PIONIRI MALENI

KAJ GOD!
piše:
Ivek Milčec
Stalno jamramo, prigovaramo, obezvrjeđujemo i podcjenjujemo gotovo sve kaj smo postigli od osamostaljenja i proglašenja neovisne i slobodne Hrvatske do danas. Međutim, često nas demantiraju podaci, brojke i uspjesi o kojima se puno ne priča, a trebalo bi. Ne tako davno, prije samo 20 godina, bilo je vrlo malo obitelji ili pojedinaca koji su bili voljni dati pristanak za doniranje organa svojih najmilijih (djece, muža, žene, oca,majke itd) u isključivo humanitarne svrhe tj. spašavanje tuđih života.

Kod mnogih prevladavala je stara praksa i mišljenje “da mrtvaca treba pokopati čitavog” ne razmišljajući pritom da bi zdravi organi (napr. poginulih mladih ljudi u saobraćajnim ili nekim drugim nesrećama) doniranjem i presađivanjem mogli spasiti tuđi život. Fala Bogu, da su mnogi promijenili mišljenje glede darivanja i presađivanja organa i tkiva tako da danas s ponosom možemo reći da je naša zemlja u samom svjetskom vrhu po broju darivatelja na milijun stanovnika a prije dva desetljeća držali smo čvrsto, neslavno, zadnje mjesto.

Zahvaljujući obiteljima donora organa, spašavamo živote teško oboljelih ne samo u vlastitoj zemlji nego i diljem Europe.

Inače, usprkos mnogih prigovora, zdravlje nacije puno je bolje nego kaj se to običnom građaninu čini. Životni vijek se, zahvaljujuć prvenstveno napretku medicine, produžio pa danas u Hrvatskoj ima sve više osamdesetgodišnjaka i devedesetgodišnjaka od kojih su mnogi, unatoč godina,j oš uvijek vitalni i spremni da se u posebnim prigodama uhvate u kolo. Da je tome tako, uvjerili smo se posredstvom kamera HTV-a koje su snimile ovogodišnju proslavu “Dana mladosti” u Kumrovcu u kojoj su se stari i ishlapjeli “Titovi pioniri” uz obveznu harmoniku uhvatili u “Žikino kolo” i zakleli na vjernost “najvećem sinu naših naroda.

Da bi taj folklor i čežnja za prohujalim vremenom bili što potpuniji “stari revolucionari” doveli su sa sobom unuke i praunuke s obveznim partizanskim i pionirskim kapama na glavi kak bi svijetu pokazali da “bratstvo i jedinstvo” još nije propalo i da ima nade u obnovu propale Juge. Naravno, od nostalgičnog “partizanskog derneka” najveću korist imali su Kumrovečki ugostitelji i trgovci jer trebalo je nahraniti i napojiti oko osam tisuća “štovatelja Titovog lika i djela”koji su se protekloga vikenda okupili ispred maršalove rodne kuće. Od mnogih parola možda bi trebalo izdvojiti onu na kojoj je pisalo:”Druže Tito, vrati nam se da ponovo počnemo živjeti kao ljudi!” Znači, i “revolucionari” su počeli vjerovati u reinkarnaciju i svojevrsno “uskrsnuće”svoga boga. Kaj god!

Fala Bogu da je mjesec svibanj pri kraju jer tolko se toga događalo i dogodilo u tom prelijepom mjesecu da svima koji se bave novinarskim poslom nije bilo nimalo lako pratiti događaje od kojih su neki od posebne važnosti za Hrvatsku. Kao napr. izborni sabor Hadezea na kojoj su delegati između pet kandidata izabrali Tomislava Karamarka za novoga predsjednika kako kažu-najveće hrvatske stranke. Bivši obavještajac izabran je u drugom krugu, pobijedivši u rano jutro (ponedjeljak) protukandidata dr.Kujundžića.

U pobjedničkom govoru novi Hadezeov predsjednik je, između ostalog, najavio “kroatizaciju Hrvatske” ma što god značilo. I ne samo to nego i Hadeze pobjedu na predstojećim regionalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Tihomir Dujmović,Večernjakov kolumnist bio je tolko oduševljen Karamarkovom pobjedom da je (komentirajući izjavu novoga srpskog predsjednika Nikolića o “srpskom Vukovaru”) zaključio da se predsjednik Josipović boji Nikolića i da bi trebao Karamarku predati ključeve Pantovčaka. Znači, Karamarko bi trebao čim prije ujediniti hrvatsku desnicu koja je, po Dujmovićevu sudu, jedina sposobna da se suprostavi Nikolićevom četništvu jer hrvatska ljevica se boji i trebala bi čim prije abdicirati i predati vlast “zdravim snagama.” Međutim, nisu svi u Hadezeu oduševljeni Karamarkovom pobjedom pa je tako sada već bivša predsjednica stranke napustila “bojno polje” prije početka drugoga izbornog kruga ne smogavši snage čestitati pobjedniku.Uz Jacu i “fiškal” Vlado Šeks doživio je poraz da o Dadi Milinoviću i ne govorimo. Kandidat Hadezeove Pašalićeve struje dr.Kujundžić (izgubivši drugi krug s respektabilnim brojem glasova)najavio je daljnju borbu pa Karamarko mora brzo djelovati kak bi donekle primirio razne stranačke struje. Kao vrsnom obavještajcu to mu nebi smio biti problem, ali nikad se nezna kaj se novoga sprema u Pašalićevoj “kovačnici.”

Da bi hrvatska estradna scena (usprkos ponovnom Eurosong neuspjehu) bila bar donekle uz bok europskoj pobrinu se naši promotori kojima uspije tijekom godine organizirati gostovanje svjetskih pjevačkih s zvijezda. Tako će 3.lipnja u Domu sportova nastupiti francuska super zvijezda ZAZ koja je od ulične pjevačice postala jedna od najvećih svjetskih pop-otkrića. Inače su ulični pjevači, naročito u velikim gradovima (Berlin, London, Paris, Barcelona, Beč i drugi) svojevrsna atrakcija pa tako i naši “Kraljevi ulice” koji već dugi niz godina zabavljaju prolaznike na središnjem zagrebačkom trgu, popularnom Jelačić-placu. Prisjetimo se da je njihov Eurovizijski nastup  za pjesmu Eurovizije bio i posljednji uspješni nastup pjevača iz naše zemlje. Zbog već sada zabrinjavajućih neuspjeha hrvatskih predstavnika na Eurosongu ubuduće bi trebalo dobro razmisliti koja bi nas  pjesma mogla dostojno zastupati na najvećoj smotri europske pop glazbe. Zašto ne bi još jednom dali šansu uličnim pjevačima?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Trpo Burko
11 years ago

Moj dragi i pokojni prijatel Pero, nakon II svj. rata kad se na silu žito zemalo, otišel je v rešt na šest meseci jer je peval : Druže Tito ljubičice bela, ti si moje tavane pomela !
Tak i tolko za sad.

Josip Mayer
11 years ago

Ivek

Eto u kratko zašto ne daju šansu uličnim pjevačima..dobro je pitanje.

Što na to reći ..mi starimo a natalitet nam pada..neprekidno prigovaramo..naši mladi naša djeca od nas traže..da im pokažemo put..bodućnosti..a naši se političari bave ili sami sa sobom..ili sa prošlošću..Eto u kratko zašto ne daju šansu uličnim pjevačima..dobro je pitanje..a u krizi smo..da sad ne nabrajam..od siromaštva do znanosti ..a ne da se šansu ni mladima..koji bi rado volantirali u Šibeniku upravo za Grad Dijece.Pitanje se ozbiljno postavlja..ili nagli zaokret ili Hrvatska još dublje u krizu propada..Vjerovatno bi trebalo oključiti sve snage..koje tu mogu pomoći..