METEOROLOŠKA ANALIZA

piše: Željko Jelavić
Slavonski brod/Već početkom mjeseca dalo se naslutiti da će srpanj biti natprosječno topao, samo je bilo pitanje za koliko stupnjeva. U Brodu je prosječna prošlo-srpanjska temperatura zraka ( računana po vrijednostima u  klimatološkim terminima mjerenja) četiri stupnja Celzija viša od klimatskog prosjeka i s vrijednošću od 25 C postavlja novi srpanjski rekord.

Natprosječne srednje vrijednosti srpanjskih temperatura zraka bilježe postaje diljem Hrvatske. Tako je primjerice na Hvaru srušen rekord iz daleke 1928. godine za pola stupnja Celzija (ovogodišnji iznosi 28,1 C ), a prve analize osim za Brod, govore o rekordnom srpnju i za: Gradište, Daruvar, Bjelovar, Križevce, Gorice, Sisak, Pazin, Poreč, Mali Lošinj, Makarsku, Zagreb (Maksimir), Split (Marjan), Zadar, Ploče, Komižu, Dubrovnik i Zavižan.

Najviša (brodska) srpanjska temperatura zraka izmjerena je već prvog dana ( 37,2 C), ali se do 37. podioka na Celzijevoj ljestvici živa dizala još četiri puta. Vrućih dana ( najviša dnevna temperatura zraka 30 i više Celzija)  tijekom srpnja nije nedostajalo. Mjesečni zbroj je 22 dana, što je 8 vrućih dana više od prošlogodišnjeg srpnja.

Bilo je izrazito sunčano vrijeme i 307 sati srpanjskog sunčanog skora je znatno više od klimatskog prosjeka. Dakle, prosječno smo ima gotovo deset sati sunca dnevno.

Uz tako sunčano vrijeme, i uz neprimjereno visoku vlagu u zraku koja ja pojačavala sparinu, nastavljena je suša iz lipnja. Samo je u pet srpanjskih dana zabilježena pojave kiše koja je dala tek četvrtinu klimatski očekivanih oborina.

Količina srpanjskih oborina nisu podbacile samo u našem gradu, nego su izuzetno male vrijednosti zabilježene i drugdje. U Bjelovaru je palo svega 12 litara po četvornom metru, što je najmanja količina u povijesti mjerenja. Manje od deset litara palo je u: Hvaru, Komiži, Makarskoj, Malom Lošinju, Pločama, Poreču i Splitu, dok je u Rijeci palo tek 2 litre po četvornom metru.

Iako je nezahvalno govoriti mjesec dana unaprijed, treba napomenuti da preliminarne prognoze najavljuju visoke temperature zraka i tijekom kolovoza uz koje se ne očekuju značajnije količine oborina.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments