VUČJE BRATSTVO

KOLUMNA POVODOM
piše: Sandra Marelja Muić

Ne znam kako je vama, ali u mene se posljednjih tjedana uvukao neki blagi osjećaj nelagode kada se susretnem sa ikakvim medijskim glasilom.  Skoro pa i neka vrsta paranoje, samo što  ne ćirnem preko ramena kada prođem pored trafike , da ne bi što (tko) skočilo na mene iz tiska. O internet portalima da ne govorim. Gdje god pogledam – on.  Valjda i oni najapolitičniji među nama znaju  da slijede izbori za predsjednika aktualne opozicijske stranke u Hrvatskoj. Ali sigurno rijetki znaju izbaciti svih pet kandidata za predsjednika iste, možda čak ni ne znaju da ih ima pet. Jedna dama, tri liječnika ( od tih jedan vrlo živahan) i jedan smrtnoozbiljni  povjesničar.

A kako bi i znali kada je cijeli medijski prostor gotovo zauzet kandidatom koji je jedno vrijeme bio ministar unutarnjih poslova, pa je medijski isto tako nestao negdje , da bi preplavio sve odjednom kao da je neka pošast. Srećom pa se u politiku ne razumijem, pa ne mogu komentirati program i djelovanje istog.  Ali mogu laički procijeniti da je blago rečeno čudno što njegov poker face bombardira  iz svakog ugla.
Nije da je čovjek nezgodan, dapače, bivše ministarske kolege iz poljoprivrednog ili financijskog resora bi se morale maknuti u stranu. Ali, šta je previše – previše je! Ni najnapornije babe ne bi progovorile da sjede u liječničkoj čekaonici pored njega sve do sutra , toliko topline isijava.

Struka mi ne dade mira pa ga pokušah malo komunikološki proučiti, rekoh  – vjerovatno je to neka golema politička substanca  kad ga proguraše u onom vučjem bratstvu. Pravi „obavještajac“, nema šta.  Ne odaje emocije dok govori, ne gestikulira , ne mijena ton. Bez intonacije, kao predponoćni program na 2. Hrvatskom radiju, možete slobodno dijete uspavljivati, nema nikakve ekstaze dok govori i odgovara bez obzira na temu. U nekom vlastitom ritmu gleda sugovornika u oči, inače cijelo vrijeme gleda u naslon stolice ili na desnu stranu. U ženskim časopisima bi rekli da gledanje u desnu stranu znači izmišljanje i pripovijedanje, ali to je samo u tim časopisima, pa to ovdje nećemo navoditi.

Uglavnom, osim što tu i tamo podigne obrve i preklopi ruke, ne znate da li je dotični klinički živ ili mrtav, ili su izbacili neku foru na youtube-u opet.  Pa,  gdje je ta karizma kandidata? Šta im je obećao da ga toliko slikaju? Da im nije zaprijetio, ne daj bože ? Ništa mi nije jasno. Sav ozbiljan, u jednoj od šesnaest snimki sam vidjela da se nasmijao jedan trenutak.

Apropos, slikanja …nema tome davno da su se svi u ovom redoslijedu kandidata rado slikali s onim consultantom iz Remetinca,  ali se to izgleda izbrisalo sa memorijske kartice. Koliko se sjećam bilo je tu i poprilično grupnih portreta s damom sve do posljednjeg prosinca.  Valjda su defragmentirali disk, pa ni toga nema nigdje. Dama je izgleda mi, ostala sama sa svojim portretom dok se nekolicina kavalira trsi sada izmaknuti joj stolicu.

Inače je komunikacija u ovoj stranci osebujna, nakon što su se uspjeli svi međusobno posvađati i okrenuti leđa jedni drugima, u javnim obraćanjima stalno spominju samo one (onog) kojih više nema među živima.  Valjda od živućih nema više nikakve koristi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Toni
11 years ago

Ako Karamarko pobijedi na unutarstranačkih izborima, onda laku noć HDZ!
To je kao da CDU izabere Eriku Steinbach za predsjednicu ili SPD Thilo Sarrazina za predsjednika.

Tip ništa drugo ne nudi osim izlizane retorike HDZ-a: malo Tuđman, malo branitelji, malo Tuđman, malo “oni tamo crveni koji ne žele Hrvatsku”, malo Tuđman, malo “mi smo VELIKI vjernici, a oni tamo bezbožnici”.

Vidjeli smo te naše Hrvatine na djelu. Uzalud mi to lizanje oltara, kada su krali gdje su god stigli.

Tko ne pozna HDZ, skupo bi ga platio.

Lijep pozdrav. 😀

jure
jure
11 years ago

pandur je to sidia je on sutia i marljivo prikuplja podatke o svojim kolegama koji mu sad daju podrsku da im nebi bilo ko vodji copora

Josip Mayer
11 years ago

Poštovani

Kada već nije tako ispalo kuda Sanader tu i Jadranka..onda bi bilo dobro razmisliti i zaokružiti na izbornom listiću..svi za Jadranku. Osobno smatram da je ona to svojim radom i zalaganjem za bolju stranku HDZ-a i Europsku Hrvatsku i dalje zaslužila biti.

Nikola Šimić Tonin
Nikola Šimić Tonin
11 years ago

U istinu zadivljen, vašim analitičkim prosudbama, da se iz njih štošta i naučiti, drugi je to prijeko potrebni kut promatranja, jer ništa u istinu nije samo crno ili bijelo, puno je tu nijansi, koje nažalost nisu tek obrisci boja, životni su do boli, uvjeren sam da bivši ministar dijeli “Ponude koje se ne mogu odbiti”, jer puno toga upućuje na to nama koji smo to nedaleko od tog okruja, nisam obojen niti jednom strankom, a nakon ulizništva, sve i jednoga kandidata .g. Kosorici, dojma sam da je ona jedino muško među njima, i da mogu glasovati, glasovao bih za Jadranku… Read more »