TAMO UZ DRAVU

IZ DRUGIH MEDIJA   …Črčkarije
U
 Međimurju na rijeci Dravi, jednog nedjeljnog rujna 1953. godine, dogodio se pravi pokolj! Četrnaest seljana obližnjeg gradića Preloga, koji su rijekom zaplovili u sjeću šiba, uhvatili su veliki virovi. U panici hladne rijeke, srpovima koje su držali u svojim rukama, razrezali su jedni druge. Ovaj se događaj može, još i danas, pronaći među pričama starih Preložana.
Poput Toma Sawyera i Huckleberryja Finna, koji su lutali rijekom Mississippi, na mjestu gdje se dogodio pokolj i od kuda su krenule priče, nakon 59 godina lutao sam i ja i pritom otkrio nešto zaista posebno. Otkrio sam malenu riječnu oazu na kojoj bi mi spomenuti knjiški likovi, poznatog američkog pisca Marka Twaina, itekako zavidjeli.

 

Labudovi, stalni stanovnici rijeke Drave, šepure se na sve strane, a i ostalih ptica ima u izobilju kao i riba koje lokalni ribari, skriveni u šiblju, opitimistično žele uloviti svojim mamcima – slasnim crvima. Mir prevladava, a čuje se samo žamor vode koja tuče o riječne čamce nasukane na predivne plaže. Na ovo mjesto dolaze mnogi ljubavnici jer tu, vrlo lako, mogu pronaći svoj kutak gdje će se voljeti do kasno u noć. Svjedok tome sam bio i sam! Desecima godina stari drveni mulići, plaže i livade pune su iskorištenih ljubavnih rekvizita ;). Njihova brojka zasigurno je mjerljiva s onom na vidikovcu poznate američke ceste Mulholland Drive gdje su mladi, pedesetih godina 20. stoljeća, svojim kabrioletima svakodnevno dolazili te, s pogledom na Los Angeles, ljubovali doranih jutarnjih sati.

Cijela ova idila dom je i zmajarskom klubu „Rode“, a u njihovom velikom filmskom hangaru nalaze se raznorazni zmajevi, uvijek spremni za one koji ih u bilo koje doba dana požele zajahati.

Dok jedni lete, drugi se u blizini zabavljaju. Drvenih koliba ima mnogo, stoga roštiljanja ipijanki nikako ne nedostaje, pogotovo vikendima u proljeće i ljeti. Poljski toaleti su obavezni pokrajsvake kolibe. U životu ih toliko nisam vidio na jednom mjestu, a najljepši su oni koji vire iz šiblja, od starosti već pomalo nagnuti, s pogledom na rijeku Dravu.

Svi vi koji tražite skrivene kutke ove naše planete, ne morate odlaziti na drugi kraj svijeta kako biste ih otkrili. Dovoljno je virnuti u obližnju šumu i prepustiti se uživanju u onome što vas tamo čeka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments