VEŽI KONJA GDJE TI AGA KAŽE

STIGAO ODGOVOR DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA NA DRUGO OTVORENO PISMO HRVATSKE ČISTE STRANKE PRAVA U POVODU PROVEDBE SKOROG REFERENDUMA
tekst: Sonja Breljak
Zavrzlama zvana Referendum, stiže do nas u nastavcima poput epizoda filmskih sapunica koje svima navodno “idu  na nerve” a gledanost raste li raste. Nakon mišljenja GONG-a na temu tko i kako u iseljeništvu može na predstojeći referendum, stigao je i odgovor Državnog izbornog povjerenstva na drugo Otvoreno pismo Hrvatske čiste stranke prava. U odgovoru ništa novo. Simbolički rečeno upravo je kao u gornjem naslovu: Veži konja gdje ti aga kaže ili …onako je kako je (presveti) DIP rekao, prije sada i za vijeke vjekova …Valjda. Ukratko: Bez prethodnog registriranja na referendum mogu oni koji nemaju u Hrvatskoj prebivalište a trajno borave u drugoj državi u kojoj nisu mijenjali adresu odnosno nadležnost diplomatskog predstavništva. Oni koji imaju prebivalište u RH a trajno borave vani, trebali su se prethodno registrirati. Ukoliko nisu, ne mogu glasovati.
Prema DIP-u, sasvim je u redu da referendum vani traje jedan dan kao i u Hrvatskoj a ne dva kako je to bilo kod izbora za zastupnike sabora ili pak Predsjednika. Toliko ukratko.
U  pismu Državnog izbornog povjerenstva koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin, dipl. iur., odgovor na upit o trajanja referenduma izgleda ovako:
U odnosu na odredbu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u dijelu u kojem se propisuje da glasovanje u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske traje dva dana, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske ističe da ni Ustav Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 85/10), ni Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (Narodne novine 33/96, 92/01, 44/06 – Zakon o državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske 58/06 – Odluka Ustavnog suda broj U-I-177/2002., 69/07- Odluka Ustavnog suda U-I- 2051/2007, 38/09, dalje: Zakon o referendumu) ne propisuje tu obvezu, te s obzirom da  Zakon o referendumu predstavlja lex specialis citirana zakonska odredba Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor  koju spominjete ne može se primjeniti na provedbu državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Jeste li razumjeli??!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Lozo - HČSP
Ivan Lozo - HČSP
12 years ago

Za one koji nisu razumjeli evo četiri akta tragikomedije oko DIP-ova tumačenja vezanog za referendum: 1. HČSP u prvom otvorenom pismu DIP-u zastupa stav:Zakon o referendumu JE lex specialis (znaći vrijedi pravno načelo: lex specialis derogat generali = specijalan zakon poništava opći, ili drugačije rečeno: uzima se umjesto općeg iako mu proturiječi). Budući da Zakon o referendumu ne propisuje predhodnu registraciju HČSP tvrdi da svaki državljanin sa pravom glasa, bez obzira ima li on prebivalište u RH ili ne, živio on u RH ili trajnije izvan nje, može pristupiti referendumu bez predhodne registracije. 2. DIP u svom odgovoru ističe da… Read more »