BACAČI BLATA

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Jedni  kažu da smo narod od stoljeća sedmog a drugi pak da smo podrijetlom iz prastare Perzije i Mezopotamije. Za treće uopće nije sporno  da su naši praprapraoci spasili hrvatsko ime i bitak u Noinoj arci. Kad se  sve to skupa svede pod zajednički nazivnik malo je naroda koji se mogu pohvaliti s takvom poviješću i prošlošću. Međutim, ima tu jedan veliki i vrlo česti ALI.

Naime, često se s pravom postavlja pitanje jesmo li kao narod dovoljno svjesni svoje prošlosti i svojih velikana? Jesmo li zaista  ponosni na veličanstvenu Oluju i ostale ratne pobjede u pravednom i  obrambenom  Domovinskom ratu ili sve to skupa (zbog teških ekonomskih, socijalnih  pa i moralnih problema) polako pada u zaborav?

Ovakva i slična pitanja dolaze sama od sebe povodom proslave  Dana državnosti, Dana pobjede, Dana neovisnosti  te ostalih državnih praznika. Zamjetno je, da je iz godine u godinu izvješeno  sve manje  hrvatskih zastava na balkonima, prozorima i pročeljima kuća pak se  moramo zapitati  kuda sve to skupa vodi.

Zar je hrvatski državni stijeg kriv za rastuću nezaposlenost, porezni kriminal, pronevjere, stečajeve i svojedobnu pljačku narodne imovine?

Među nama ima  čak i takvih, koji su spremni sjesti i popiti kavu s ljudima koji pred sudom odgovaraju za prevare i teški gospodarski kriminal. Za takve je optuženik veliki frajer   jer  je uspio  preveslati Poreznu upravu, financ-ministra, Policiju pa čak i sudstvo.

A do pred godinu ili dvije u svakoj prigodi, tj. kad je to trebalo ili nije, “junačka” desnica  bila je uvijek spremna da krene prema srcu. Na žalost, ima slučajeva kada se prema istinskim junacima odnosimo neodgovorno i bezobrazno.

Najsvježiji slučaj je bacanje medijskog blata na Sandru Perković, olimpijsku pobjednicu i istinsku heroinu. Prema pisanju Večernjaka (07.08.12) “neki  hrvatski  novinari uvrijedili su se što u nedjelju ujutro (nakon subotnje pobjede) nije došla na druženje s njima u hotel Pelham. Zlatna Sandra sada se mora opravdavati da je uz dozvolu HHO-a pobjedu proslavila izvan olimpijskog sela, s dečkom i obitelji, i da nije znala za konferenciju za novinare”.

Dok ostali  narodi slave i bogato nagrađuju svoje olimpijske pobjednike pojedini “pravednici” traže što dublji glib u kojeg bi bacili našu heroinu skupa sa zlatnom kolajnom.

Ne zna se, kak će proći naš drugi junak Đovani Đernogoraz, osvajač zlatne kolajne u streljaštvu (trap) jer  nekima je već čudno  kak to da se  tak žuri doma, u Istru, gdje ga čeka, kao što je s ponosom rekao, konobarski posao u obiteljskom restoranu. A samozvane i uvijek budne čuvare “čistoće rvackog jezika” prilično muči Đovanijevo prezime; otkud Černogorac među Hrvatima?!

Još bi samo trebalo da se netko sjeti da Sandra i Đani nisu platili porez pa da im financ-ministar Linić  pošalje izvršitelje ovrhe. Nadam se, da do toga ipak neće doći jer bi novčana nagrada za osvajanje zlatne kolajne trebala biti oslobođena plaćanja poreza, ali nikad se ne zna.

Inače je objava liste poreznih dužnika u Hrvatskoj izazvala svojevrsni društveni skandal  jer se je na tzv.”stupu srama” našlo mnogo poznatih imena koji  su godinama varali državu ne plaćajući porez. Utajeni porez mjeri se u milijardama kuna što ide na dušu Adezeovim financministrima i šefovima Porezne uprave, koji su morali znati za porezni kriminal pa bi Linić i njegovi suradnici trebali objaviti listu odgovornih koji su godinama gledali kroz prste “svojim igračima”. U svezi s tim Večernjakov novinar Edi Jurković  piše ...”da je Ivica Mladineo,bivši šef Porezne uprave, nakon objave liste poreznih dužnika bio prozvan kao najodgovorniji za taj sramotni kaos u državnim financijama. Mladineo odbacuje odgovornost i brani se da nije mogao dozvoliti da poduzeća neplatiše završe u stečaju jer bi to značilo-gubitak radnih mjesta. Umjesto toga, zbog pogodovanja neplatišama, radna mjesta su se gubila na drugoj strani, kod naivaca koji su uredno podmirivali obaveze”.

Nakon svega, kaj možemo zaključiti nego da se mnogi drže parole iz prošlih vremena:“Država je naša, ali  ipak  je treba prevariti!Na listi poreznih dužnika ima i “velikih Hrvatina” koji redovno idu na sv.Mise, ispovijedaju se, pričeste i kod davanja “lemozine” široke su ruke. A to što njihovi radnici i blagajnice za crkavicu rade svetkom i petkom dragi će Bog već razumijeti jer “navek je jači bil gore, a slabeši dole!”

U cijeloj toj poreznoj priči mnoge je zanimalo je li se na “stupu srama”našlo ime bivše premijerke, ali su ostali prikraćeni tog zadovoljstva. Naime, naša prpošna Jaca  neopterećena bilo kakvim financijskim skandalom, izjavila je otprilike ovako da “nikada nije pojela ni gram janjetine ispod peke na račun države”. Mora joj se vjerovati pogotovo kada je na početku svoje vladavine  obznanila dugo čuvanu tajnu …”da je ekspert za pravljenje krumpir salate”. Kaj god!

Ne znam do kakvih rezultata je stigla policijska istraga u svezi provale u Kerumovu splitsku vilu. Prvih dana informacije su bile vrlo šture da bi sada potpuno iščezle. Moram priznat, da mi je splitski “poteštat” na neki način simpa pogotovo zbog švercanja (bez plaćene karte) u gradskom autobusu. Zbog Kerumovog malog nestašluka sve novinske redakcije u zemlji stavile su tu vijest na svoje naslovnice a pritom potpuno ignorirale činjenicu da je gradonačelniku provaljeno u vilu i da je ostal bez gotovine, tako rekuć bez prebijene lipe u džepu. Pa je moral, zbog nedostatka novca, sa svojom Fani ukrcati se na jahtu kak bi se prehranili loveći ribu. Dok policija ne otkrije provalnike koji su, možda, uložili ukradene milijune u kupnju rasnog bika  pa bi (ak bu sreće) pobjedom na “bikijadi” povratili uloženu lovu.

Kaj ne bi bil štos da se Kerum, neznajuć, kladi na bika “Jarana” koji je kupljen njegvom, ukradenom lovom i da mu, kao počasni gost, na rogove stavi pobjednički lovorov vijenac? Kaj god!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Problem je i o tome gospođo Mirjana..što tih nezgodnih pojedinaca u Hrvatskoj još previše ima..još je gorje da je i neka mladež s tim nezgodama inficirana.

Mirjana Gaura
Mirjana Gaura
11 years ago

Dragi Ivek ja bi rajše da moji susjedi prestanu bacati kroz prozore vu dvorište staro i smrdljivo meso, trule krumpijere, voće, povrće, uvelo cvijeće i što šta drugo kaj se inače baca u kontejnere, a da se manje preseravaju vješajući zastave.Ni problem obesiti zastavu ali je velik problem pojedincima pokazati kaj je kultura u Hrvata, a još je veći problem ih naučiti toj kulturi.

Josip Mayer
11 years ago

Ivek

Sve to nam je još jedan od živih dokza,da se Hrvatska i njezini građani okreću pomalo sve više hrvatskoj budućnosti,i euroskim načelima.
Ne valja ni pretjeravati..u ničemu..pa ni viješanju zastava..stvarna bol i sjećanja treba ostati u našoj duši i srcima.Lahko bi se na prste prebrojilo,koliko u u Berlinu i cijeloj Njemačkoj na državne svetke,visi zastava po privatnim kućama..na balkonima, prozorima i pročeljima kuća.Ipak njemci vole svoju državu,te čine uvjek društveno i pojeinačno nešto više za nju.