TO NIGDJE NEMA

USPJEŠNA ŠESTA BLISTAVA NOĆ KLASIKE U ORGANIZACIJI SAVEZA HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA

tekst i foto: Sonja Breljak
149Berlin
/ Pravim ovacijama je završena ovogodišnja Blistava noć klasike u dvorcu Charlottenburg. Ko je tamo bio, dobio je puni kulturni doživljaj.

Svi su dali sve od sebe da ova, šesta po redu Blistava noć, uistinu zablista.

I organizator i glazbenici su pokazali kako svako novo izdanje, odiše nečim novim, svježim i kako  iz svakog prošlog svi zajedno nauče štošta kako bi ono novo, buduće izdanje, bilo još bolje i uspješnije.

Izvrsno se predstavila pijanistica Senka Branković koja je bila prva na programu večeri, kako solo izvedbom Papandopulova “Studio No 1, ” tako i kao klavirska pratnja ostalim sudionicima, opernim  pjevačima. Ivan Lovrić Caparin je pjevao Wagnera, Dobronića i Lisinskog, dok je u duetu sa Mihaelom Cuento pjevao Mozartov -“La ci darem la mano”.

Mladi tenor Goran Cah je izveo “Kuda Kuda” od Čajkovskog pa potom i “Quento a bella” od Donizettia a u duetu s Esther Puzak i ariju iz Verdieve “Traviate”. Predivna je bila Esther Puzak u izvedbama Straussa, Raymonda, Verdia. Publika je burno pozdravila Ukrajinca Ilyu Kurteva, čije će izvedbe na bajanu (akord harmonika) ostati upamćene.

U tako  pozitivnom ugođaju je prošao i  nastup djevojaka iz Duedena. A pjevale su: “Djevojka je zelen bor sadila”, “Nisam dugo pivala kroz selo”, potom “Evo lita i velike gospe” i “Tko se nano volio i kada”.

Najmlađi sudionik koncerta bio je gitarist Mario Raič. Mario studira gitaru u Kasselu a za ovu prigodu je iz Poljske, jer Mario je tamo i rođen, došla njegova prva učiteljica gitare.

Posebno je za istaknuti nastup Adria ansambla, kvinteta koji je za ovu prigodu stigao iz Osnabrückena. Zaslugom naše violinistice, Ane Kirchmayer Wonnemann, ovaj kvintet se bavi i hrvatskim skladateljima te je i ovom prigodom izveo dva stavka Borisa Papandopula.

Sve u svemu, izuzetno lijep i kvalitetan kulturni događaj kojeg treba pozorno i uporno njegovati. Da će to tako i biti potvrđuju i završne  riječi predsjednika Saveza hrvatskoh društava u Berlinu, Ivana Bitunjca. –Zahvaljujem izvođačima i svima koji su radili na organiziaciji.  Što reći na kraju nego …vidimo se dogodine na sedmoj Blistavoj noći klasike!

Na kraju koncerta, folklorašice su u pletenoj korpi s bojama hrvatske zastve, unijeli  cvijeće za sve glazbenike. Cvijet zahvalnosti darovan je i Elizabeti Kopić, rizničarki Saveza, koja samozatajno a vrijedno, radi na organizaciji Blistave noći klasike. Program večeri su vodili Sonja Breljak i Mijo Marić.

Koncertu su, između ostalih, prisustvovali i veleposlanik RH u Njmačkoj dr. Miro Kovač i supruga Monika Kovač, predstavnica ambasade Bosne i Hercegovine, ministar saavjetnik Davorka Samardžija, predstavnica veleposlanstva Republike Mađarske, Kata Dorottya Udvarhelyi, zamjenik gradonačelnika općine Wilmersdorf Charlotttenburg, Klaus Dieter Gröhler, te Anke Pötzeld, općinska povjerenica za partnerstvo gradova, potom voditelj HKM Berlin fra Petar Čirko sa subraćom, sponzori, medijski pokrovitelji, predstavnici društava i udruženja, prijatelji i gosti.

 Publika je bila zadovoljna viđenim, uživalo se kako u poznatim glasovima tako i u novim, svježim licima. –Kud god pođem pričat ću o ovome. Ma imamo  glazbenika i drugdje ali nigdje u Njemačkoj nema ovakvog kvalitetnog, glazbenog događaja, rekla nam je Mirjana Lovrić. supruga bas baritona Ivana Lovrića Caaparina. iz Luebecka. I taj kompliment godi.

Eto, organizator, Savez hrvatskih društava Berlina, može biti ponosan na ostvareni kontinuitet i kvalitet Blistave noći klasike nakon šest izdanja. Bravo! Sad je pravo vrijeme razmišljati o sedmom izdanju!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michaela Cuento
Michaela Cuento
11 years ago

Bei einem so umfangreichen Programm kann im Bericht schon einmal etwas wegfallen: Aber ich durfte – sehr zu meinem Vergnügen – auch noch Dvořáks “Měsíčku na nebi hlubokém” und Gershwins “Summertime” singen. Michaela Cuento, Sopran