JEDAN DAN …JADAN DAN

IZ DRUGIH MEDIJA  …sbplus
piše: Emil Cipar
Jedan dan, samo jadan dan, u životu Bore Grubišića, Damira Kajina, Furia Radina, Deneša Šoje, Vladimira Šeksa, Ane Lovrin, Ivanke Roksandić iS tjepana Milinkovića bio je dovoljan da guzicom sruše ono što su rukama stvorili dugogodišnjim radom.

Jedan jedini dan, spomenuti, bili su korisnici učinka nemoralnog Zakona o povlaštenim mirovinama saborskih zastupnika i na taj način ostvarili pravo o kojem običan svijet samo sanjati može – povlaštenu mirovinu.

O Ani Lovrin, Ivanki Roksandić, Stjepanu Milinkoviću i Vladimiru Šeksu neću pisati, jer od njih se nešto drugo nije moglo ni očekivati. Od Furia Radina i Deneša Šoje …ne znam, ali njih se ne smije dirati, jer su zaštićena vrsta. A ne bih ni htio ispasti nacionalist, koji uskraćuje prava nacionalnim manjinama.

Ostaje mi samo svoje nezadovoljstvo iskaliti na Damiru Kajinu i Bori Grubišiću, jer sam od njih očekivao čast, moral i poštenje. Damir Kajin je svoju političku karijeru izgradio kao borac za socijalna prava, ukazivao na nepravde za vrijeme HDZ vladavine. Sada, od jedne od tih nepravdi, bezobzirno osigurava sebi bolju budućnost.

E sada naš Boro Grubišić. Danima je pjevao bećarce umirovljenicima i obećao im poštenje i bolji život, bolje mirovine, dostojanstveniji život, borbu protiv svega što nije dobro u životu.

U općem muzikalnom raspoloženju zaboravio Boro raspjevanim, krezavim umirovljenicima, reći da pri tome ne misli na njih nego isključivo na svoju bolju budućnost.

Obećao Boro učiniti puno i za Slavoniju. I već je učinio …povećao je prosjek mirovina. Sad, što je sebi uzeo meso, a ostalima dao kupus nije važno, ipak je svakome, u prosjeku, pripala sarma.

I sjede Boro i Damir i dalje u Saboru i pripremaju se za žestoku retoriku za dan kada se bude odlučivalo o ukidanju povlaštenih mirovina. Vjerojatno će ostati dosljedni svom imidžu boraca za socijalnu pravdu i dići ruku za ukidanje.

Dići će u zrak istu ruku, koju su samo par dana prije ispružili da bi prihvatili istu tu mirovinu. Pitanje je samo tko će im više vjerovati.

Ne znam što sada smjeraju HDSSB i IDS. Nadam se da razmišljaju o isključivanju svojih pohlepnih i nemoralnih članova koji su im nanijeli veliku štetu i s kojima se ne žele identificirati ni u kom slučaju. Jer, ne učine li to …jadna im majka. To će im biti kamen spoticanja za dugo vremena i na pohlepi svojih tribuna mogli bi slomiti vrat.

Damir Kajin i Boro Grubišić ušli su u povijest, kao tipični predstavnici jedne mutne i nemoralne politike, jednog mutnog vremena u kojemu su nemoral i pohlepa bili zakonom zaštićeni. Nadamo se da je to vrijeme na izmaku i da su poštenija vremena u dolasku.

Bilo bi dobro da Damir i Boro zajedno sa ostalom sedmoricom osnuju Klub zastupnika, pa bi možda kroz njega ostvarili pravo na još koju nemoralnu privilegiju. Jer, kad jednom izgubiš pošten obraz onda idi do kraja. A izgledi su dobri, jer bi vjerojatno mjesto predsjednika u tom klubu pripalo Vladimiru Šeksu, a on zna krojiti zakone po mjeri.

A umirovljenici u Brodu mogu pjevati: K’o štoj’ Boro takvog nigdje nema / Nit’ u svinjcu nit’ u kokošinjcu.

(Što j’ u pjesmi to se pjevat mora / lud bi bio ‘ko bi zamjerio.)

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Emile ovo zadnje vam je za “Milenium godine”

A umirovljenici u Brodu mogu pjevati: K’o štoj’ Boro takvog nigdje nema / Nit’ u svinjcu nit’ u kokošinjcu.

(Što j’ u pjesmi to se pjevat mora / lud bi bio ‘ko bi zamjerio.)