BOJNA ZA “POSEBNE” NAMJENE

KAJ GOD!
piše:
Ivek Milčec
Europski “festival” nogometa koji se održava u Poljskoj i Ukrajini jedan je od najvećih sportskih događaja ove godine u svijetu pa sudjelovanje naše repke na toj velikoj sportskoj priredbi treba iskoristiti kao veliku priliku za promociju naše zemlje na turističkom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu. U prva dva kola naša repka postigla je pobjedu i neriješeno (R.Irska, Italija) pak ima sasvim realne izglede (iako će biti teško protiv svjetskih i europskih prvaka Španjolaca) za ulazak u četvrtfinale, među osam naboljih na starome kontinentu. Ako i ne uspijemo, već smo samim sudjelovanjem na Europskom prvenstvu postigli sjajan rezultat s obzirom ne sve (ne)prilike i afere koje su se godinama nagomilale u našem, nogometnom dvorištu.

Lijepo je ovih dana u Poljskoj vidjeti na tisuće hrvatskih navijača kako u kockastim dresovima i “naoružani” navijačkim rekvizitima gromoglasno bodre naše dečke da dolje, na terenu, poluče čim bolji rezultat što im je, u prva dva kola, i uspjelo.

Slike naših i irskih navijača, kako zagrljeni ispijaju velike količine piva, obišle su svijet a kaj je najvažnije nije se dogodil ni najmanji incident što je pokazatelj da se može piti, veseliti ili tugovati, ali na kulturan i civiliziran način. Međutim, da ne bi sve idealno izgledalo pobrinula se grupa (300-500) mladića odjevenih u crne majice koji su bacali bengalke na teren i sramotno zviždali na talijansku himnu. Već su na prvoj utakmici protiv Republike Irske bacali pirotehniku pa kritike treba uputiti i na račun organizatora tj. redara na ulazima u stadion koji, očito je, nisu dobro radili svoj posao jer kak je moguće unijeti bengalke ak je provedena kontrola “od glave do pete“? Zviždanje na himnu krajnje je necivilizirani i huliganski čin jer himna je sveta pjesma svakoga naroda, bez obzira na animozitet ili političke nesuglasice.

Trebamo postaviti niz pitanja samima sebi ali i određenim državnim službama; Tko su mladići u crnim majicama bez hrvatskih obilježja? Jesu li to problematične grupe BBB, Torcide, Armade ili kak se već sve zovu? Kada će se već konačno mjerodavne službe pozabaviti izgrednicima koji dugi niz godina stvaraju nered na našim stadionima a u inozemstvu sramote hrvatsko ime? Vulgarno hukanje talijanskome reprezentativcu Balotelliju, bacanje banane prilikom njegovog izlaska s terena, paljenje zastave EU, koketiranje s nacizmom …sramota je za Hrvatsku i ogromnu većinu naših navijača koji se ponašaju civilizirano a koje su Poljaci primili raširenih ruku i prijateljskog, otvorenog srca.

Na početku svojeg mandata ministar Jovanović je nagovijestio borbu (svim zakonski dozvoljenim sredstvima) protiv …kak je rekel …”nogometne močvare”. Krajnje je vrijeme da “sušenje močvare” počne, ali ne samo u HNS-u nego u suradnji s MUP-om i istražno-sudskim organima u javnom otkrivanju kolovođa “navijača-huligana.”

Domagoj Gurdon, navijač iz Kaštel Štafilića, uspio je na utakmici protiv Irske pobjeći osiguranju, dotrčati do izbornika Bilića i poljubiti ga što može izgledati simpatično, ali je za javnu osudu jer to mu nije prvi put da “utrčava” na teren. Večernjak u svezi s tim piše:“Gurdon je već poznat javnosti jer je za vrijeme Eura u Beču 2008. za okladu (100 gajbi piva) utrčao na utakmicu Austrija-Hrvatska, a potom ga je dodatno nagradila i jedna poznata pivovara čiji je šal razvio. Ne znamo još kako će naplatiti ovogodišnji ulet, ali nakon što je svijet obišla fotografija na kojoj strasno ljubi izbornika zaslužio je bar neko priznanje od hrvatske LGBT zajednice za promicanje istospolne nježnosti u javnosti.”

Tko zna kakva je sada oklada u igri, ali taj “navijač-potrošač” svakak spada u red onih koje bi Policija trebala pozvati bar na razgovor i upozoriti ga da mu ubuduće neće tolerirati “utrčavanje” na strane stadione.

Ako ne uspijemo konačno staviti pod kontrolu huligane- navijače, HNS će visokim kaznama plačati njihove ispade a bojna za “posebne” namjene sramotit će Hrvatsku i Hrvate.

Kao što sam gore napisal, ogromna većina naših navijača ponaša se normalno i veseli uspjehu naše repke. Tak su dvije navijačice iz Krapine, rođakinje Jelena i Viktorija Mikša, postale planetarno poznate kada su pobjedu Hrvatske protiv Irske, proslavile ogoljevši grudi koje je mladi Irac, opijen raskošnom ljepotom mladih Hrvatica, jezikom lickao.

Te slike, prenijeli su svi hrvatski, europski, ali i svjetski mediji a da ne bi sve glatko prošlo opet se, kao po nekom nepisanom pravilu, javili “čuvari” čudoređa koji su zahtijevali da naše vlasti pod hitno u avion strpaju zanosne Zagorke, koje po njihovom, sramote Lijepu našu. Čak se išlo tako daleko da im se da otkaz (jedna radi u Ministarstvu kulture a druga u Carini) jer su otkrivanjem grudi povrijedile moralne svjetonazore nacije. Kaj god!

Srećom su resorna ministrica Andrea Zlatar Violić kao i nadležni u Carinskoj upravi puno razumniji od “čuvara moralnih vrijednosti nacije” pa su sestrične Mikša prošle samo s opomenom.

Prema ocjeni stručnjaka, mlade Zagorke ne trebaju se sramiti svojih grudi jer imaju kaj pokazati a umjesto kritike i ukora mogle bi biti nagrađene premještajem na bolje i atraktivnije mjesto. U Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija!

Kad smo već kod čudoređa i moralnih vrijednosti nacije, mnogi su već zaboravili na Severinin porno-uradak koji je “oduševil” naciju a glavnoj junakinji pornića priskrbil zvučni nadimak “Seve-nacionale!” Kolko znam, nitko nije tražil da joj se oduzme pravo na rad pa je čak napredovala u karijeri glumeći Karolinu riječku! Ak bi mi bilo dopušteno opredijeliti se, ja bih prednost pred Sevinim cicama dal grudima Jelene i Viktorije Mikša i vjerujte, ne bih rekel svima već poznati -Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ivek

slažem se sa vama da su Zagorke uz nogomet postale nešto posebno..možda su nekima ćak i otvorile oči za premisliti o oživlavanju nove turističke sezone,naravno ne na ulični ..već na neki drugi podnošljiviji način.U svakom slučaju mnogima su otvorile usta,neke i oslobodile..da i samoi konačno progovore.
Isus, je pak rekal..recite javite se ne ćutite na zlo.
Što se pak nogometa tiče,svaka čast dećkima,činili su što su znali i mogli..dobro je čuti što kažu o tome svemu i drugi.

Više:http://www.ptp.hr/article/pozdrav-do-sljedeceg-nogometnog-neukusa/95168