ŠTO I KAKO SE OPOREZUJE

piše: Alfred Matijašević
Poštovana g. Sonja! U nekoliko navrata sam na Vašem portalu pročitao, neke natuknice, mišljenja, polemike, komentare i tome slično, glede oporezivanja njemačkih mirovina. Oprostite, ali moram svima, koji se s tim pitanjem zabavljaju i nemaju pojma o ovoj temi, a mlate praznu slamu, uputiti slijedeću zamolbu, ali i dobronamjeran savjet:
-Njemački parlament – Bundestag, je donio zakonsku odredbu, po kojoj se, u skladu s Međudržavnim sporazumom o dvostrukom oporezivanju, od 2005. na ovamo, oporezuju sve mirovine koje se doznačuju u inozemstvo (Rente im Ausland), znači i u  Hrvatsku.
Svi, koji dobivaju njemačke mirovine, ovisno i o vremenu od kada ih dobivaju, dužni su kod njemačkog ureda za porez, podnijeti Zahtjev za poravnanje poreza (Einkommensteuererklärung). U protekloj godini, masa njemačkih umirovljenika, dobila je Zahtjev od Finanzamt-a Neubrandenburg (RiA), (koji je zadužen samo za oporezivanje mirovina doznačenih u inozemstvo).
Mnogi su se oglušili o to (a rokovi su relativno kratki) i nakon nekoliko mjeseci, stižu i prve opomene, pa potom stegovne mjere – zatezne kamate, pa čak i prijetnje ovrhom mirovine – nimalo ugodna situacija.
Nositelji mirovinskog osiguranja (Rentenversicherungsträger), početkom svake godine, upućuju primateljima mirovina, Potvrdu o isplaćenoj mirovini u protekloj godini, koju valja priložiti uz Zahtjev za poravnanje poreza.
Nadalje, uz dopis Finanzamta Neubrandenburg, nalaze se i Obrasci o primanjima u Hrvatskoj. Te obrasce mora potvrditi poreska uprava prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj, ti iznosi, navodno, ne utječu na visinu oporezivanja njemačke mirovine.
Zaboravite sve ono: “Nix verstehen”, “Nix sprechen Deutsch” – to sve ne pali!!!
Samo napomene radi: Njemačko mirovinsko osiguranje ne smije Finanzamtu dostaviti iznos Vaše mirovine; ali, Finanzamt sebi zadržava pravo, da može samovoljno izvršiti procjenu (Einschätzung) iste, a to može za primatelje male mirovine imati katastrofalne posljedice – jednom odmjereno, ostaje odmjereno.
Primjera radi: Jedan umirovljenik, 100%-tni invalid, slijep, 150 € mirovine – propustio je sve moguće termine i opomene – dolazi čestitka od Finanzamta Neubrandenburg, potraživanje za povrat poreza od 2005.-2010. u iznosu od 700 €. Jadikovanje i maločas navedeno “Nix verstehen”, ne donosi uroda.

Ako dobijete dopis od Finanzamta Neubrandenburg, obratite se svakako ovlaštenoj osobi ili društvu (Lohnsteuerhilfeverein), jer su oni jedino ovlašteni, koji mogu komunicirati sa Finanzamtom.
A to, što bi netko htio u Hrvatskoj plaćati porez na njemačku mirovinu, zaboravite – Hrvatska te uredbe nije imala, niti se je trudila imati ju(sad se neki u Saboru prisjećaju te mogućnosti punjenja budžeta). Prošla baka s kolačima!   Njemačka je svoj zakon donijela odavno i nisam siguran da bi, zbog hrvatske aljkavosti, revidirala svoje zakonodavstvo. A Vi platite onome, tko Vas kruhom hrani, a ne onome, koji bi Vam i tu teško stečenu koru kruha još odlomio. Živi bili!

Uz srdačan pozdrav svima
Alfred Matijašević

Za savjet i pomoć obratite se i na:  http://www.adriaberlin.de/Arbeitnehmer-Rentner.html

U nastavku, pogledajte i stranicu  www.finanzamt-rente-im-ausland.de/

….

Ihr Finanzamt Neubrandenburg – Das Finanzamt für die Rentner im Ausland

Seit dem 1. Januar 2005 gelten neue Bestimmungen zur Besteuerung von Renten. Dies betrifft auch Rentenempfänger mit Wohnsitz im Ausland. Wenn Sie keinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland haben, aber Rentenzahlungen erhalten, ist das Finanzamt Neubrandenburg für Sie zuständig. Anhand Ihrer Steuererklärung prüft das Finanzamt unter Berücksichtigung der mit Deutschland geschlossenen Doppelbesteuerungsabkommen, ob und wie viel Steuern Sie in Deutschland zahlen müssen. Weitere ausführliche Informationen finden Sie auf diesen Internetseiten.
http://www.finanzamt-rente-im-ausland.de/

…..

Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin, zahvaljuje gospodinu Alfredu Matijaševiću, našem dragom suradniku, na iscrpnim i važnim informacijama o mirovinama i njihovu oporezivanju prema njemačkom zakonodavstvu. Nadamo se kako su nakon ovog priloga, stvari oko oporezivanja njemačkih  mirovina koje se isplaäuju u inozemstvu, prilično jasnije.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ADRIA Lohnsteuerhilfeverein

Postovani, cinjenica je da Hrvati koji su se vratili u domovinu, moraju placati Njemackoj drzavi porez, nema veze koliko je ta visina, dali mjesecno 100 Eura, 1000 ili 10000…. Ima jedna specijalna porezna konstrukcija, gdje se netreba placati porez u Njemackoj. Svi penzioneri koji su preko mene, Zeljko Vranic – ADRIA Lohnsteuerhilfeverein u Berlinu – oficijalno napravili poreznu prijavu NISU trebali platiti porez. Doppelbesteuerungsabkommen (DBA) izmedju Njemacke i Hrvatske jasno kaze, da je SAMO NJEMACKA u pravu oporezivat Njemacke mirovine. S drugim drzavama Njemacka ima i drugacije ugovore. Zato: Hrvatska uopce nema pravo dirati Njemacke mirovine, samo ako opet socijalisticka… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
12 years ago

Dragi sugrađani, evo jednog važnog linka na stranicama Neuenbranderburga. za one kojisu kao i ja u mirovini. Kada dođete na tu stranicu imate sve upute kako i što i to na Hrvatskom jeziku,a može te naravno i na njemačkom korespondirati,

Tu imate telefonski broj, Fax i eMail.
Lipi pozdrav
od Iva

http://www.finanzamt-rentne-im-ausland.de/hr/servis/kontakt

Josip Mayer
12 years ago

KONKRETNO

Trudeći se stvarno,kako bi pronašo nešto aktualnijeg,kako nebi došlo do raznih dezinformacija u slučaju oporezivanja iseljeničkih mirovina,stigao sam i do ove stranice.

RRiF-plus d.o.o. i RRiF – Konzalting d.o.o. su nakladničko – konzultantska trgovačka društva koja izdaju časopise, stručne priručnike iz područja računovodstva, financija, poreza i prava, te održavaju seminare i daju konzultacije. Najveća naklada u Hrvatskoj naših časopisa RAČUNOVODSTVO, REVIZIJA I FINANCIJE te časopisa PRAVO I POREZI potvrđuje ugled i uvažavanje koje su dostigli na tržištu stručne literature.

Više:
http://www.rrif.hr/Od_1_ozujka_2012_oporezuju_se_inozemne_mirovine_-787-vijest.html

Pa se je za nadati,da se čovjek po njoj može ravnati.

Ivek Milčec
Ivek Milčec
12 years ago

U svezi oporezivanja inozemnih mirovina u RH prenosim tekst iz Večernjaka od 8.ožujka 2012. “Još se čeka tumačenja iz Porezne uprave što s onima koji već plaćaju porez na mirovine u državama u kojima su radili,kao na primjer u Njemačkoj ili Kanadi. Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković kaže da joj stiže jako puno upita,a njezin odgovor neće razveseliti ni njemačke gastarbajtere.SVI UMIROVLJENICI MORAJU SAMI OD ISPLATITELJA PRIBAVITI POTVRDE JESU LI IM MIROVINE OPOREZIVANE ILI NISU. Ako nisu,porez će svaki mjesec plaćati u Hrvatskoj,a ako jesu,dužni su svake godine podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.Tada im se može dogoditi da… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Alfred Matijašević
gdi se nešto tuška ima i istine

Dobro bi bilo kada bi to stvarno tako bilo,za njemačke mirovine slažem se sa vama,a nije ni u pitanju.Vićina naših umirovljenika zna,što činiti.Ali za one koji žive i dobivaju svoje mirovine u Hrvatskoj,sve se bojim,čitajući i ovaj članak da će, oni koji plaćaju porez vani, a on je manji nego u nas, Hrvatskoj će davati razliku.Žalosno je to, što se to doznaje prvo u tiskovnim listovima,a nigdje stvarne formule za obračunavanje u državnoj poreznoj ustanovi, kao što ih to upravo ima Njemačka.

Više
:http://www.vecernji.hr/vijesti/sostaric-mirovina-mi-je-12-000-kn-a-ova-mi-drzava-ne-zna-uzeti-porez-clanak-384806