IZOPĆENI

piše: Ferdo Crnogorac
foto: Emil Cipar
Demokracija – a što je to!?  Pojam koji ostavlja mogućnost da  pod teretom vlastitih prava sam sebe uruši. U načelu …mješavina  Kristova naukovanja i Marksova teorizma s primjesom kapitalističkog uplitanja čije  se umotvorine – u načelu – ni po čemu ne razlikuju osim što jedni druge ne bi priznali  čak i da bi došlo do njihove potpune izjednačenosti – a to je moguće jedino  kada nitko ne bi imao ništa. Jer svi ne mogu imati sve. Da bi se to izbjeglo uspostavljena je demokracija u kojoj je dozvoljeno biti i siromašan i bogat i istospolan i istopravan s jednakim dužnostima obvezama – i navodno s mogućnostima – što je u današnjemu zrcalu vidljivo kao nesmiljeno postignuće raskoraka siromašne demokracije i sve bogatijeg kapitalizma a sve po zakonima smišljenim pod njezinim blagoslovom i pozivanjem u ime Boga, naroda, bratstva jedinstva i na kraju kako se to danas lijepo kaže  našega građanina koji po „našemu“ ustavu proizašlom iz povijesnih nedorečenosti navodno ima sve zajamčene privilegije punopravno se uključiti  u našu zajedničku sudbinu.

E pa nije tako!

A trajalo bi da se navodi i djelić primjera koje može primijetiti i „naj tiši tajnašgrađanin“ – da nije tako. A još više bi trajalo iznalaženje svih tih zakona,  propisa i pravorijeka koji umjesto da nam služe, javno iskrsnu u zapreku kada ih nakon dugih htijenja putošvenija i muka potražimo da nam u tomu mukotrpu pruže ruku i pomognu za sveukupni boljitak a umjesto toga spoznamo kako su oni nezakoniti jer skaču u stomak i samomu svojemu zakoniku, odnosno vlastitu ocu, zapravo našemu ustavu.
I pitam se čemu tolika naprezanja u našemu saboru da bi se ozakonile pogreške kada je dovoljno,  ako se već pozivamo kako naše potrošačke košarice trebaju koštati kao i one „u drugim zemljama“ zašto onda jednostavno ne prepišemo njihove dobre, a za provjeru opravdanosti toj potrebi – ponuditi im naše.

A ako smo svi  pred njim isti pa zašto onda nije i zakon za sve isti. I ispričavam se svakomu svemircu na našim ne logičnostima kada k nama zaluta i s njima se sretne i što naš ustavni zakon trezveno spava zapravo njegov pričuvni podčinjeni (ustavni sud) i samo se probudi kada pristigne pritužba da baka Mara nije platila TV pretplatu za razliku kada se – za ovu prigodu – izričito –  sa svih podija gromoglasno pozivamo da se uključimo u boljitak naše lijepe a primjerice u svim natječajima za učešće u traženju potpore „za našu pamet – našu kreativnost – našu inovativnost“ bude „zakonski izopćeno“ gotovo cjelokupno stanovništvo Hrvatske.  Osim moguće i jedva 1%  od već postojećih „malih i srednjih poduzetnika koji bi – mogli nešto novo imati“ – a vi ostali: „ne možete upisati vašega mališana u vrtić jer nije punoljetan“

Ima li ikakve logike da je „izopćeno“ i 330 000 nezaposlenih, a svi su punoljetni, među kojima ima  veli broj vrhunskih stručnjaka svih zvanja i zanimanja kreativaca i inovatora a puno se toga krije i u tkz. običnim ljudima od kojih netko ima i vrhunsku ideju, poboljšanje ili inovaciju a nije ni institut ni profesor a eto po našim zakonima nema pravo ni zatražiti potporu o kojoj se toliko govori a na kraju godine jadikuje da smo – i opet – iskoristili jedva nekoliko postotaka od sume koje su nam stavili pored lisnice. Jer nemamo dovoljno projekata…!

Uvjeren sam da EU u svojim propozicijama nema napisano da je „zabranjeno“ dijeliti novac onima koji iza imena nemaju i ono famozno d.o.o pa imali oni  rješenje i za spas svijeta. To su „naši“ izmislili da bi imali manje posla i riješili se „tko zna kakvih nakaradnih ponuda, rješenja i napasnika“ umjesto da se ide po logici – među deset loših jedna dobra. EU daje novac za unapređenje poduzetništva a na nama je kako to poduzetništvo stvoriti. Ili se tu netko drži bukvalnoga značenja ili ne stručnoga  prijevoda kao pijan plota?  Dokažite suprotno!

I kako postati mali poduzetnik kada nemaš pravo ni tražiti potporu stoga jer nisi poduzetnik pa da postaneš poduzetnik. Trebam li njih pitati, taj EU – uz pojašnjenje s kojim razlogom ću ih i pitati ako stvari kod nas ovako ostanu. Gospodarska komoro i gospodine Maras pročitajte ovo pitanje još jednom pogotovu kada sada imate ministarstvo za male a trebalo bi biti a što eto, po vašim natječajnim propozicijama  nije „inkubator“ i za buduće poduzetnike.

Zamislite, koja radost za nas „fizičke osobe bez d.o.o“ na vijest, – još jedno i to posebno ministarstvo i za  nas buduće  poduzetnike, (čim dobijemo potporu), nova nam ga vlada ustoličila – evo nam prilike – kad ono mućak, jer nas naprotiv već u svim natječajima za potporu izopćila  odnosno većinu odmogla postati malim poduzetnikom.  Moguće se u ovoj sitnici – ako ništa drugo – u vašemu „novomu“ zakonu  spotaknete nad rupom koja je nastala na mjestu gdje je ranija „loša vlada“ ipak imala naputak da barem u nekim  natječajima mogu sudjelovati i „fizičke osobe“-  Bez d.o.o.!  Istina ni tada od toga za nas inovatore „niškoristi“ – ali tada su vladala druga  vremena. I  plemena. Ali barem smo imali pravo pokušati.

I po svemu neka se ovo što slijedi shvati kao uzalud rečeno  a „našoj pameti, našoj  kreativnosti, našoj inovativnosti“ doda nešto i o našoj naivnosti. Odnosno neoprostivosti.

Skraćeno: Na našim – i međunarodnim izložbama inovacija – u Nürnbergu primjerice ili Genovi i…  rijetko ćete sresti izlagača iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske USA, Kine, Japana, odnosno tkz. „naprednih zemalja“ osim s fotoaparatom ili s već gotovim proizvodom spremnim za prodaju i sklapanje poslova jer oni svoje inovacije čuvaju za svoje gospodarstvo a do konačnog razvitka ih prethodno u vlastitoj kući u tajnosti razvijaju a nas izlože pod reflektore i potkupljuju s komadićima bakra, na izgled srebra i okruglastim  medaljonima od lažnoga zlata s umilnom dobrodošlicom i na  slijedeću izložbu da nas – i opet „skopiraju“ dok im svesrdno pokazujemo i demonstriramo kako to „naše“ funkcionira te nam u istom ili malo izmijenjenom obliku već iduće dane prodaju pamet odnosno – rugaju se našoj gluposti. Čak ne moraju k nama ni dolaziti  krasti. Mi im i to uz dobrane troškove  sami na preslikat odnesemo. Čak, zamislimo se i uz podršku naše gospodarstvene komore odnosno još gore, i uz državni poticaj. E pa tako se na „naš način“  odmaže naše a gradi njihovo  gospodarstvo!  Uz pompu „naši inovatori – i opet – briljirali na …“ itd. itd.

A baš i nije da naši inovatori ne primaju nikakvu potporu!  Barem moralnu!  Pogotovu kada se Presidente nas hrvatskih inovatora gospodin kraljević (ili tako nekako) popne na TV pozornice i puno uopćeno govori a ništa ne kaže – do duše nema što ni reći osim da je namjerno sve sređeno da bude nesređeno, pa mu i ne preostaje ništa drugo osim savjeta po kojemu ispada kako bi mi inovatori trebali sve sami napraviti, ispitati, sami  sa sobom se savjetovati, financirati i s njegovom i to s te pozornice naglašenom preporukom u inozemstvu „ ispantentirati “  citiram ga: „jer mi smo mali – naše je tržište malo“ ali bez napomene,  odnosno opomene kako bi nas samo jedna prijava da bi se u potpunosti zaštitila „naša“ inovacija koštala i do pola milijuna kuna. Samo  jedna inovacija!  A ja ih – po nesreći- imam osam. Među njima nekoliko na tim izložbama „pobakrenih“ „pozlaćenih“ i samo čekam kada će mi „naši“ mediji javiti da ih je od tih „naprednih“ netko preoteo i vode se pod zastavom drugog imena pogone ih njihovi valovi a u druge puše njihov vjetar – pa da opet „budem sretan da je taj veliki svijet imao što ukrasti od mene maloga“  Tako su me tješili nakon što mi se to već jednom dogodilo.

U kratko: Kada će – kad već mene nitko i tako neće slušati, barem ako nitko drugi tada naš presidente umjesto nedorečenih govorancija, u medijima ili na pravomu mjestu, zahtijevati,  (za nas svoje podanike)  kako poziva „naše“ da rade za zajedničku „našu“  dobrobit pa da i najobičniji građanin može poslati  jedinstvenoj ustanovi – koje još nema a trebala bi biti, svoju ideju, poboljšanje, inovaciju pa što je za u koš tamo i pripada, a što bi moglo polučiti rezultate, i nova radna mjesta proslijediti u institut kojega također još nema za unaprjeđenje i razvitak našega gospodarstva. A iznenadili bi se koliko pameti i u običnomu puku ima.

Pa s kojim pravom smo onda izopćeni.

I po svemu izrečenom ovo će najviše pogoditi naš mentalitet, našu ustaljenost i naše shvaćanje.  Gospodo, pa po svim logikama ljudskoga rasuđivanja  a pogotovu našim potrebama vi koji ste za to i izabrani i pozvani, trebali bi „nas“  koji nešto otkrijemo, inoviramo, unaprijedimo  vući za rukave, otvarati nam vrata pokazivati put – i ako još uz to kažem za nama trčati i moliti bojim se da će vam se lice okrenuti na zatiljak, (koje li drskosti …već čujem) – da to zajedno uvrstimo u naš razvitak, umjesto da nam prodajete farse i zabranjujete nam  uopće biti i prisutni  nedomišljenim propozicijama čak i zakonima koji se kose i s našim ustavom.

Ferdo Crnogorac,
Hanibala Lucića 72,
35000 Slav. Brod,
Mob: 091 785 2075,
Mail: fcrnogorac@gmail.com

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments