MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA MOGUĆA

KAJ GOD
piše: Ivek Milčec

Šetajući Ilicom, najdužom zagrebačkom ulicom, iznenada me žena laktom rukne v rebra i upozori na tipa koji nam je iz tramvaja mahal i istodobno prijetil prstom!
-Tko je to i kaj hoće? …zabrinuto upita me žena, jer danas ima svakakvih čudaka kojima svašta padne na pamet.
Nisam joj sa sigurnošću mogel odgovoriti, ali nekak mi se prijeteći lik iz jureće jedanaestice učinil poznat pa sam uzalud razbijal glavu ne mogavši nikak dokučiti tko bi to mogel biti. Nakon nekoliko dana žena i ja zaboravili smo zagonetnog tipa iz jurećega tramvaja.

Budući sam po naravi društven, komunikativan i vedar čovjek logično je da imam, među oba spola, puno prijatelja i poznanika i da se obradujem svakome susretu, pogotovo ako se nismo godinama vidjeli.
Rezultat takvih susreta obično su odlasci na zajedničku kavicu u Gradsku kavanu, kafeteriju K&K u Jurišićevoj ulici ili sličan kafić gdje se urbani čovjek nekak najbolje osjeća i gdje se uvijek more vidjeti ili upoznati koje poznato lice iz svijeta filma, kazališta, knjige itd.
Tak sam nekidan, kupujući voće i povrće na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac, opazil moju staru prijateljicu Zdenku, mahnul joj rukom te nakon srdačnoga pozdrava i obveznoga rukoljuba …pozval na kavicu. U dugom i prijateljskom razgovoru sjetili  se davnih dana iz našega djetinjstva kada smo svi skupai cure i dečki, na maksimirskim livadama nabijali krpenjaču, navijali za plave i obožavali naš rodni grad.
Najednom …instiktivno osjetih pogled nepoznatoga muškarca s malo udaljenijega stola i bi mi nekak nelagodno. Na čas pomislih da to možda nije onaj tajanstveni lik iz jedanaestice? Moje se sumnje raspršiše u trenutku kada k njemu sjedne jadna lijepa plavuša, kojoj neznanac pokloni svu svoju pažnju, ne gledajući više ni lijevo ni desno.
Prijateljica Zdenka opazi naglu promjenu moga raspoloženja pa me upita da li nekaj nije v redu. Nakon što joj ispričah događaj u Ilici, nasmije se i reče nek me to ne brine jer očito radi se o nekakvome egzibicionistu ili frustriranome tipu koji na taj način želi privući pozornost putnika, prolaznika i šetača.
Najveća internetska društvena mreža Facebook, s preko pola milijarde članova, omogućila je sklapanje mnogih (virtualnih) poznanstava koje mogu (ili već jesu) prijeći u izravno upoznavanje i …nerijetko …u trajno prijateljstvo. Tak se je nekolicina nas (zahvaljujući u prvome redu članstvu u grupi Starozagrebački izrazi) upoznalo i odlučilo da se jednom tjedno nađemo na kavici, popričamo i pretresemo sve važnije događaje.
Jedino u čemu se potpuno ne slažemo je pušenje pa mi, nepušači, moramo pristati …tj. tolerirati zahtjev pušača da se kavice ispijaju u zadimljenim prostorijama. Kaj god!
No, budući da smo štovatelji pajdaša i pajdašije žrtvujemo se i jedva čekamo proljeće, a samim tim i terase na kojima neće više biti pušačkog terora, jer dim odlazi u visine da ga, ionako prezagađena atmosfera,konzumira i preradi.
Za sada sam jedini, stalni član te male grupice simboličkog naziva “Čvenk u K&K, pet do pet” ili kak bi se po domaći reklo; “blaženi”među ženama!
Moram priznati da su Katarina, Irena, Dragica,J asminka, Ksenija, Martina, Blanka,I nes, Mirjana, Tajana i Ljubica drage prijateljice koje me “maze i paze”, naravno, pod budnim okom moje supruge Barice koja je sastavni dio tog sjajno uigranog orkestra. Zbog ovoga malog, mješovitoga društvanca kolumni  sam dao naziv; Muško-ženska prijateljstva su moguća! Evo objašnjenja.

Danas prijepodne, vozeći se autobusom kući na slobodno mjesto do mene sjedne odnekuda mi poznati muškarac koji, u znak pozdrava, nekaj promrmlja i više za sebe reče: vidi,vidi to je taj, moj susjed!
Sada mi je stvarno bilo dosta pa ga upitah nek mi objasni kaj bi to trebalo značiti?
-Znaš, ja stanujem nedaleko tebe u novosagrađenoj urbanoj zgradi gdje imam stan pa te poznam iz viđenja. Znam da si oženjen pa sam ti morao iz jurećega tramvaja zaprijetiti prstom kada sam te vidio u društvu meni nepoznate ženske osobe. Nemoralno je piti kavu u ženskome društvu a kamoli šetati najpoznatijom, zagrebačkom ulicom …reče ženomrzac i ostane živ!

Pokušal sam mu na sve načine objasniti da je u zabludi, ali nikak ga nisam mogel uvjeriti da se radi o mojoj ženi a ne o nekakvoj, kak on misli,”flundri”!
Jednoga dana, šetajući našom ulicom, naš visokomoralni susjed, vidjevši me na našemu dvorištu uljudno pozdravi a kad opazi moju ženu …dade petama vjetra tak da bi,u utrci na sto metara, postigel jako dobro vrijeme!
Viš,viš gad jeden,a kaj bi tek rekel da te vidi s pucama iz grupe Čvenk pet do pet …reče moja ženica i pritisne mi jeden,vrući zagorski kušlec.

Poznato je,da dobar dio našega naroda još uvijek živi patrijarhalnim životom; pridržava se starih tradicija i običaja, a izbjegava sve što je moderno, zalaže se za starinske, konzervativne odnose.
Poštujem razlike u mišljenju i načinu života, ali mene pustite na miru da živim urbanim životom, da šetam i pijem kavu s kime god ja hoću. Vjerujem i zalažem se za što čvršća muško-ženska prijateljstva a svim skepticima i nekakvim čuvarima čudoređa prijateljski poručujem: najte od sebe delati bedake da vam se drugi nebi smijali i rekli…
…kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pere
pere
13 years ago

test 😉
j … stranice, kad se sve brise.

Josip Mayer
13 years ago

Svaka čast gospodine Ivek Milčec

Ja sam se malo zafrkavo jer mi je zgodno čuti zagorsku riječ kušlec.
Moja je supruga iz moslavine pak se tam kušleci drugačije zovu možda vi bolje znate kako.
Osobno ne vidim ženu samo u sexsu već ih gledam kroz posebno ogledalo kao jedno vrijedno ljudsko obiteljsko biće
bez kojega mi muški si nebi mogli zamisliti kuda li razvijati obitelj za mene je to bilo vrlo važno i hvala bogu da mi je povjerio i takovu ženu.

LP

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Poštovani gospon Mayer,
Vidim da ste vrlo revni u komentarima na ovome portalu kaj je svakak dobro i poželjno.Kaj se kušleca tiče,jasno da mi kao zagrepčancu i purgeru prija kad mi ga pritisne moja žena,rođena Zagorka.Muško-ženska prijateljstva smatram kao sasvim normalna i poželjna bez ikakvih zlih primisli.Mislim,da sam pri samome kraju ovoga teksta,bio vrlo jasan da “poštujem razlike u mišljenju i načinu života,ali mene pustite na miru da živim urbanim životom,da šetam i pijem kavu s kime god ja hoću”!Zanima me,poštovani g.Mayer vaše gledište na muško-ženska prijateljstva koja se,po meni, ne svode samo i isključivo na sex !

Josip Mayer
13 years ago

Vidi vidi našeg Iveka

on bi pušlec i zagorski vrući kušlec i da mu nitko ne komendira okolo njega.
Ujedno prepuručuje najte iz sebe delati bedaka uzmite si i vi zagorski kušlec samo ako vam je prilika,
jer upravo i to vam pruža naša demokracija.

Ili kaj vi velite na sve to.