NESVRSTANI I NEOVISNI

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Bio sam duže vremena odsutan. Ne …nisam bio na putovanju, ostao sam na mjestu, ali sam se na neki način isključio iz svakodnevnice i nisam baš pratio događaje oko sebe.

Polako i oprezno vraćam se u realni život. U Hrvatskoj sam, na početku jeseni 2012. Gledam što je nastalo od obećanog boljitka kojim nam je kukuriku koalicija punila uši prije izbora. Gdje smo stigli?

Uh jebote! Bolesnička krivulja ne može biti gora. BDP u slobodnom padu, nezaposlenost i inozemna zaduživanja rastu vrtoglavom brzinom.

Nismo se ni maknuli s mjesta. Kola koja su odavno zapala u blato stoje na istom mjestu i svaki dan tonu sve dublje. Pokazalo se da su novi jednako tako nesposobni kao i svi dosada. Prošli su bar znali kako napuniti svoje džepove, a ovi su i za to nesposobni.

Izgovora imaju na pretek, ali to je sve tako prozirno i neuvjerljivo. Ne mogu više slušati kako su nam sve krivi drugi …malo euro, malo dolar …malo špekulanti na burzi …malo leptir na Kavkazu, koji još nije mahnuo krilima…

Leptir na kavkazu!? …reći će čitatelj. Pa ovaj je skroz poludio. Kakve veze ima tamo neki leptir na kavkazu sa poskupljenjem hrane u Hrvatskoj!

Istina nema puno, ali ima isto takav značaj kao i svi drugi izgovori vlade zbog čega, navodno, ne idemo naprijed. Jer, da je taj leptir svojevremeno zamahao svojim sićušnim krilima, izazvao bi isto tako sićušnu turbulenciju u zraku, a ona bi opet …pretpostavimo da su za to bili povoljni uvjeti, pomaknula određenu količinu zraka …tamo na dalekom Kavkazu. Na mjestu na kojemu je stajao leptir nastao bi vakum, a on bi bio popunjen zrakom iz okoline. U okolini bi nastao veći vakum …pogađate, njega valja popuniti opet zrakom iz okoline i tako redom. Uskoro bi nastala veća turbulencija koja bi na kraju zahvatila cijelu Rusiju ….pa oluja, pa oblaci, pa kišna oluja, pa povoljni vjetrovi, pa ciklona ovamo, anticiklona tamo… i evo nama pravovremeno kiše u Slavoniji.

E kad je kiše, onda je svega …i kukuruza …i pšenice …i povrća…

Ali usprkos svim mjerama koje vlada donosi …taj jebeni leptir ne mrda krilima, a suša pojede sve živo …ne samo u Slavoniji, već i u Ukrajini, Kanadi, SAD-u…

Vlada obećava, već na jesen, uvođenje zaštitnih carina kako bi se spriječio izvoz pšenice. Molim!? Koje pšenice? Pa ovogodišnja žetva je odavno izvezena. Seljaci ne mogu čekati tako dugo dok prilike budu povoljnije. Oni moraju prodati odmah, jer im novac treba odmah.

Tako će vladine mjere u najboljem slučaju otežati izvoz pšenice u idućoj godini. Ali …možda se dogodine onaj jebeni leptir odluči pravovremeno mahnuti krilima, pa kiše bude dovoljno. Onda će te zaštitne mjere biti smetnja nužnom izvozu… Seljaci će opet platiti ceh.

Kukuriku koalicija vjeruje kako je pobijedila na prošlim izborima i kako je narod birao njih zbog njihovog izbornog programa. Malo morgen! Istina jest kako oni nisu pobjednici, nego je narod samo kaznio HDZ zbog istih grešaka koje kukuriku koalicija sada ponavlja.

Na autu u kojem smo na putu u bolji svijet pukla guma. Ta guma je HDZ. Ništa …staneš sa strane, izvadiš rezervnu, dizalica i to… staviš rezervnu, spustiš auto, sjedneš za upravljač i idemo dalje…

Ali …prazna i rezervna. Ma kako to …pitaš se, a baš si nedavno kontrolirao. Na ja! Nije bilo baš nedavno, bilo je to prije 12 godina. Sad i ona mlitava, prazna…

I pitam se …kako dalje?

Čitam …u Teheranu Sumit Nesvrstanih. Mlađim čitateljima je to nepoznat pojam …Nesvrstani!?

Bilo je to davno, davno… dok smo još bili zaostali i u mraku, dok nismo imali kreditne kartice, ni auta, ni perilice za suđe… Nismo imali ništa, osim posla. Čak ni račun nismo imali u banci. Baš smo bili jadni.

E bila su to gadna vremena. Nismo imali čak ni euro, nismo bili u NATO-u, a o EU da ne govorimo. I to sve zbog toga što smo bili Nesvrstani. Bili smo prepušteni sami sebi, pa snalazi se kako znaš. Nije bilo prijateljske pomoći svjetskih banaka, ni okrilja MMF-a…

E baš su jadni ti Nesvrstani …mislim si. Blago nama pa se više ne ubrajamo u iste. Mi imamo svoj auto i vozimo se svijetom, uživamo u blagodatima neoliberalnog kapitalizma, gledamo u pune izloge, divimo se skupim jahtama, automobilima… Svega ima samo se treba stalno voziti, biti u pokretu …ne propustiti ništa važno… Za sve to imamo vremena koliko hoćeš, jer drugog posla ionako nemamo.

Ako auto zastane, pukne guma na primjer …nema problema …stavljaj rezervnu i dalje. E jebiga! Kako rekoh …rezervna prazna.

Da smo Nesvrstani morali bi si pomoći sami. Ne bi nam nitko priskočio u pomoć. Sreća je da imamo sve te saveznike, pa će nas oni izvući iz govana. Dat će nam povoljno kredit …ne samo za novu gumu, već za novi auto ako treba. Za nas stvarno nema problema. Jadni oni Nesvrstani.

I tako mi Svoji na Svome …uz svesrdnu pomoć novih saveznika idemo naprijed u bolju budućnost. Blago nama što nismo Nesvrstani ni Neovisni.

Samo da onaj jebeni leptir mahne pravovremeno krilima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Emile drago mi je da si opet sa nama..i vjerujem da i čitatelji.. ..HGB osjećaju ..slično.

Razmišljajući ovako..o leptiru na kavkazu i sa čime se vi to uz sve nas preostale..zamarate..pa onda čitam članak iz našeg poznatog lista pod naslovom..Milanović o padu bdp-a i situaciji u hrvatskoj
Premijer: Nisam Bogom dan i može se dogoditi da dam ostavku, ali…
Sve se to i meni vrti po glavi..i izjave premjera Milanovića i ova tvoja zadnja..
Samo da onaj jebeni leptir mahne pravovremeno krilima…tj..daj Bože..jer što mu drugo i preostaje..ili postati jebeni leptir..ili dati ostavku.