NA SCHMIDTOVIM DANIMA

tekst i foto: Alfred Matijašević ...foto album ispod teksta
Bapska/ Kad netko spomene ime mjesta – Bapska; svaki imalo pismen čovjek, zna, da se radi o selu u Srijemu, na krajnjem istoku Hrvatske, u sastavu općine Ilok. Mjesto broji nešto više od 1300 žitelja, odlikuje se ulicama, koje se dodiruju/presjecaju pod pravim kutom. Cijeli taj kraj je obdaren najkvalitetnijim tlom, što je u njegovoj burnoj prošlosti, dovodilo kojekakove vlastodršce, koji su polagali pravo na njega. Ovdje se nalazi i veliki arheološki lokalitet – “Gradac”, gdje su arheolozi već početkom prošloga stoljeća, naišli na tragove i predmete razvijenoga, neolitskoga doba – od prije 7000 godina.

Ne, nije pogrješka u brojevima, sedam tisuća godina. Istaknuti njemački arheolog Robert Rudolf Schmidt (1882.-1950.) sa Univerziteta u Tübingenu, bio je prvi, koji je svijetu predstavio arheološko blago Bapske. U njegovu čast i spomen, u Bapskoj se organiziraju “Schmidtovi dani” – oni su kulturno-tradicijska manifestacija, koja ima za cilj, obilježavati dugu tradiciju arheoloških istraživanja ovoga podneblja.

Na ovogodišnju svečanost, pozvan je i naš KUD – i kako to slučajnost ponekada radi – jedna članica našega društva je rodom upravo iz Bapske; što će reći, da je bila i članica tamošnjeg KUD-a “Sloga” – kontakt je brzo sklopljen. Dakako, da smo lijepo ugošćeni od strane njezine familije – nezaboravno.

Nakon zajedničkog slikanja ispred crkve sv. Jurja, folklorne skupine su, u mimohodu, prošetale ulicama sela do igrališta, gdje je održana manifestacija. Pored nas, nastupali su KUD-ovi iz Bogdanovaca i Babine Grede, te naravno domaćini; prezentiran je bogat program pjesama i plesova iz Slavonije, Srijema i Moslavine, kao i duhovnih napjeva. Sve to, pred brojnim posjetiteljima i uvaženim gostima iz javnog i kulturnog života županije i regije.

Uvaženi i poznati arheolog g. Dr. Marcel Burić, izvijestio je nazočne o novim vrijednim rezultatima iskopavanja na Gradcu. Manifestacija je završila, a kako drugačije, već, velikim šokačkim kolom; onako tipično – slavonski.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments