PARTIJANERI

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Zbog velikih vrućina, koje su proteklih tjedana vladale u Hrvatskoj, noćne šetnje postale su opet in. Ak se tak nastavi spavat bumo išli pred zoru kad slavuji poju. A zakaj ne bi zamijenili noć za dan jer danju se ionak ništ značajnijeg ne događa. Zamislite sindikalistu Ribića kak u sumrak krene pred Banske dvore a budući da su oni u mraku ostane do jutra časkati o sindikalnoj borbi sa pospanim noćnim čuvarima koji bi ga rado slušali, ali im se zijeva. Kad bi videl da umorne portire njegva priča sve više uspavljuje  setil  bi se da na sljedeću noćnu šetnju pozove  sindikalnu kolegicu Spomenku Avberšek  kojoj bi pod gričkom plinskom svjetiljkom pročital  svoje teze o borbi za radnička prava i najavu jesenjskih demonstracija protiv, kak Kara-marko tvrdi, nenarodnih “crvenih” vlasti.

Kad sam već spomenul gospona Kara-marka onda moram kazati da je od izbora i pobjede na Adeze stranačkim izborima počel sve više držat se desne strane kaj nas ne treba preveč čuditi s obzirom na paklene srpanjske vrućine. Predsjedniku najdržavotvornije rvacke stranke, kak zgleda, najviše paše hladovina na desnoj strani ulice pak je sa Kalmetom, Šukerom, Jandrokovićem, Šujicom i ostalim provjerenim Adeze kadrovima osnoval Vladu u sjeni jer tko bi na ovim paklenim vrućinama sjedel na suncu i koval planove za ponovni dolazak na vlast.

Morem si samo zamisliti kaj bi moral pretrpeti  nekad vrlo popularni ministar Čobi kad bi Kara-marko  sazval sjednicu njihove, na brzaka,  sklepane Vlade recimo u Turopolju,sa prekrasnim pogledom na sada već  vrlo popularno  “izletničko” mjesto  Remetinec do kojega se može lako stići  u svako doba dana ili  noći. Kad bi se moglo birati ja bih, sa svoje strane, ipak preporučil noćno promatranje Remetinca jer nisu uzalud naši stari znali reći-da noć ima svoju moć. Ne znam tj. osobno ne poznam bivšeg obavještajca i ministra unutarnjih poslova  Tomu Kara-marka   a nije  mi jasno zakaj skoro uvijek  gleda u pod pak sam pomislil da je to možda zbog ovih nesnosnih vrućina a on gologlav, bez kape šilterice. Čudim se, da nije od svojega bivšeg šefa Stipe Mesića naučil da šilterica glavu čuva od sunčanice, vrtoglavice i ostalih ljetnih neugodnosti.

Kak god bilo izgleda da je Adeze bacil rukavicu izazova Kukuriku koaliciji i da je, ak dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora, spreman preuzeti vođenje države. Jasno sa starim, prokušanim kadrovima koji, kao Kalmeta, dobro znaju kada i koliko puta treba pofarbati tunele na hrvatskim autocestama. Kaj god!

Gore sam napisal da bi ova jesen mogla biti vruća jer nezadovoljstvo nezaposlenih, ali  i onih koji rade a ne primaju plaću svakim danom sve više raste pak Ribić i  još neki sindikalni  vođe najavljuju prosvjede, štrajkove i dolazak na Markov trg. Njima bi se mogli pridružiti  vlasnici bikova iz Dalmatinske zagore kojima Ministarstvo poljoprivrede prijeti donošenjem zakona  o  zabrani  borbe bikova koja je nakon 1993. postala vrlo popularna u tom ruralnom hrvatskom kraju.

Udruga Prijatelji životinja podnijela  je  službeni zahtjev da se zabrani mučenje životinja i time podigli na noge uzgajivače bikova koji hrane i tove svoje ljubimce da bi što jači i teži učestvovali u  često krvavim borbama. Jasno, tu je  u igri velik novac jer se  na “bikijadama” okupi po nekoliko tisuća ljubitelja borbe “rog o rog” a da se o klađenju, popijenom pivu i pojedenoj janjetini  ne govori. I sada bi Ministarstvo na prijedlog Prijatelja životinja sve to skupa htjelo zabraniti. Malo morgen, poručuju iz Šestanovca, Dicma i drugih mjesta Dalmatinske zagore. Čak su zaprijetili da će bikove dovesti željeznicom u Zagreb i pustiti na Jelačić placu pa nek ih Jakovina, Linić i Čačić love i stave im soli na rep. Možda bi bilo bolje da se hladne glave razmisli o svemu a u znak dobre volje organizira bikijada ispred zatvora u Remetincu. Siguran sam, da bi se tražilo mjesto više na zatvorskim prozorima dok bi oni povlašteniji, kao svojedobno dr. Ivo, mogli iz dvokrevetne sobe nesmetano promatrati  borbe  “teškaša” i navijati za svoje favorite; Rudonju, Jarana ili Priku. Kaj god!

Da sam mlad i bez bračnih obveza priključil bi se partijanerima  na plaži u Zrću, za koju se i strani ocjenjivači slažu da je -raj čak i kada, kak bi se to po kajkavski reklo, dežđ curi. Na moju veliku žalost tj. zbog godina i poveće Žuja-škembe ne bi sigurno bil zanimljiv mladim i izdržljivim partijanerima koji voze (kak i zagrebački gradonačelnik Bandić) “sto na sat”.

Plaža na Zrću mogla bi biti zanimljiva sindikalistu Viliju Ribiću jer tam s dolaskom noći  počinje život pa bi sigurno našel  sindikalne aktiviste iz EU koji bi  s interesom posluhnuli  kaj se to sprema Kukuriku koaliciji. Ak Ribić namjerava posjetiti noćni party na Zrću nek to napravi čim prije jer se i Zdravko Mamić, neprikosnoveni gazda Dinama sprema na pješčanu plažu punu bambusovih sjenica. Dinamov menadžer, kojega BBB ne vole, gostujući  na Narodnom radiju uoči uzvratne utakmice s bugarskim Ludogorcem, zadivil je slušateljstvo ugodnim glasom pjevajuć Mišine hitove, ali još više izjavom da je dobar u seksu a bil je čak učesnik grupnjaka u troje. Zbog iskrenosti, voditelj emisije Davor Dretar Drele, nagradil je Mamića crnim, čipkastim tangama koje će Maminjo na Zrću, pod svjetlima reflektora, darovati najprsatijoj partijanerici. Ne znam kaj bi dal da mi je nazočiti  Mamićevom ritualu predaje crnih tangi, ali zbog objektivnih okolnosti moram ostat doma u sjeni. Ali, nikak u Kara-markovoj!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirjana Gaura
Mirjana Gaura
11 years ago

Bravo, sve si rekel.Svaki komentar bi bil suvišan

Josip Mayer
11 years ago

Ivek
čini mi se da posvuda u Hrvatskoj odzgo naprama dolje..još uvjek vlada mali lumperai.