DO IDUĆE BERBE

KAKO JE BILO NA TRADICIONALNOJ SVEČANOSTI “VOLODERSKE JESENI”

tekst i foto: Alfred Matijašević …foto album ispod teksta
Voloder/Po 45-ti puta održane su Voloderske jeseni – tradicionalna svečanost početka berbe grožđa u Moslavini. Ovaj kraj je još iz doba Rimljana poznat, po vrlo kvalitetnom vinu. Za izdvojiti je Škrlet – autohtona vrsta grožđa, od kojeg se dobije vrhunsko stolno vino, koje se odlikuje izuzetno bogatom aromom i umjerenim sladom. Nekolicina ovdašnjih vinogradara je ove godine ponudila svoja vina na sajmovima u Moskvi i Londonu, odnijevši od tamo najviša odličja – baš za Škrlet. Graševina, Pinot, Rajnski rizling su neke od sorti, koje se također ovdje uzgajaju već prilično dugo.

Svečanosti početka berbe grožđa u Moslavini su osmišljene, da se upozna proizvođače sa novim znanstvenim dostignućima u uzgoju i preradi grožđa – stručnim seminarom prvoga dana. Drugi i treći dan su određeni za kulturno-sportske-zabavne manifestacije; mimohod berbenih zaprega na kojima se pokazuje sama berba, ponuda, dakako prigodnih delicija, od kojih je najpopularnija – vol na ražnju – po tom običaju je i ovo mjesto dobilo svoje ime – Voloder.

Uz folklornu ponudu, nastupe gostujućih KUD-ova, drugoga dana se upriličuje izbor najoriginalnije snehe, dok se posljednjega dana bira i najljepša beračica. Upriličena je i odgovarajuća etno-izložba – Moslavačka hiža, sa izloženim mobiliarom. Naravno, sve to nakon svete Mise u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Mnoga društva i udruge iz ovoga kraja, imaju priliku pokazati svoja postignuća i radove.

Upriličena je i odgovarajuća izložba slika – Likovne kolonije, koja je imala susret nekoliko dana prije, a neki od radova su podijeljeni najsnehama i najberačicama, dok je dio radova ostao na izložbi za publiku.

U zabavnom programu nastupaju poznate estradne zvijezde i rock-sastavi, kao i renomirani tamburaški sastavi, koji prednjače na muzičko-zabavnoj sceni u Hrvatskoj. Dakako, tu je i popularna nagradna igra – tombola, u kojoj je glavni zgoditak – automobil. Nađe se tu za svakoga ponešto, od kramara do licitara, od pekara do pečenjara, a naravno tu su i štandovi vina, voća, grožđa, odojka na ražnju, kotlovina, šarana na procjep …. Nemoguće je sve nabrojiti i opisati – a da usta ostanu suha. E, pa živjeli i sretni bili – do iduće berbe!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments