S PROŠTENJA U OSEKOVU

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević

Proslava sv. Ane u Osekovu! U Moslavini Osekovo, do Osekova, Stružec. Četiri dana se slavilo proštenje svete Ane ili svete Jane, kako to kažu moji suseljani.
Prvi dan nogometni turnir, drugi dan moje cure igraju odbojku sa Osekovom … izgubile su! …, treći dan duhovne pripreme i četvrti dan misa i nastupi folklora, sa mužikom i štandovima.
Prekrasna procesija u nošnjama, sa strane se peče vol …uh, što je bio ukusan! Poslije dobro Moslavačko vino-Graševina …nema ništa boljeg, kažu Moslavčani.

U crkvi je jedno iznenađenje!  U orahovom drvetu izrezbarena tabla stola. Poklonit će ga Osečanu doktoru, koji radi u Zagrebu u Bolnici sestara milosrdnica, gdje je radi svoje humanosti stekao i nadimak “Moslavački ambasador”.

U kulturnom dijelu proslave, KUD “Stjepan Šajnović” iz Osekova je prvi nastupao, sa lijepim pjesmama i svojim krasnim nošnjama. KUD- Stružec se na hodočašće i misu dovezao na traktoru, koji su žene ukrasile navezenim ručnicima, a poslije proštenja, su se odvezle preko susjednih sela kući, pjesmom i jukanjem: – I – ju – ju!!!

Za dva tjedna slavimo Veliku Gospu, a potom sv. Roka. Velika Gospa se slavi u novouređenoj crkvi u selu Potok, a sveti Rok u novo sagrađenoj kapelici sela Donja Jelenska. Sve je to velika zasluga našeg župnika vlč. Nedjeljka Piškovića  i župljana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments