PISMA AKADEMSKIH UDRUGA

POTPORA RATIFIKACIJI PRISTUPNOG SPORAZUMA HRVATSKE S EUROPSKOM UNIJOM
Tri akademske udruge – AMCA iz Francuske, AMAC iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva – traže od zemalja članica Europske unije da ratificiraju pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

U pismu, kojeg potpisuju predsjednici ovih udrugâ, Nenad Bićanić, profesor emeritus, AMAC-UK, Aleksandra Brnetić, novinarka, AMA Croaticae – Deutschland e. V., i Damir Perinić, dipl. ing. arh., AMCA-Paris, ministre vanjskih poslova potiče se na provođenje postupka ratifikacije, a predsjednike nacionalnih parlamenata i njihove zastupnike moli da tijekom glasovanja svojim glasom odobre pristupni ugovor.

U pismima, koja su već poslana ili se šalju u dvadeset i dvije zemlje Europske unije, ističe se da su građani i građanke Hrvatske na referendumu održanom 22. siječnja 2012. pokazali volju za ulazak njihove zemlje u Europsku uniju te da je primanje Hrvatske u Europsku uniju dobitak ne samo za Hrvatsku i za sadašnje članice nego i za susjedne zemlje koje isto tako teže što čvršćem povezivanju s europskim strukturama. S primanjem Hrvatske znatno će se upotpuniti europski integracijski proces, a za Hrvatsku je ulazak u Europsku uniju prekretnica na putu u moderno i otvoreno društvo, stoji u zajedničkom pismu ova tri udruženja bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta. Pisma su napisana na četiri jezika, na engleskom, francuskom, hrvatskom i njemačkom.

O ovoj akciji engleski, francuski i njemački AMAC/AMCA obavijestili su i hrvatske kolege europskih političara, ministricu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vesnu Pusić i predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema te predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivu Josipovića.

Engleski, francuski i njemački AMAC/AMCA osnovani su nakon osamostaljenja hrvatske države a okupljaju akademske građane koji su studirali na sveučilištima u Hrvatskoj ili su na tamošnjim sveučilištima završili znanstvenu izobrazbu i koji prate i podržavaju izgradnju slobodarskog i demokratskog poretka u Hrvatskoj. Ideja o pismu potpore nastala je prije godinu dana, negdje nakon haške prvostupanjske presude trojici hrvatskih generala.

Do sada je pet zemalja EU ratificiralo pristupni ugovor – Slovačka, Bugarska, Mađarska, Italija i Malta …kaže se u zajedničkom priopćenju tri AMAC-a/AMCA.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Brnetic, AMA Croaticae - Deutschland e. V., predsjednica
Aleksandra Brnetic, AMA Croaticae - Deutschland e. V., predsjednica
12 years ago

Imate pravo, ovo nam je prva. Da nema interneta, bojim se da ne bi bilo i ove akcije. Telefonski razgovori su preskupi, postanske usluge su spore, a osobni susreti i razmjena misljenja i vise nego rijetki. Skupno se susrecemo svake druge, trece godine u Zagrebu na Saboru AMAC/AMCA udruga kojeg organizira predsjedništvo AMAC Saveza društava Sveučilišta u Zagrebu.

Koristim ovu priliku da ukazem na aktivnosti kolegica i kolega iz Engleske i Francuske.

AMCA-Paris ima vlastitu mreznu stranicu:
http://amca-paris.com/

AMAC-UK se u mrezi pojavljuje kad organizira neku manifestaciju:
http://opencharities.org/charities/1059392

http://croatuk.proboards.com/index.cgi?board=listings&action=display&thread=4767

Josip Mayer
12 years ago

Konačno da su se i inozemni AMAC-i oglasili zajednički..kada bi razmišljao..kada je to bilo zadnji put..vjerojatno da bi mi se teško bilo sjetiti.