BITI VATROGASAC

tekst i foto: Josip Mayer
Novi Vinodolski/ Nekada je vatrogastvo bilo više dobrovoljno. Na razne tečajeve i dodatno obrazovanje išli su samo voditelji grupa i ekipa. Danas je biti vatrogasac jedna ozbiljna i vrlo odgovorna obrazovna struka i zanatski vrlo zanimljiv i ponosan posao. Na razne tečajeve i doškolovavanje potrebno je ići svima onima koji izlaze na teren. Kažem „ponosan posao“ jer je riječ o spašavanju ljudi i njihove imovine. Znam o čemu govorim jer sam i sam već s 14 godina, sve dok nisam otišao u Njemačku, bio aktivan član DVD Rečica kod Karlovca. Iako je to bilo kratko vrijeme, bilo je dovoljno da ostavi neki trag u sjećanju pa mi srce i dan danas kuca posebno kad vidim mlade kako se, uz druga društva i udruge, veselo angažiraju i uključuju i u vatrogasna udruženja.

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko – goranske županije i uz domaćinstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva San Marino Novi Vinodolski, na nogometnom igralištu Bahalin u Novom Vinodolskom uspješno je održano županijsko vatrogasno natjecanje za odrasle i mlađe generacije. Na natjecanju su nastupile 52 ekipe u 5 kategorija. Bilo je tu i velikih pohvala od organizatora, sudaca i sudionika, Lijepo je bilo vidjeti kako  mladi veselo i razdragano slijede odrasle.

Najuzbudljivije je bilo u najbrojnijoj muškoj A kategoriji gdje su desetinke odlučivale o županijskim prvacima. Odlazak na državno natjecanje koje će se 6.listopada  održati u Zadru bio je cilj koji su ostvarile tri prvoplasirane ekipe. Najuspješnija i najsretnija bila je mlada ekipa DVD-a Sušak II koja je za 6 desetinki bila uspješnija od DVD-a San Marino Novi Vinodolski. Trećeplasirana je bila ekipa DVD-a Kraljevica.
U kategoriji žene – A prvi put županijskim prvacima u toj kategoriji postale su članice domaćina DVD-a San Marino Novi Vinodolski ispred ekipa DVD-a Sušak i DVD-a Kraljevica.
U kategoriji  žene B, najuspješnije su bile članice DVD-a Bribir ispred DVD-a Škrljevo i DVD-a Jablan. Dok je u kategoriji muški B prvo mjesto osvojila ekipa DVD-a Delnice ispred DVD-a Skrad i DVD-a Škrljevo.
Na natjecanju je nastupila i jedna ekipa u kategoriji JVP, čime je ekipa JVP Rijeka ostvarila plasman na državno natjecanje. Zanimljivost ovog natjecanja je i primat ekipa iz Primorskog djela županije što je do sada rijetko bio slučaj, pa će na Državnom natjecanju u Zadru VZ Primorsko- goranske županije predstavljati 10 ekipa iz primorskog i 3 ekipe iz goranskog dijela županije.

Prilikom otvaranja natjecanja i završnog postrojavanja natjecatelje su pozdravili pročelnik Ureda županije Branko Škrobonja, dogradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić  te predstavnik HVZ i kontrolor ovog natjecanja Zlatko Orsag. Oni su uz čelnike VZ PGŽ  najboljima uručili je i pokale, te im poželjeli uspješan nastup na državnom natjecanju u Zadru, izvijestio je Velibor Topolovec, tajnik DVD-a San Marino Novi Vinodolski.  http://vatrogasni-portal.com/news.php?readmore=6737

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments