ZNATI GDJE JE NAŠA NJIVA

tekst i foto: Sonja Breljak 
Hildesheim/
Lijepo vrijeme, misno slavlje i lijep ugođaj, druženje i pjesma …ponovilo se i ove godine na tradicionalnom hodočašće Hrvata Sjeverne Njemačke u Hildesheimu gdje se zaputilo i četrdesetak hodočanika iz Berlina, članova zbora i Frame, svi  predvođeni župnikom fra Petrom Čirkom i mladim svećenikom fra Ivanom Antom Rozićem. Hodočašće u Hildesheim, jedno je od hodočašća koja se na Duhovski ponedjeljak organiziraju među Hrvatima Njemačke. Organizira se  od 1981. godine  i dogodi se kao svojevrsna kruna vjerskih susreta prije ljetnih odmora a nakon što se brojni vjernici vrate iz Marijanskog svetišta  u Lourdesu ili u Fatimi.
I ove godine je hodočašće Mariji u Hildesheim okupilo, prema procjeni oko 500 -6oo  vjernika iz Bremena, Hannovera, Hamburga, Kassela, Götingena, Neumünstera, Lübecka i Berlina.
Misno slavlje je, kao i godinu prije, služeno u crkvi svetog  Godeharda jer se već drugu godinu, renovira mjesna katedrala …inače, tradicionalno mjesto okupljanja hodočasnika na Duhovski ponedjeljak.
Misno slavlje je predvodio gost iz domovine, msg.  dr. Pero Sudar, pomoćni biskup sarajevski. Glazbom je misno slavlje ove godine pratio zbor iz Hamburga. Pomoćni biskup dr. Pero Sudar je u propovjedi govorio o značenju Marije i njenoj ulozi.
-Marija je okupila apostole. Isus nam je ostavio svoju majku da bude i naša majka, majka crkve. Imamo Boga kao oca nebeskog a Mariju kao majku crkve. Isus nam je darovao Mariju za majku. Ona je majka svakog člana i majka crkve. Tu Isusovu lađu ni sve bure ovog svijeta neće potopiti, rekao je između ostalog u propovijedi msg dr Pero Sudar koji je inače pri Biskupskoj konferenciji, predsjednik Vijeća za inozemnu pastvu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hodočasnici su se  nakon mise, okupili u  gradskim prostorijama u kojima je priređen zajednički objed te zabava za sve hodočasnike. Tijekom skupa hodočasnicima se obratio biskup Sudar riječima:
Dragi Hrvati, vi ste naša iseljena domovina, naša dragocjenost koja ponekad naše vrijednosti čuva bolje nego mi u domvini. Mnogi se pitaju o sudbini naših misija. A ja kažem …one će postojati dok to vi budete željeli i htjeli, dok budete ponosni na to da ste katolici, Hrvati, da pripadate misiji, da volite molitvu na svom materinjem  jeziku. Potrebno je da u zemlji u kojoj jeste, živite otvoren život, otvoren prema društvu u kojemu jeste ali i da sačuvate svoj identitet, svoju posebnost, svoj jezik, pripadnost svom narodu, rekao je biskup Sudar te ispripovjedao …za rata u koloni …bježi se …napušta kuća, dom, zemlja, sve ….Majka bolno  plače. Djeci to teško gledati. Najmlađi, petogodišnjak tik uz majčin skut. Povlači majku za ruku pa će utješnim glasom:
– Nemoj plakati mama. Znam ja gdje su naše njive!
Eto, i nama  i našoj djeci, radi očuvanja identiteta važno je znati gdje su „naše njive“.
Skupu hodočasnika se pozdravnim govorom u kojemu je naglasio novo vrijeme, odnosno, novi odnos prema misijama kao i novi odnos i položaj misija u ukupnom društvenom kontekstu, obratio i generalni konzul u Hamburgu, prof. Slavko Novokmet. Kao i za vrijeme mise, i u dvorani je pjevala a kasnije i prodavala nosače zvuka, Marijana Zovko a potom i vrijedni band naziva “Stari kamen” iz Berlina. Hodočasnici iz Berlina su ugodno proveli dan te se u kasnim satima vratili u glavni njemački grad. Tu …voljom Božjom, čuvaju i  njeguju „našu njivu“. Na ispomoć u tom „čuvanju njive“ su im svakako i ovakva druženja i molitva, pozitivno ozračje i radost susreta. I dogodine!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments