PISMO S JUGA ČILEA

Sjećate li se dragi čitatelji još uvijek Ankice i Ante Karačić iz Iserlohna, umjetnika, upornih entuzijasta i organizatora likovnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta? Sasvim sigurno sjećate! Nedavno završeni natječaja Iserlohn -Zuerich 2012. imao temu “Moj svijet”. Nazire se već i ekološka tema novog natječaja Iserlohn -Zagreb 2013. kojeg će domaćin biti Osnovna škola dr. Ivan Merz iz Zagreba. Iščekujući  objavu novog natječaja kojeg kao i prošlog, imamo namjeru zdušno  podržati, dobismo nedavno pismo iz Punta Arenasa, iz dalekog Čilea. Piše nam  učiteljica Kristina Bačani čiji su učenici sudjelovali u natječaju Iserlohn -Zuerich 2012. , razmišljali, razgovarali, crtali i slikali na temu “Moj svijet”. Evo što, nadamo se ne i posljednji puta, organizatorima i našem glasilu, piše učiteljica iz dalekog Čilea. /Urednica/

PISMO S JUGA ČILEA  …piše: Kristina Bačani

Poštovani, na početku Vam zahvaljujem na diplomama, primila sam ih prije desetak dana. Jako mi je žao što je potrebno tako puno vremena da pošiljka stigne iz Europe, nažalost tako je sa svim stvarima ovdje, sve ide jako sporo. Imali smo veliku poplavu prije 2 mjeseca i još uvijek su vidljive posljedice. No, ja sam djeci uručila diplome i o tome napisala nekoliko redaka. Isto tako sam napisala i nešto vrlo malo o Punta Arenasu. Sljedeći put mogu napisati nešto više o Hrvatima ovdje …

Punta Arenas, grad čiji centar na prvi pogled podsjeća na centar nekog srednjoeuropskog grada, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Šetajući ulicama naići ćete na osobine mnogih kultura koje su se ovdje pomiješale i svaka na svoj način doprinijele stvaranju grada i njegove kulture. I mnogi Hrvati ovdje su pronašli svoj dom.

Posljednjih petnaestak godina u Punta Arenasu održava se nastava hrvatskog jezika za djecu potomaka hrvatskih iseljenika, kao i za one koji žele učiti hrvatski jezik, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Tijekom tog vremena kroz nastavu je prošao veliki broj učenika koji su učili jezik, kulturu i običaje Hrvatske.

Sada se nastava održava u Escuela Republica de Croacia za 38 i u Colegio Miguel de Cervantes za 9 učenika. Za odrasle polaznike nastava se održava u Clubu Croata.

Jedna od najvažnijih stvari je kod djece pobuditi interes za učenje, a jedan od načina je sudjelovanje na likovnim natječajima. Ove godine sudjelovali smo na natječaju Iserlohn – Zürich. Učenica Ivana Severino, iz Colegio Miguel de Cervantes, osvojila je 4. mjesto što je bilo veliko iznenađenje za nju te je bila jako sretna kad je čula vijest. Tim više što je diplomu primila na Dan učenika. Vrlo je ponosna što je baš njen rad izabran između mnogih koji su pristigli na natječaj, a vjeruje da bi posebno drago bilo njenom pradjedu i prabaki koji su iz Hrvatske pristigli u čileansku Patagoniju u potrazi za boljim životom.  Felipe Gomez je učenik 6. razreda Escuela Republica de Croacia i iako nema hrvatske korijene ipak ga škola koju polazi povezuje s Hrvatskom. Nakon što je primio diplomu rekao je da je jako sretan i zadovoljan što je mogao na svoj način sudjelovati u nečemu što povezuje svu djecu svijeta koja uče hrvatski jezik.

U Punta Arenasu djeluje Club Croata koji ima otvorena vrata cijeloj zajednici, a izdaje i Male Novine, časopis koji promiče kulturu i običaje Hrvatske, a isto tako piše o i čileanskim Hrvatima. U klubu djeluje i folklorna skupina „Dalmacija“ koja održava tradiciju hrvatskog narodnog plesanja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments