ŠTO KAŽE GONG

tekst: Sonja Breljak
U povodu predstojećeg Referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatska čista stranka prava uputila je  Otvoreno pismo Državnom izbornom povjerenstvu, nastojeći pojasniti nejasnoće i nedorečenosti o tome tko i kako u XI. izbornoj jedinici može pristupiti referendumu. Odgovor i razmišljanja na tu temu prenijeli smo  u tekstu Zavrzlama zvana referendum”  HČSP je u drugom Otvorenom pismu ustvrdila i kako glasovanje van RH treba trajati dva dana a ne jedan kako je u ovom slučaju propisao DIP.

Člankom 68. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor propisano je da u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasovanje traje dva dana s time da završava na dan kada završava glasovanje u Republici Hrvatskoj.

O ovom pitanju HČSP je zatražio i dobio  odgovor GONG-a,nestranačke udruge građana utemeljene 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima.”
U odgovu koji je potpisala Vanja Škorić, pravna savjetnica GONG-a, stoji:
-Za tumačenje preporučam tražiti službeni odgovor Državnog izbornog povjerenstva. No, po pravnoj logici, ono što je regulirano jednim zakonom ne može se regulirati drugim – dakle za referendum se primarno primjenjuje Zakon o referendumu, koji regulira trajanje glasovanja (ne pravi razliku između biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu).

S druge strane, Zakon o referendumu ne regulira glasovanje izvan mjesta prebivališta unutar Hrvatske, glasovanje izvan mjesta prebivališta u inozemstvu i prethodnu registraciju birača u inozemstvu, pa je taj dio (pravna praznina) „popunjen“ tumačenjem da se analogno primjenjuju odredbe Zakona o popisima birača (a ne Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor).

Dakle, na referendum se ne primjenjuje Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, već se analogno primjenjuju odredbe Zakona o popisima birača.

GONG je upozoravao na ove i mnoge druge pravne praznine Zakona o referendumu još prije Božića, za što smo i tražili da se referendum odgodi kako bi se pravne praznine riješile, ali nadležne institucije su odlučile drugačije …piše Vanja Škorić, pravna savjetnica  GONG-a.
. . .

-Bitno je da GONG sam priznaje da Zakon o referendumu ne propisuje prethodnu registraciju birača u inozemstvu.  GONG (kao i DIP, MVP, MU ) smatra da je to pravna praznina koja se po njihovom mišljenju mora popunjavati tumačenjem da se analogno primjenjuju odredbe Zakona o popisima birača.

Ključno pitanja je: je li uopće riječ o pravnoj praznini ili je zakonodavac namjerno izostavio u Zakon o referendumu upisati potrebu predhodne registracije, smatrajući je nepotrebnom!
Uostalom, u pravnoj državi jedino Ustavni sud moze ustanoviti da postoji pravana praznina i nešto što u zakonu ne stoji „popuniti“ nekim tumačenjem, a ne kao u ovome slucaju DIP ili neka ministarstva.

Mislim da smo mi na pravom putu. Treba pričekati još odgovor DIP-a …komentar je Hrvatske čiste stranke prava (Ivan Lozo, međunarodni tajnik) koja je “potegla” sporna pitanja najavljujući  već sada “pokretanje postupka preispitivanja pravovaljanosti referenduma”. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments