BOMBASTIČNA UTOPIJA

piše: Sandra Marelja-Mujić
Uljuljanu u predjesensku svježinu koju je donio nedavni potop naprasno me razbudio statement aktualnog ministra turizma kako je ovo najbolja turistička sezona u povijesti hrvatskog turizma.

Bah!  Koja bomba! Svaki od dosadašnjih ministara šarolike plejade tog resorta je imao po jednu najbolju sezonu, a ovaj čak ima najbolju u povijesti!  I to baš ova koja je  uspjela završiti prije  blagdana Male Gospe…? Prvi rujanski vikend u potpuno praznom gradu, više stolica nego ljudi u subotu navečer, koja bomba.  Što li je tek u mjestima s manje stanovnika – tamo su vjerovatno već pospremili stolice za dogodine.

Turobna jesen stiže, ajmo ih zamađijati malo sa nekim mega-podacima, a za to je uvijek zgodan turizam , pogotovo jer je sezona još friška hoću reći završena. Kako nam se serviraju podaci kao nekim tupavcima. Iznesu  se neki postoci, oni negativni se kažu na kraju i benigno opravdaju.

„Najbolja sezona u povijesti“ asocira prosječnog Hrvata odmah na silne dolarske iznose koji se vrte kao u jackpotu, a ne na broj dolazaka i noćenja. To nam ništa ne govori, osim što smo drage volje prepuštali parking za 12 kn po satu na obali svim tim koji su dolazili autom i naglo otišli s početkom devetog  mjeseca jer, eto …ipak ne spadaju u elitne goste, nego se moraju brinuti za svoju vlastitu najobičniju svakodnevnicu, a potrošili su toliko da najbolja sezona u povijesti neće pozlatiti rivu, a možda ni popraviti onaku prilično rasklimanu.

Kako ono…, poljoprivreda, ribarstvo , turizam… – aduti za ulazak u EU, aduti za budućnost…? Ajde mi nađite jednog zadovoljnog ribara i poljoprivrednika, i neiscrpljenog sezonca. Ovo prvo dvoje postali resori „slučaj“, a ovo drugo vječna utopija u koju svi polako tonemo.

Barem se ovi poljoprivrednici u Slavoniji ne moraju brinuti toliko jer im je premijer u nedostatku konkretnih, racionalnih, ikakvih rješenja onako grčko-mitološki ponudio jednu svoju ruku u zalog ako ih zaboravi (sa njihovim tričavim problemima).

Sve bomba do bombe. Ovaj ili je previše bio na suncu ove spomenute sezone ili nije ni vidio dana odmora iste te sezone jer su izjave postale već zabrinjavajuće. Čovjek je došao do mogućeg stupnja samoranjavanja, to nije šala. Hrvatski narode, obuzdajte svoje zahtjeve, uzmite obzira.

Prošli tjedan je čak valjao neke kulinarske anekdote, tvrdo i meko kuhane, a zaboravio da mu je specijalitet omellette na sto načina; zamuti i ubaci nešto u to.

Ali, kako nam je prema FINCHI , kreditni rejting porastao sa 2000. na 1999. mjesto i time se znakovito popravio, sve recentne izjave političkih djelatnika padaju u sjenu jer će nam to zbilja spasiti život.

Pogotovo ovima šta su sada sami otplaćuju kredit jer im je druga polovica ostala bez posla ili trajno bez plaće. Ali nam barem neće porasti broj nezaposlenih visokoobrazovanih, je je jedan fakultet u Splitu zeznuo cijelu generaciju preinakom programa i oni se našli u neobranom groždu (u biti nam poljoprivreda cvate, grožde i masline uvijek neobrane) nakon odrađenih godina studiranja.

Nekoliko kilometara dalje, ispada pa skoro u Nigdjezemskoj prema dogođenom, ravnatelj upisuje srednjoškolce sa potrebnim bodovima i bez. Zašto su ovi prvi skupljali onda bodove, kakva je to poruka sada?

Vidim sinoć na vijestima da su neki plemeniti magarci spašeni od klanja negdje.

A, ne znam baš!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Svaka čast Ministru..

njega je hrvatski narod izabrao..da potiče..a ne da se hvali turizmom..i nikad nebi smio biti zadovoljan..sa sadašnjom situacijom..i brojem turista u zemlji.

Primjera radi..

Turisti različitih nacija, rado dođu u Hrvatsku..te izprobaju naše hrvatske specijalitete,i domaću kulinarsku kuhnju..Uživajući u našim više vrsnim delicijama..na kraju kraja..kada se već svega toga zasite..rado će se povratiti i pojesti..nešto od hrane iz svog vlastitog..kraja.

Josip Mayer
11 years ago

Turizam..je posebna priča..kako gdi i u kojemu gradu..ovisi i o agencijama..po kojem redosljedu i kriteriju goste..kome šalju.
Problem je također u turizmu i o tome..što mnogi donose od kuće..hranu i koje kakove živežne namjernice..tu su i veliki trgovački lanci..tj..nitko im to ne može ni zabraniti..bit će još više toga kada se EU-granice otvore.U stvari
naši bi si ugostitelji stvarno trebali uvjek nešto novo..privlačnije izmisliti u svojim kuhinjama..uvesti uz domaće nešto i strano..osobno to nazivam..vjerujem da i netko drugi multi kulturnom ponudom..žele li svi preživjeti..osobno im želim svako dobro..slično i timu..HGB.

sandra
sandra
11 years ago

Sigurno izrazito pozitivan podatak da su nam kampovi i mini kruzeri popunjeni do kraja desetog mjeseca, no to tek izjavu o “najboljoj sezoni u povijesti” čini dodatno blijeđom i oduzima joj i ono malo uporišta u stvarnosti. Bomba -izjave sa stvarnošću nemaju veze , služe svojoj demagoškoj svrsi i to je sve, a to će lako pokazati i TOMAS – istraživanja nakon sezone kada izostane multiplicirana potrošnja i bombastični priljev novaca.

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
11 years ago

Evo sam upravo slušao radio Split i situacija u turizmu ipak nije tako crna, kao što mi mislimo i ćinilo nam se da vidimo.
Kampovi su puni. Mini Qruzeri su skro svi do krja desetog mjeseca popunjeni.
Radi se o tome da kampovi i brodovi rade 5 i više mjeseci, eto i to bi trebalo prenjeti na hotele, apartmane i privatni smještaj.
Treba radit, a ne plakat i čekati što će nam netko napraviti/pomoči. Pomogni mo se sami, pustimo ministre na miru, oni ćesto prodaju maglu.

Josip Mayer
11 years ago

Da gospođo Sandra Osim svega ovoga što ste napisali o turističkoj bum-sezoni i mene samoga sve to čudi ali me i zabrinjava. Do lipnja u Hrvatskoj, radi dugačke hladnoće te smanjene temperature mora moglo se je vidjeti malo turista, bile su tu i nogometne te razne druge olimpiske igre, koje također uobičajeno kada se događaju smanjuju interes za putovanjima. Onda su pak stigle velike suše i vrućine uz njih nažalost i požari, oji su ujedno i uplašili pojedine turiste, radi čega su se neki vratili svojim kućama. I sada ova čudna izjava ministra turizma kako je ovo „Najbolja sezona u… Read more »