društvo u Lijepoj našoj domovini.
Blagdane smo supruga i ja proveli kod sina Mladena u Berlinu pa smo trotjedni boravak iskoristili za susrete sa starim prijateljima od kojih se neki uskoro namjeravaju vratiti u Domovinu koju su davno, “samo privremeno”, napustili a sada joj se nakon višedesetljetnog izbivanja, umorni i ostarjeli vraćaju.
-Bolje ikad nego nikad- veli stara narodna mudrost. Osim susreta i prijateljskog druženja moju suprugu i mene posebno je obradovao posjet gđe Sonje Breljak, glavne urednice HG Berlin s kojom smo se u ugodnom razgovoru dotakli mnogih tema iseljeničkog i domovinskog sadržaja.
Osim događaja iz njemačke svagdašnjice putem interneta pomno sam pratio domovinska zbivanja od kojih sam neke važnije natuknice zabilježio i potcrtao crvenom olovkom kak bih ih nakon povratka doma mogel komentirati u svojoj kolumni Kaj god! Pa počnimo redom tj. počinjem s komentarom domovinskih događaja protekloga tjedna za koje smatram da su za vas bili posebno interesantni.
Najave u medijima da će Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zbog političkog angažmana suspendirati don Ivana Grubišića obistinile su se pa je tako osnivač građanske platforme Savez za građansku i etičku Hrvatsku nakon ulaska u Sabor tj. osvajanjem dva zastupnička mjesta, iako umirovljen, izgubio ovlasti služenja mise i obavljanja ispovijedi.
Popularni don Ivan, nakon nadbiskupove suspenzije izjavio je da je kao narodni zastupnik dao zakletvu u Saboru i ostaje pri odluci da četiri godine kao zastupnik služi svome narodu tj. zastupa one koji su ga izabrali. Opće je poznato da Crkva don Ivana marginalizira već od 1998. kada je počeo pisati kritičke osvrte na stanje u Crkvi a očito je da je nekima stao na žulj i sada su konačno dočekali priliku da ga, na neki način suspendiraju kao umirovljenika iz crkvenoga života. Tako će don Ivan, umjesto sa oltara, govoriti iz sabornice što nije nikako za potcjeniti jer će, sigurni smo, vladajući morati uvažavati njegove prijedloge, ali i pokude.
Tek koji dan nakon imenovanja Freda Matića ministrom branitelja u medijima je objavljeno pismo u kojemu vukovarski branitelji prozivaju svoga suborca, za nečasne radnje u svezi s invaliditetom i ratnim putem. Kad sam to pročitao nisam mogel vjerovati da bi vukovarski junaci Petar Janjić, Mirko Brekalo, Stanko Zadro i drugi mogli tako ocrniti svoga suborca i mučenika četničkog konclogora pa sam na fejsu napisal da pretpostavljam od kud vjetar puše, a da sam bil u pravu potvrdil je današnji (9.01.) Večernjakov tekst u kojem je predsjednik Udruge ratnika Petar Janjić izjavio da je otvoreno pismo, u kojem je potpisano i njegovo ime, obično politikanstvo, ali i da o tome nema pojma.
-To je sramota. Pa Fred je nacionalni heroj jer, da nije bilo njega, stradanja u Borovu naselju bila bi još veća. On je nakon izlaska zapovjednika iz grada povukao 450 ljudi kojima je vjerojatno spasio život …istaknuo je Janjić. Fala Bogu da je istina pobijedila pa tako u vodu pada i Ivkošićeva zločesta primjedba …”Predrag Fred Matić-objavite registar branitelja makar Vas u njemu ne bilo!” Kaj god! Ak je i od Ivkošića, preveč je!!!
Makar veliju da se vjernost isplati ponekad se pokaže da i ta tvrdnja nije navek točna. Čisti primjer za to je jedna od najstarijih hrvatskih političkih stranaka HSS-a. Godinama su se šlepali uz vladajuće (velika koalicija I. Račana, HDZ-a) i dobro naplaćivali parlamentarnu većinu, ali i tomu je nakon prosinačkih izbora došao kraj. Spala knjiga ne na dva nego na jedno slovo tj. od negdašnjih šest osvojili su jedva jedno zastupničko mjesto a na sljedećim parlamentarnim izborima, za četiri godine, prijeti im gubitak i tog mjesta i nestanak u izvanparlamentarnim vodama. Mnogi uz Jožu Friščića, predsjednika stranke za katastrofalni neuspjeh optužuju i potpredsjednika stranke Božidara Pankretića koji je bio nevidljiv i neprepoznatljiv u Kosoričinoj vladi. Sam Pankretić izjavil je da će se kao saborski umirovljenik baviti obiteljskim gospodarstvom tj. uzgojem bikova i svinja. Vjerujemo da je kao ministar naučil sve trikove kak je najlakše dobiti državne poticaje za bikove rogonje i tovne svinje.
Mnogi misle da je itekak za zemlju važno kada se najde na nekoj od mnogih europskih ili svjetskih rang-lista. Tak se je nekad mislilo da smo pravi frajeri ak smo se našli pri vrhu potrošača raznih alkoholnih pića, pogotovo žestice. S time se je odmah povezala seksualna moć jer, kak neki mudrijaši veliju …”od rakije bolje stoji” …pa smo nabrzaka sami sebe proglasili-macho muškarcima. Ne znam kak bumo ocijenili najnoviju rang-listu na kojoj smo, kaj se pretilnosti tiče, nakon Britanije, Irske, Malte, Islanda, Luxemburga peta nacija u Europi. I peto mjesto je nekaj, jel tak?
I na kraju, nemrem a da ne spomenem bivšega premijera Sanadera. Kao što je poznato on je uoči Božića iz Remetinca pušten na slobodu uz jamstvo i obvezu javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u 9 sati. Međutim, već je na prvo javljanje zakasnil 28 minuta a ovih dana viđen je, zbog navodne majčine bolesti, u Splitu. Sljedeći put, ak sudac bude milostiv, mogel bi otputovati kćerci u New York pod uvjetom da ponese obje štake kak bi svim nevjernim Tomama dokazal da istodobno nemre imati lisice na rukama i držati štake. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments