MOJ SUSED ROHA

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec
Ne razmem ljude koji veliju da im je dosadno i da ne znaju kam bi sa sobom. Izgleda, da ne prate događaje koji se tiču svih nas ili im je svejedno kaj se to događa s našim gospodarstvom, kakva će biti ovoljetna žetva ili turistička sezona. A prošlih sedam dana  zaista je bilo turbulentno i prepuno nepredviđenih događaja a jedan je svakak zaslužil da mu se posveti ovaj uvodnik. Naime, radi se o odlasku najdugovječnijeg, ali i najomiljenijeg guvernera Hrvatske narodne banke. Željko Rohatinski, tijekom dvanaestgodišnjeg službovanja zamjerio se mnogima; od premijera, financministara, gospodarstvenika pa sve do bankara a sve to zbog čvrstog stava da ne dozvoli slabljenje kune radi što lakše prodaje domaćih proizvoda na stranim tržištima.

Naši financministri i premijeri željeli su (pogotovo u ovim kriznim godinama) zavući prste u devizne rezerve, ali su morali odustati pred guvernerovim oštrim pogledom u kojem nije bilo milosti kada se radilo o stabilnosti kune. Ni velike hrvatske banke (uglavnom su u stranom vlasništvu) nisu mogle do kraja sprovesti svoj naum tj. čim manje povoljnih, niskokamatnih kredita hrvatskim poduzetnicima i građanima s ciljem  ostvarenja što većeg profita i zarade inozemnim matičnim bankama. Rohatinski je kritizirao javno, bez dlake na jeziku i na taj način si podizao rejting u javnosti tak da je za cijelo vrijeme bio među najpopularnijim javnim osobama u državi. I sada je neočekivano, nakon jednog premijerovog telefonskog poziva –smijenjen!

U javnosti kruže razne priče o smjeni popularnog guvernera Rohe a jedna je da se zamjerio premijeru Milanoviću dok drugi tvrde da mu nije ni bila nemjera odraditi još jedan mandat nego ostati još samo do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Odkako sam se počeo baviti novinarstvom uvijek me zanimalo istraživačko novinarstvo pa sam ovih dana pokušaval nekak doći do susjeda Rohe ne bi li, videći ga u vrtu, možda doznal nekaj više o iznenadnom odlasku s čelnog mjesta Hrvatske narodne banke.

Nisam imal sreće, ali nadam se da ću jednoga dana, ak niš drugo nek u prolazu, bivšem guverneru moći reći: “Čast mi je kaj vas morem pozdravit kao velikog financ-meštra koji je zbog pametne monetarne politike  bil nagrađen i proglašen za  najboljega svjetskog guvernera”. Rohatinskog će zamijeniti viceguverner Boris Vujčić koji je izjavil da će nastaviti politiku svoga prethodnika pa se postavlja pitanje zbog čega je onda smijenjen moj sused?

Mi, obični smrtnici, vrlo često s određenom dozom čuđenja doživljavamo ili komentiramo nesmotrene i pomalo naivne poteze pojedinih političara. Tak se, Mirela Holy, sada već bivša ministrica zaštite okoliša, javno blamirala kada se saznalo da je kod direktora HŽ-a intervenirala za posao supruge jednog svog stranačkog kolege a još naivnija bila je njena obrana  izjavivši da to “nije bila politička intervencija neko preporuka za humani odnos prema djelatnici.”

Navodno je taj mail među zaposlenicima HŽ-a kružio punih mjesec dana prije nego što je dospio u medije, ali je u čitavoj toj igri čudno da ministričina zamolba nije poslana s ministarske nego sa stranačke adrese. Prema pisanju nedjeljnoga Jutarnjeg lista (10.06.) bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je da će zbog povrede zaštite privatnosti u ponedjeljak podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu i MUP-u zbog sumnje na neovlašteno prisluškivanje i nadzor elektroničke pošte.

Kak god bilo, premijer Milanović bil je prinuđen  smijeniti ministricu i rigorozno reagirati na stranački klijentelizam kaj je poruka i koalicijskim partnerima da neće, ako se dogodi nešto slično, ni prema njima imati milosti. Da su sve dosadašnje hrvatske Vlade s premijerima na čelu tako radile danas bi situacija u našoj zemlji bila sasvim drugačija, ali još ima nade za nas. Jel tak?

Naši kulturnjaci, pisci, nakladnici i ostali koji su zaposleni ili žive od izdavačke djelatnosti žale se i već godinama upozoravaju na sve veći pad prodaje knjiga, magazina, tjednika i dnevnih novina.

Čitanje kao i kupnja knjiga i novina pokazatelj su standarda i kulturnih navika jednoga društva pa tako i našega. U općoj besparici koja vlada diljem naše zemlje, prava senzacija je vijest da je povijesni roman “Grička vještica” Marije Jurić Zagorke (u izdanju Jutarnjeg lista i Glorije) tiskana u 25 tisuća primjeraka odmah prodana. Ako se zna, da je u Hrvatskoj svaki naslov koji se proda iznad tisuću primjeraka zapravo  knjižarski podvig, tolika prodaja “Gričke vještice” je onda pravo čudo.

Doduše, cijena primjerka bila je svega 9,95 kuna ali i to je za mnoge veliki novac i nije ga bilo lako odvojiti za kupnju jedne knjige. Međutim, moramo imati na umu da je prvi dio “Kontesa Nera”pisan  na temelju mnogih povijesnih činjenica koje nas uvode u zbivanja i život staroga Zagreba, ali i čitave Austro-ugarske monarhije.

Prema mišljenju mnogih, Zagorkina “Grička vještica “je, poslije Biblije, najčitanija knjiga u Hrvata pa stoga, ipak, ne čudi toliki interes za kupnju dobrog i poučnog štiva.

U prošloj kolumni opširnije sam pisal o Split Pride pa bih sada samo dodao da je jučerašnji (9.06.) prošao u redu i bez izgreda što je pokazatelj ( kaj se odavno već zna) da Splićani nisu divljaci i primitivci nego dobri, gostoljubivi i pošteni ljudi.

Doduše,uvijek se nađu pojedinci ili grupice koje bi krojile pravdu po svome.Hvala Bogu, većina je pokazala toleranciju prema onima koji drukčije shvaćaju i prakticiraju svoju intimnost. Sudionike Povorke ponosa, njih oko 500, čuvalo je 900 specijalaca a publiku su posebno nasmijali transparenti poput “Manje pucaj,više tucaj”, “Svako misto svoju lezbu ima” ili “Nek cila Riva zna za Bracanina dva”.

Učesnicima Split Pride podršku su učešćem u povorci dali ministri Bauk, Vrdoljak, Matić i Ranko Ostojić te ministrica Vesna Pusić kao i nekoliko stranih veleposlanika u našoj zemlji. Mirni svršetak Povorke “duginih boja” bit će sasvim sigurno dobro primljen u EU u koju (unatoč trenutne slabosti i mana) ulazimo za godinu dana.

U petak, 8.lipnja u Poljskoj i Ukrajini počelo je Europsko nogometno prvenstvo na kojem sudjeluje i naša repka. Najpopularniji i najmasovniji sport privući će stotine tisuća navijača na stadione a milijune ispred malih ekrana. Našim dečkima želimo da dođu do finala i titule europskih nogometnih prvaka, ali to neće biti nimalo lako s obzirom da u našoj skupini imamo izuzetno teške suparnike: Španjolsku, Italiju i Republiku Irsku.

Unatoč i glede, u jedno smo sigurni a to je da će naši dečki još jednom, svim srcem, jurnuti u “Boj za narod svoj!” Kao i uvijek do sada u takvim prigodama mogu se čuti mnoge prognoze i izjave od kojih smo izdvojili onu Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika koji je izjavil: “Pobijedi li hrvatska repka u finalu Eura, odreći ću se seksa do kraja godine!” U svezi s tim još nismo čuli Kerumovu izjavu, ali ne treba sumnjati da će se, u slučaju naše pobjede, nečega odreći. Možda prodaje hotela Marjan? Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola Šimić Tonin
11 years ago

Iza ove priče, u pozadini je mnogo veča priča, puno nam govori ovo sa sada već bivšom ministricom, koja traži zaštitu od službi koje moraju prije svega štititi nju, građane, ustavni poredak, kako je tek na nižim razinama, toliko je zahtjeva poslano predsjedniku da preispita rad službi, dojma sam da neki njeni djelovi rade u fušu, za tko zna čije interese.
Nikola Šimić Tonin

Josip Mayer
11 years ago

Naš je Ivek mudar novinar Radi uz put na više stranapa ..a to je danas i struka i zanat.Kada bi se toga držali ..odozgo na dolje ili makar do sredine..svi oni vodeći u hrvatskim sudovima politici i drugim vladinim resorsima..gdi bi nam bio kraj kvaliteti s time ujedno i dobroti..sveukupnog hrvatskog društva.Što se tiče bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ..smatram da je brzopletno..nepromišljeno izašla sa tim nesretnim meilom..Mirela je tek jedna od žrtava..vremena u kojem se nalazimo..veliko je pitanje..kažu inače da je bila dobra..mogla je i pasti opomena..Dobar je bio i Komadina pak je moral otići..valjda se… Read more »

Nada Landeka
Nada Landeka
11 years ago

Jedno je sigurno dragi Ivek, prije bi mogla naša repka dospjeti u finale i pobijediti nego li što bi Ministarstvo pravosuđa i Odvjetništvo uveli red u sudovima i sankcionirali imenovane suce. Razotkriti kriminal u pravosuđu teže je nego osigurati gay pride, nego li prihvatiti ostavku Rohatinskog, nego li pobijediti na Euro. Izgleda gotovo nemoguće! No upravo zato je i izazovno, zar ne?

jurjevic i.
jurjevic i.
11 years ago

Super,
setnja kroz hrvatsku, uvjek se rado cita jer je lijepo i prije svega korektno vidjena, kaj god.