DOBIH PUŽA NA DAR

razgovarale i zapisale: Sonja Breljak i Marija Matijašević
puža nabavio, darovao i fotografirao: Alfred Matijašević

Berlin-Stružec
/Halo, halo! Je li to Stružec? …vičemo u telefonsku slušalicu pokušavajući tako šalom zamesti kako u neznanju ne stigosmo pravovremeno čestitati rođendan našoj suradnici Mariji Matijašević. Bio jučer. E, nije da se i danas prisjetismo već nas na to podsjeti Marijin pristigli tekstić i sličice.  Koji po redu rođendan? E pa sad   ne moramo o detaljima!  Uglavnom, Marija se radovala našem pozivu i malo …tek dan …zakašnjeloj čestitki. Otkad nije rođendan slavila doma, u Stružcu, u Hrvatskoj?! Sad, po povratku to moguće.  Čitamo iz teksta …uživa Marija u druženje žena iz njena sela, u radionicama, folkloru, putovanjima, pjesmi. Ali raduje ju i sjećanje i rođendanske  čestitke dragih ljudi iz daleka. Dio su njena, sad prošlog ali nezaboravnog, iseljeničkog života.

Hvala Vam! Čestitke su pristizale i dan prije. Svima hvala, koji su mi čestitali rođendan,  mada je i suza bilo. Posebno onima iz Berlina koji su me se sjetili. Moj, još uvijek, predsjednik g. Bitunjac, (Ivan Bitunjac, predsjednik Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V. op. u.) nije me zaboravio.  Dan prije uslijedila je njegova čestitka preko fejsa. Hvala mu! Tijekom dana zvali su i ostali. Pa mislim da je i vrijedno  da nabrojim i njihova imena: Ivan Bitunjac, Nada Batković, Sanja Boras, Dragan Kopić, Elizabeta Kopič,  Samanta Planinc, Đurđa Stjepanović, Šokčević Katica i Adam, Lisica, Tihomir, Leon i Estela, Ivana i Karlo Tunjić, Katica Bertina, Amira Mutapčić, KUD Stružec, bračni par Odrljin, Marina i Andreja Bandov, Marija Malekinušić …nabraja Marija u nedogled  a mi nepregledni slijed prekidamo kako bismo čuli što je bilo dalje za rođendanskog slavlja u Stružcu. –Pričajte Marija
-E, vidite ...veli Marija …sve su to i čitatelji Hrvatskog glasa. Svima  još jednom od srca zahvaljujem.
Moj KUD- Stružec, je došao na rođendanski grillparty pjevajući. Prelijepo je bilo kad se onako kroz selo čula pjesma. Ponosna sam na njih. Hvala im.
Ah, da, zaboravih reći …dobila sam neobičan rođendanski poklon od supruga …malog puža s natpisom “MARIJA”. Ima crno-bijelu kućicu, veliki je tri centimetra. Eno ga, “pase” se pokraj moje šupe. Baš je sladak. 
Eto, tako nam napisala Marija Matijašević iz Stružca. Puža na dar!?  …e lijepo se tome gospon Matijašević dosjetio!
No, u današnjem telefonskom razgovoru Berlin- Stružec, saznadosmo i više. Istina, rođendanski puž je, kao i svi drugi, prilično spor, Ipak, dok su naši suradnici iz Stružca, bračni par Matijašević, izbivali iz kuće, puž odlutao, nestao. Tko zna gdje je sad, u kojem polju, ispod kojeg lista smjestio svoju crno bijelu kućicu?! I tko bi ga prepoznao sad onako oprana od obilne kiše kao Marijin rođendanski dar?! Sretnete li i prepoznate li ga gdjegod, uputite ga prema kući najcrvenijeg krova u Strušcu. Polako će …možda stigne natrag do Marijina rođendana iduće godine. Kojeg rekosmo po redu? E, nećemo sad o detaljima … 🙂

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments