DERNEK U BRODSKOJ TVRĐAVI

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

SLAVONSKI BROD/ U subotu 8. rujna, na Malu Gospu, u brodskoj tvrđavi u u Slavonskom Brodu gostovao je Zdravko Čolić. Koncertu je prisustvovalo …što milom, što silom …preko 100.000 (stotinutisuća) posjetititelja

To bi bila agencijska vijest. Pa dobro …reći ćete …sve je u redu …i tvrđava i Mala Gospa i Slavonski Brod i Zdravko Čolić …to možemo povjerovati, al’ 100.000 (stotinutisuća) …e to ti baš ne vjerujemo.

Istina je! Živa istina …nažalost. Napisao sam …što milom što silom. Istina jest da je nekolicina i gledala koncert uživo. Oni su to učinili dobrovoljno, platili za to i to je u redu. Ali velika većina ostalih, a njih je i nekoliko tisuća preko navedenog broja, bila je prisiljena konzumirati to što oni koji su platili nazivaju glazbom.

Kvalitet glazbe možeš procijeniti po glasnoći izvedbe. Što veća glasnoća to lošija glazba …pravilo je. E sad Zdravko Čolić je prevršio svaku mjeru. Na razglasu koji je upotrijebljen vjerojatno nije postojala mogućnost smanjivanja jačine …samo ono full power i …ožeži.

Razumijem potrebu nekih vremešnih dama razgibati svoje celulite na bokovima uz šlagere od davno prije …zdravo je to, ali zbog toga ne moraju natjerati građane kojima ta glazba baš i nije životni moto zatvoriti prozore. Može se to učiniti i diskretnije.

Stanujem podalje od tvrđave, ali zbog nesnosne buke iz tvrđave morao sam zatvoriti prozor ove ljetne noći. Čujem kako su to morali činiti i oni koji stanuju nekoliko kilometara dalje.

Brodska tvrđava izgrađena je kako bi sačuvala zapadnu kršćansku civilizaciju od napada s istoka i uspjela je to kroz vjekove. Ali na Malu Gospu, ljeta gospodnjeg 2012. kapitulirala je. Pod krinkom kulturne manifestacije u nju je uvučen trojanski konj. Sam gradonačelnik Mirko Duspara otvorio mu je vrata utvrde. Istina …učinio je to za neki bakšiš od 30.000 kuna, ali ipak …bilo je to dobrovoljno.

Navikao sam od prodora balkanske civilizacije braniti se zatvorenim prozorima. Preko tjedna činim to zbog otrovnih plinova koje na zapad emitira bosanskobrodska rafinerija. Za vikend ponekad otvorim prozor. Otvorim, ako u Brodu ne gostuje neka reciklirana, patinom obložena bivša zvijezda s bliskog Balkana.

Slavonski Brod je proživio štošta …i požare i poplave i ratove i potrese i bombardiranja…, pa će nadam se preživjeti i gostovanje Zdravka Čolića. Nekako za te sve nesreće krivi smo pomalo sami.

Ipak …od poplave nas danas štiti visoki nasip, od požara nas štite vatrogasci i zaštitne mjere pri izgradnji kuća, od ratova nas …nadamo se bar …štiti NATO…

A tko će nas zaštiti od rafinerije i Zdravka Čolića …veliko je pitanje. Tvrđava očigledno to nije u stanju, a zatvoreni prozori i čepovi u ušima nisu neko trajno rješenje.

Nije to prvi glasni balkanski dernek organiziran u brodskoj tvrđavi, bit će ih sigurno još …pogotovo kad su vrata širom otvorena i kada se damo podmititi sa sitnišem.

-Sada ćemo sami krojiti svoju sudbinu! …ushićeno je povikao Prvi hrvatski predsjednik prije nešto više od dvadeset godina. Hvala mu na tome! Ja danas uistinu odlučujem sam kada ću zatvaranjem prozora zaštititi svoja osjetila.

Dok nismo sami odlučivali o svojoj sudbini, Slavonski Brod je bio živahan grad u kojem se rado živjelo. Živjelo se od svoga rada i živjelo se …barem ljeti …iza otvorenih prozora.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lylmik
lylmik
11 years ago

Cujte, cija je to krivica i stupidarija bi trebalo saznati i pitati za zdravlje…. Bio sam u Brodu prije 2 godine, pozornica je sastavljena na Korzu, sve postavljeno, i svirao je Psihomodo Pop. U medjuvremenu u Brodu, NI JEDNOG PLAKATA!!!! Da li je to jedna od onih tihih promocija, pa da se krozo ne prenapuci ili vec koji vrag, ne znam…. Ali znam da je cijeli Brod bio OTAPETIRAN posterima Dare Bubasvabe, Hal’dom 1 i Hal’dom 2 i slicne stare gamadi, ili novopecene turbo, vec vam po volji… I Gobac je dobro komentirao: “Yebale vas vise te vase cajke, slusajte… Read more »

Josip Mayer
11 years ago

Ako sam dobro razumio našeg Emila i sve ove koji dole ispod njegovog teksta komentiraju. Pade mu upravo na pamt..osobno smatram mi živimo u jednom moderno,demokradskom razvijenom multi kulturnom više naciskom svijetu..u kojem uvjek..gledajući jedni na druge u stvari možemo slušati,sve što tko želi i hoće.Posljedica je to..što u Hrvatskoj postoji opčenito premalo,glazbenih,kulturnih,i sportski dvorana..te drugih koje kakovih prostorija,koje se društvima iznajmljivaju za razne glazbene i kulturne prigode..Slično i u Njemačkoj i za druge nacije.Tako da organizatori u njima mogu,uživati u podnošljivoj sobnoj decibilnoj jačini.A onaj tko želi u susjedstvu čistog zraka,može si i prozor otvoriti,a naj tko pak želi… Read more »

Ivek Milčec
Ivek Milčec
11 years ago

Da,Emile,balkanski dernek sve češće širi kolo diljem Lijepe naše.Međutim,ne zanimaju me srbo-turbo pjevači jer njihova “pesma”nije mila mojem uhu,zanima me tko su organizatori tj.je li su u srodstvu s “velikim Hrvatinama”koji su za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku desnicu držali na srcu a ljevicom,na tržnicama,nudili kasete i CD-ove sa kreštavim glasovima srbofolk ikona:Cece,Brene,Karleuše i drugih kojima ne znam,ali ni ne želim znati ime.

Fernando
Fernando
11 years ago

Nema panike! Na slijedećoj sjednici gradskoga vijeća bit će govora o izgradnji bukobrana uokolo gradske tvrđave. U usporedbi s jednim tridesetak metara udaljenim od moga kreveta načinjenim od tanjih daščica a štiti me od decibela teretnjaka ka graničnomu prijelazu, oko tvrđave udaljene umalo i kilometar bit će da bi trebao nadvisiti njezine zidine te s pola metra ga obložiti izolacijskim materijalom. Preporučuje se sloj stiropora zatim staklene vune. I neka još netko kaže kako nemamo dobrih projekata.

Joža
Joža
11 years ago

Aaaaaaaaaaaaaa tu je, još vazda sam kompjutorski nepismen ! Pozdrav čitateljima i vrijednom uredništvu.

Joža
Joža
11 years ago

Ajmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, gdje nesta moj poduži komentar ?

Joža
Joža
11 years ago

Drevna, istinska, brodska korijenika ( pazi ne govorim o ikakvim predznacima – jer u Brodu na Savi živjesmo složno podavna i katolici i židovi i pravoslavci i muslimani, i Hrvati, i hrvatski Srbi, i hrvatski Mađari…), ali da se ovo dogodi i na ovaj način na znakovit blagdan, u brodskoj tvđi ( koju jedva od kasarne preuzesmo) doista je i svetogrđe i pogrđe brodskog ugleda i časti časnih ljudi. Ne ponovilo se.Odnosno mene na takvim događanjima ni tijelom niti duhom. Tužan sam. Ništa nema protiv pjevača.Doista. Ali, jedna, mislio sam preboljela boljka n cijeniti svoje- ponovno metastazira na svuda diljem… Read more »