KLUPA KRAJ LIVADE

Stružec/Na Uskrs odoh do šume …stavih biciklin u travu, a ja sjedoh na zemlju …uživajući prirodu. -O, kako bi bilo lijepo tu imati klupu …pomislim … jer zemlja je vlažna a i teško mi se diguti s nje.
Po povratku kući, pitam susjeda: -Da li bi mi htio napraviti malu klupicu?  Susjeda će dati jedan trupac od hrastovine …pa još dvije noge …Ne bi to smio biti problem napraviti …veli mi. Ali …otegnulo se to …oboljela mu žena …završila u bolnici, pa susjed nema volje.
Ali …jutros u 7,00 sati …zvoni telefon. Zove susjed! –Uzmi biciklin i idi na svoju livadu …kaže … ja ću za tobom. Gotova je klupa!
Baš sam se obradovala.
Uzmem biciklin i ode ja …
Dođe i susjed. Izvadi jednu debelu dasku, svrdlo i dvije drvene noge. I počne vrtati suhu zemlju …Ali …ne ide pa ne ide! Kažem mu ja:-  Možda je dolje kamen. Pokuša opet.  Uzme neku polugu i proba napraviti s njom jamu …ali ne ide!
Kaže mi: – Otiđi do sela po štihaču!
Odem ja …pa onako na biciklinu …baš to ni nije najbolja ideja. Visi ptihača kraj noge.
No, sada susjed pokušava napraviti jamu … Zabije jednu nogu sa batom u zemlju. Sa strane nabije dvije kajle.
Sada izmjeri daljinu druge noge …pa opet jednu rupu u tvrdu zemlju i zabije drugu nogu a kraj nje dvije kajle.
Sada izvadi dasku od 5 centimetara debljine i 70 centimetara duljine …i postavi je na noge. Uzme dva velika čavla od 18 centimetra, i jednog zabije bez problema, a drugi se na polovici savine, pod tvrdim drvom. I što sada? Nemamo  ništa sa čime ćemo ga izvaditi!  Muči se susjed, s polugom  i čekičem …uzima ključ za promijeniti kotače …pa proba s tim.
I … jedva!  Hvala Bogu ponio je još jedan čavel. Sva sreća!
A ja mislila … pa neće to biti problem napraviti malu klupicu.
Tako se susjed dobro uznojio, već rano u jutro. A ja sam brala crvenu djetelinu i slušala ptičice iz obližnje šumice.
Naravno,  odmah sam klupicu  poslikala i sjela se na nju, da ju isprobam. Dobro je to susjed uradio.
Hvala mu!
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovana Marija

Hvala vama za vašu dobrotu skrušenost i poniznost vidim da ste vrijedna ženska.
Neka to bude kao poticajna mjera i za druge mogućne i imoćnije.Upravo to mi je palo na pamet Njemci prave klupe osim u parkovima i na grobljima na kojima se nalazi ime tvrtke ili nekog drugog sponzora.
Što je ujedno i njihova predstava a dobro dođe posetiteljima groblja odnosno svojih najdraži i najmilijih,neki pak dođu na groblje misleći na pokopane da si malo dušu i tjelo odmore vidite kolike su to ljudske razlike.

lp-jm

Matijašević Marija
Matijašević Marija
12 years ago

Štovani g. Mayer!
Hvala Vam na pohvalama koje su me hrabrile. sve ovo vrijeme. Ma napraviti ću ja još klupa, na nasipu i kod crkve, samo dok se vratim.
Pozdrav Marija Matijašević

Josip Mayer
12 years ago

Draga Marija

Uz Božju, vašu i pomoć susjeda nastala je odmarajuća klupica.Trebat će na žalost dosta vremena dok vaša kreativnost potakne i drugoga i potakne možda opet nekog susjeda na slična dobra djela.
Ili da nam poput M. Dragica Anderle i vas osobno netko uljepša dan.

lp-jm

M. Dragica Anderle
M. Dragica Anderle
12 years ago

Draaaaga Marija. Ti ne odustajes uljepsati Tvoj kraj!! Pozdravi mi susjeda, a Tebe, Sonja, molim, da moju pohvalu brzo pasaljes u Stružec.