IPAK SE KREĆE

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE
piše:
Sonja Breljak
Berlin
/ Konačno par smirenih dana nakon burnih slavlja. Kažu …predstoji još …23. siječnja …kineska Nova godina. Vele …ulazimo u Godinu zmaja. Kinezi sa svih strana svijeta žure kući proslaviti, praznovati s obiteljima u starom kraju. Njihova poslovica veli kako …ako nisi pri tom slavlju bio s obitelji u domovini, nećeš imati dobar početak ni dobru novu godinu. Pa daj ti znaj. Istina, nas se ta kineska proslava i ne dotiče. Njih je i tako već poprilično iza nas. Ovih dana obilježili Božić i pravoslavni vjernici. Kao i prošle godine i godine iza, i mi na Hrvatskom glasu Berlin, čestitali pravoslavnim kršćanima, prenijeli poruku dobrih želja predsjednika Republike Hrvatske.

Nazovem tim povodom poznanike u zgradi preko puta. Njihov sin s našim je bio od vrtića pa do kraja osnovne škole. Čestitam. Oni to nikada ne propuste učiniti nama. Stvar pažnje i pristojnosti. Za očekivati je kako i na strane Hrvatskog glasa Berlin, između  dnevnih skoro 12 tisuća čitatelja širom svijeta, dođe ponešto i onih drukčijih vjerskih pogleda od naših. Subota …dan pravoslavnog Božića.

Zvoni mi mobilni telefon.
Halo! Je li to gđa Sonja Breljak, Hrvatski glas Berlin? Da,  je …izvolite …odgovaram po automatizmu jer ovakvih poziva i pitanja je svaki dan sve više …pa čekam nastavak …
Ja sam čitatelj Vašeg portala …ime nije važno. Vi ste objavili  onu čestitku pravoslavnim vjernicima

E sad sam …unatoč tome da bijah potpuno u drugom poslu  …već sasvim pri temi. Čekam …kud vodi nastavak razgovora …naime, iz prethodnih godina imam ne baš dobra iskustva na ovu temu. Znala se na telefon čuti koja psovka, “poučna” sms poruka ili “podsjećanje” mene na “ispravan” hrvatski i novinarski put.

Eh, kako sam se znala razočarati reakcijama naših ljudi. Znamo zvanično pozivati na ekumenu, širinu kršćanstva  itd itd …a već kod obične čestitke “kršćanskim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru” često, vrlo često izgubimo orjentaciju i zaglibimo u nesnošljivost i isključivost, pravdajući sve to “starim ranama, ratom, teškim uspomenama”. Radi toga oprezno sugovorniku  odgovaram …

Da, mi smo objavili čestitku pravoslavnim vjernicima. Recite …velim, moleći u sebi da nastavak ne bude kao prethodnih godina. –S kim razgovaram?
Ostao bih anoniman. Čujte, htio sam ostaviti komentar a onda velim da ipak nazovem. Nisam pravoslavac ali me zanima. Kod Vas stoji čestitka  …”vjernicima Srpske pravoslavne crkve”  …Dozvoljavate li da to mogu biti i pravoslavni vjernici koji nisu dio Srpske već koje druge pravoslavne crkve?

Eh, dragi anonimni čitatelju …u ovom bih Vas trenutku tako nepoznata i daleka, od radosti radi ovakve a ne drukčije, tjeskobnije, Vaše primjedbe koju sam, lošim poučena, pomalo očekivala, najradije čvrsto zagrlila!
Naravno …velim …Vi ste potpuno u pravu, tu se radi o previdu koji ćemo odmah, za koju sekundu, ispraviti. Puno Vam, puno hvala. Ostanite i dalje s nama
Pa ne treba odmah i ne trebate zahvaljivati ...

Treba, još kako treba! Dragi prijatelju, uljepšali ste mi dan, tjedan, godinu, ispravljajući …samo …našu  pogrešnu formulaciju. Sretna, svima o Vašem javljanju pripovjedam. Ipak se kreće …
Popodne, istoga dana, zvoni kućni telefon. Nepoznat ženski glas kaže: Guten Tag …
Ukratko: Gospođa koja zove, Njemica je, vlasnica obrta koji proizvodi specijalne notne bilježnice. Na poziv prijatelja Hrvata, prošle je godine posjetila Blistavu noć klasike u dvorcu Charlottenburg u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina. I ostala oduševljena. U telefonskom razgovoru to oduševljenje sasvim je otvoreno iskazano …tako divna glazba, kvaliteta, ambijent, divna nakana koncerta, dobrotvornost

Što reći? Bijah, više nego ugodno iznenađena.
Prijatelji nam rekoše, Vi uspostavljate veze s glazbenicima koji nastupaju. Pa evo, naša kćerka je vrsna violinistica, posebno barokne glazbe, svršenih visokih, svjetskih glazbenih škola.Trenutno živi i radi u New Yorku. Pričali joj o vašem koncertu u Berlinu, o prostoru i organizatoru koji sve radi volonterski …ona bi rado nastupila na takvom koncertu. Bio bi to ujedno i njen korak ka Europi, povratak domu.

Bez riječi sam. Zamuckujem …
Čujte …pitat ću organizatora. Do sada su obično nastupali samo hrvatski glazbenici ali nije pravilo …velim.
Ali znate …napominjem za svaki slučaj, da ne bi kasnije bilo nesporazuma …organizator nema  novaca  platiti takva vrsnog umjetnika i njegov dolazak iz New Yorka.
-Novac nam i ne treba
…kaže gospođa, spremna i materijalno …neovisno o kćerinu mogućem nastupu …pomoći organizaciju “takva predivnog  koncerta”.

Ah, dragi prijatelji! Kako je lijepo takvu našu sliku primiti od drugih. I dok gospođu uvjeravam kako mi je …nam je …na čast njen poziv i interes za Blistavu noć klasike a ona mene kako je oduševljena  mojim pozitivnim, angažiranim  stavom  …srce mi se ispunjava toplinom,  neopisivom dragošću. Stvarno, u stvaranju mostova prijateljstva, dvosmjerno poticanoj integraciji …kultura može više od bilo koje politike. Nije mi teško zamisliti skoru, 22. travnja …jubilarnu, petu po redu Blistavu noć klasike u dvorcu Charlottenburg pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske …

Na pozornici i Hrvati i Nijemci. Za razumijevanje predivne glazbe i tako ne treba puno riječi. A među gledateljima isto tako i Hrvati i Nijemci. Konačno, možda i netko iz berlinskog  Senata za migracije i integracije. Šta ćeš boljeg primjera ovoj oblasti od ovog u organizaciji berlinskih Hrvata. Ipak se kreće!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments