ŠTO SE KREĆE, ŠTO POČINJE …

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik
Nakon školskih praznika često možemo čuti i pročitati ovakve rečenice: Kreće nova školska godinaKreće razmjena udžbenika.Kreće nastava u drugom polugodištu.Kreću obveze. Te su rečenice u hrvatskom jeziku već postale uobičajene, osobito u razgovornom jeziku.
U svim navedenim rečenicama upotrijebljen je glagol kretanja kretati uz imenice koje ne znače što pokretljivo. S obzirom na to da se školska godina, razmjena udžbenika, nastava i obveze fizički ne miču, u navedenim je rečenicama bolje upotrijebiti glagol početi: Počinje nova školska godinaPočinje razmjena udžbenika, Počinje nastava u drugom polugodištuPočinju obveze.

Budući da ni sezona skijanja ni prodaje ulaznica pa ni emisije nisu nešto što se fizički miče, uz njih također ne bismo trebali upotrebljavati glagol kretanja kretati. Unatoč tomu česte su ovakve rečenice: Kreće sezona skijanja na Sljemenu za građanstvo., Kreće prodaja ulaznica., Kreće nova emisija. Uz ono što se kreće dobro je upotrebljavati glagol kretati, na primjer, u sljedećim rečenicama: Vlak kreće u 14 sati., Ivan i Maja odmah kreću na put., Dijete kreće u školu.

Glagol kretati ne znači započeti i početi, makar može značiti krenuti s početne točke. Ali i tada kažemo: Započeo je rat., a ne Krenuo je ratZapočeo je njihov prvi sastanak., a ne Krenuo je njihov prvi sastanak.

Uz glagol kretati,  služimo se i glagolom kretati seKretati se upotrebljavamo ako želimo izreći kakav raspon (što se kreće u određenim granicama), kretati (se) – Cijene se kreću od 500 kn do 1 500 kn., ili kada želimo izreći da živimo na osobit način ili da prijateljujemo s određenom skupinom (krećemo se u određenom krugu ljudi) – Krećem se u društvu slikara, Krećemo se među pjesnicima.

Savjet napisao: Alen Orlić

 
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments