“DUPLIĆI MA I LU” NA MAKEDONSKOM

Što nam rade naši u Makedoniji

Promocija  knjige  “Bliznacite MA i LU” Ljerke Car Matutinović u Skopju.

prilog: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ Istaknuta hrvatska književnica Ljerka Car Matutinović objavila je  roman za djecu „Duplići MA i LU“ 1988 .godine. Knjiga je doživjela veliki uspijeh.

Nakon gotovo tri desetljeća nakladnik FUNDITUS  iz Zagreba objavljuje novo izdanje ove knjige s prekrasnim ilustracijama Luke Jurasa.

U pogovoru knjige „Duplići MA i LU„ Dubravka Težak ističe:

„Ljerka Car Matutinović ostvaruje sjajno bogatstvo mašte i zvuka gradeći vlastitu viziju dječjega svijeta u kojoj se gube granice između realnoga i irealnoga.“

Za roman  „Duplići MA i LU“  pokazao je interes makedonski  nakladnik EDUKA MAK iz Skopja i uz finaciJsku potporu Ministarstva kulture RS Makedonije objavio je knjigu na makedonskom jeziku.

Prevoditeljica knjige  je Ljerka Toth Naumova, hrvatsko-makedonska pjesnikinja, dugogodišnja članica Zajednice Hrvata u Makedoniji i urednica časopisa „Hrvatska riječ“.

10. rujna nakladnik je organizirao   promociju prevedene knjige  Duplići MA i LU ( Bliznacite MA i LU) na sajmu knjige u Skopju, koji se održava ove godine na otvorenom u posebnim okolnostima zbog  pandemije koronavirusa, u montažnim kućicama i na štandovima.

Manifestaciju uspješno je vodila moderatorica  Marija Bogoeska, urednica nakladnika.

Imenjakinja autorice, Ljerka Toth Naumova bila je promotor knjige. U svom obraćanju napravila je  kratki književni osvrt  o knjizi koja je inspirirana svakodnevnim događanjima i nestašlucima njezinih unuka blizanaca Marka i Luke.

Ilustrirala je neka maštovita domišljanja blizanaca, prekrasne dijaloge i humor koji proizlazi upravo iz dječje naivnosti.

Istakla je  zadovoljstvo što će djeca u Makedoniji imati mogućnost čitati vragolije blizanaca Marka i Luke i doživjeti te njihove bajkovite maštarije.

Na kraju promocije Marija Bogoeska  čitala je priče iz knjige.

Promociji je nazočila veleposlanica RH u RS Makedoniji Nives Tiganj i veliki broj njezinih suradnika iz hrvatskog veleposlanstva u Skopju, članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji i makedonski književnici.

***
Ljerka Car Matutinović je  hrvatska pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu, esejistica i prevoditeljica. Rođena je u Crikvenici gdje već 19 godina organizira međunarodnu manifestaciju Jadranski književni susreti. Diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta  u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, te Zagrebačkog centra Europskog društva kulture ( sa sjedištem u Veneciji.)

Objavila je dvadest zbirki pjesama. Objavljuje pripovijetke, eseje, književne kritike. Od knjiga za djecu ističe se roman Duplići MA i LU ( dva izdanja). S talijanskog je prevela niz poznatih djela. Dobitnica je prestižnih nagrada u Hrvatskoj i Italiji. Pjesme  su joj prevedene na desetak stranih jezika a pripovjetke na engleski, talijanski i njemački jezik.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments