SLUČAJNA DRŽAVA

Piše: Žarko Delač
Dok nije bilo sveprisutnih elektroničkih medija i mogućnosti praćenja informacija praktički istovremeno iz čitavog svijeta latinska poslovica …riječi lete a zapisano ostaje, vrijedila je u pravom smislu riječi.

Danas se mnogo toga izmijenilo što vjerojatno nije imao na umu jedan naš hrvatski političar koji je izjavio kako je hrvatska država slučajnost! Ponukan tom izjavom razmišljao sam što se iza toga krije i zaključio kako je jednostavno vjerojatan uzrok neznanje tj. nesudjelovanje u stvaranju države.

Naime svi koji su barem živjeli u Hrvatskoj početkom 90-tih godina svjedoci su bili organiziranog političko-vojnog otpora  zagovornicima i provoditeljima ideje hrvatske nedržavotvornosti. Poneki će možda i opravdano reći kako je u svemu tome bilo improvizacije i neorganiziranosti ali slučajnosti svakako ne.

To je potvrdio i provedeni referendum te gotovo jedinstveni pozitivni stav velike većine birača prema samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi. Kako nije riječ o slučajnosti dokaz je i veliki broj branitelja od kojih su mnogi poginuli ili ranjeni kao i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Pitam se samo kako tim ljudima objasniti da su bili proizvod slučajnosti ili slučajne  žrtve nekih spletki i dogovora. Šokiran takvom izjavom pokušao sam razmišljati i na drugi način. Možda je ipak riječ o slučajevima  političkog i gospodarskog kriminala, organiziranog sportskog divljaštva, pljačkama, ubojstvima, nacionalne i vjerske nesnošljivosti.

Ali  tko može uprijeti prstom u neku državu i reći kako takvih slučajeva nema. U Italiji se sudi premijeru za korupciju, u Norveškoj i SAD-u se pojavljuju serijski ubojice, u Kini truju strane poslovne ljude, a u Njemačkoj i Austriji postoje slučajevi pronevjere i korupcije u bankama.

Možete li pri tome zamisliti kako bi neki od političara iz tih država izjavio kako je zbog tih slučajeva njegova država plod slučajnosti? Naravno kako je to nemoguće i to ne  zbog  zakonski reguliranih  ograničenja već  zbog njihovih moralnih i domoljubnih stavova.

Izgleda da samo kod nas treba zakonski zabraniti omalovažavanje države i vrijeđanje osjećaja građana. Time se u potpunosti slažem kako samo pokazujemo da  smo postali zemlja paradoksa i neobičnih slučajeva.

Za nadati se je kako povećanje PDV-a, struje, plina, vode, poreza, a smanjenje plaća i ostalih radničkih prava te prodaja državnih poduzeća  nije  slučajnost  već dio sustavnog plana i organiziranog programa oporavka i izlaska iz krize.

U suprotnom će vinovnici ovih poteza na svom primjeru pokazati kako su slučajno preuzeli političku odgovornost i vlast u državi koja ni u kom slučaju nije nastala slučajno.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dr. Rajko Glibo
11 years ago

Pogledajte pod linkom ZORAN MILANOVIĆ i shvatit ćete da je on još jedna organizirana prevara hrvatskog čovjeka. Sintagme se ne komentiraju i ne objašnjavaju naročito dvočlane sintagme . Pun je koš gafova politički nezrelog predsjednika. Vrhunac je gaf slučajna država. Ova Vlada je jedina do sada izabrana većinom glasova i napdima ne postižemo ništa. Napade treba usmjeriti na one čiji je on poslušnik, a tročlanoj tapovjednoj strukturi hrvatska država je trn u oku.

Tomislav
Tomislav
11 years ago

Nekima, koji su sanjali i i dobro zivjeli druge snove, hrvatska drzava, u koju su utkane ogromne-i ne slucajne- zrtve kroz stoljeca nije samo slucajnost nego i pogrjeska…