SA SVEČANE SJEDNICE HAZU-D

piše: Nada Landeka
Zagreb
/ /18. lipnja, su se, u Ilici 32 u Zagrebu, okupili znanstvenici, književnici, umjetnici,  ekonomisti, i  gospodarstvenici na svečanoj sjednici koju je predvodio predsjednik HAZU-D iz Basela mr. sci Dragan Hazler. Svrha okupljanja bila je više je nego značajna, i za mnoge prisutne, doživljaj za pamćenje –  svečano primanje novih članova u Akademiju HAZU-D Basel. Ova Akademija okuplja oko 130 članova – hrvatskih akademika i akademkinja iz Hrvatske, Europe pa i svijeta,  sve mahom sposobne i stručne  osobe, svatko na svom području djelovanja,  rekao je Dragan Hazler.  Takodjer  je govorio o Akademijama kroz  povijest, kao i o Akademijama  u svijetu, a na kraju  se kratko osvrnuo i na rad Akademije HAZU u Hrvatskoj u kojoj su doslovno zatvorena vrata za brojne istaknute hrvatske znanstvenike, umjetnike i stručnjake.

Svečanoj sjednici HAZU-D Bazel, u Zagrebu nazočili su:
dr.  Srećko Sladoljev, biolog i imunolog, istaknuti borac protiv korupcije i kriminala, zagovornik prava i pravde, i pobjednik nad grubim koruptivnim sistemom i mafijom. Upravo jučer, na dan svečanog primanja  Testimonija  o članstvu u HAZU-d, dr. Srećko Sladoljev je nakon trogodišnje bitke  započeo i  prvi radni dan na svom starom radnom mjestu.

Emil Čić, muzikolog, publicist, skladatelj, esejist, prevoditelj, nakladnik i pisac brojnih književnih djela.

Marko Francisković, književnik, kolumnist, ekonomist,  pisac  poznatih književnih djela,  branitelj i domoljub.

Nada Landeka, književnica, pjesnikinja, publicist, kolumnist, borac za pravdu a protiv korupcije i kriminala, predsjednica i član Skupštine više udruga koje se brinu o pravima Hrvata, naročito iseljenih Hrvata i za promjene u pravosuđu. Tajnica HAZU-D Basel  i predstojnica razreda za poduzetništvo.

Petar Vučić, predsjednik HAZU-D u Zagrebu, doktor političkih znanosti i magistar prava, vrstan pravnik, i još vrsniji pjesnik i književnik.

Dr.  Natko Kovačević, dr. med.vet, branitelj, istaknuti domoljub i borac za pravdu i pravo, i  za zaštitu potlačenih.

Dr Mile Prpa, književnik, kolumnist, slikar, filozof, veliki pjesnik i vizionar, ovogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Prof.dr. Ivo Biondić,  Zmaj od Tanaisa, književnik, predsjednik više  Udruga koje u svom djelovanju  rade na  očuvanju nacionalnog identiteta i hrvatske baštine, i organizator brojnih akcija na tom području.

Dipl.oec. Anto Kovačević iz Osijeka, voditelj akcijskog istraživanja za nezaposlene,  izuzetno sposoban ekonomist sa vizijom kako nezaposlene vratiti u život na način da ponovno imaju svoje radno mjesto.

prof. Mile Pešorda, jedan od najvećih pjesnika ovog vremena, književnik, prevoditelj, pjesnik, dobitnik brojnih književnih nagrada, izuzetno priznat u svijetu,  čija su djela zastupljena  i proučavana i u francuskim gimnazijama. Književnik koji je hrvastki jezik uveo u francuske gimnazije.  Pešorda je autor brojnih  književnih djela na hrvatskom i francuskom jeziku, pokretač  velikih  povijesnih akcija bitnih za očuvanje hrvatskog jezika, i hrvatskog postojanja.

Dr.med.vet. Dijana Pavković mlada doktorica čije srce, kao uostalom i svih drugih akademika HAZU-D,  kuca za Hrvatsku i hrvatski narod i koja sve svoje slobodno vrijeme posvećuje provedbi programa  Akademije i razvoju znanosti,

Ivo  Matanović, pisac više književnih djela i predsjednik Hrvatske pravoslavne zajednice.

Nazočan je bio i Ivan Raos, kulturolog,  teoretičar kulture,  kritičar,  i istaknuti kolumnist, te prof. dr. sc. Dragutin Gutić, ekonomist i magistar socijalne psihogije, prof. na fakultetu za menadžment i resurse u Mostaru.  Do sada je objavio 16 knjiga s područja svog djelovanja. Prisutni su bili  i brojni drugi gosti, članovi obitelji slavljenika i dr.

Nakon pozdravnih govora, predsjednika Hazu, Petra Vujičića te predsjednika Hazu-D Basel, Dragana Hazlera, prešlo se na podjelu Testimonija: Mili Pešordi, Mladenu Pavkoviću, Srećku Sladoljevu, Anti Kovačeviću, Dragutinu Gutiću, Stjepanu Medvedu, a uz suze u očima  i uzdrhtale ruke, predao je predsjedniku Petru Vučiću i Testimonij za počasnog člana Akademije HAZU-D Basel – generalu Anti Gotovini.

Nakon svečane podjele, novi akademici  su se ukratko predstavili! Ispričali su po par riječi o svojem znanstvenom i umjetničkom radu,  i  planovima koje u budućnosti žele ostvariti.

Svi prisutni su na koncu  sjednice  zaključili su  da treba još više  raditi, zalagati se za veće priznanje znanstvenika, umjetnika, književnika, kao i nastaviti zalaganje na drugim područjima, naročito na područjima zaštite ljudskih prava, te prava naših iseljenika,  na povezivanju domovine i dijaspore,  te su pozvali i druge znanstvenike, umjetnike , književnike, novinare iz Hrvatske i izvan nje,  da se priključe  provedbi ovih značajnih ciljeva, kao i provedbi drugih planova kojim su  osim kulture i znanosti  obuhvaćeni i  gospodarstvo i pravosuđe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Poštovana Nado ispričavam se čitateljima HGB rekao sam da ću gurati kolica,dobro je da nas više ima. Lijepo je sve to čitati toliko znanstvenih ali još uvjek pre malo kreativaca..i komentatora.. ipak. vidim neki izlaz svjetla na nakraju tunela.. da se zajednički sve više obraćamo..javno ..Hrvatskoj Vladi.. putem pisma.. .možda će se netko nekada.. usuditi pisat pismo i Barack Obama-i.Osobno živim u jednoj nadi pitanje je samo vremena,i dobre volje. Možda se netko od znanstvenijih i obrazovanijih konačno nađe, te zajedno s nama kaže.STOP VIŠE ZALUĐIVANJU HRVATSKE DIJASPORE I IZSELJENIŠTVA..ona je jednostvavno zazlužila i zaslužuje za budućnos Hrvatske i njezinog… Read more »