NAŠ GLAS

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Ostvarilo se naše drugo gostovanje na valovima Hrvatskog radija. Naime, 6. rujna, emitirana je emisija Hrvatima izvan domovine u programu Glas Hrvatske gdje smo o događajima u Berlinu razgovarali s kolegicom Tatjanom Rau, a evo već ovoga tjedna kolege iz Zagreba imaju ponovo interesa za naš Glas. Naime, prema dogovoru s urednicima programa, u našim javljanjima listaćemo  redovito strane našeg Hrvatskog glasa Berlin te informirati o tome kako žive Hrvati u Berlinu, što sve vidimo i čujemo prateći naše  ljude, društva i udruženja te najaviti po koji skori važniji događaj kako bi za njega saznala i šira javnost. Tako i za ovu prigodu priredismo pregled aktualnih vijesti: početak je rujna i s produženih godišnjih odmora u starome kraju, sporo se i polako vraćaju Hrvati (starija generacija) s godišnjih odmora. Mladi su odavno već tu, u vrtićima, školskim klupama, na radnim mjestima. Pa smo njihove aktivnosti prve i zabilježili.

Vrijeme iza (kraj kolovoza) obilježilo je naše Pola ure kulture. A sve se događalo na ugodnoj večeri, uz glazbu Zbora mladih i zvuke gitare.  17-godišnja Antonija Tustonjić, učenica berlinske gimnazije St. Franciskus, provela je godinu dana u Wilmingtonu, američka država Delaware. O tome je rječju i slikom pripovjedala i drugim mladim ljudima.

Antoniju i dvije druge djevojke, Mateu Marić i Andreju Vidović koje su kod nas pisale o putovanju u Hrvatsku te jednogodišnjem boravku u Africi,  primit će i upoznati i veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač.

U javljanju za Hrvatski radio, opisasmo potom i uzbuđenje koje su Zbor mladih i klapa Berlin izazvali nastupom na zabavi njemačke župne zajednice St. Ludwig. Zabavi su domaćini dali moto: Hrvatska-dio zajednice St. Ludwig. Bilo je to lijepo njemačko-hrvatsko druženje.

I rad hrvatskih društava je u zamahu nakon pauze u vrijeme ljeta. Zavičajni klub Brođani, predstavio se po 19-ti puta na zabavi Wein i Winzer Woche. Prodavali su šljivovicu, julišku, kruškovac, pelinkovac te hrvatska vina a cilj nastupa je osvježenje klupske kase kako bi bilo financijskih sredstava i za njihove buduće, vrijedne dobrotvorne aktivnosti.
Potom progovorismo još par riječi o promociji knjige Nataše Dragnič, autorice romana Jeden Tag, jede Stunde, koji je doživio u vrlo kratkom vremenu interes cijelo svijeta te preveden i tiskan u 28 država.
Najavismo i ovonedjeljno (od danas do nedjelje) sudjelovanje Hrvatske zajednice na  uličnoj zabavi na adresi: Prager Platz u općini Charlottenburg Wilmersdorf. Potom progovorismo koju i o promociji knjiga autora fra Joze Župića, naslova Pijetao u duši i Svrni svete oči na me održanu nedavno u HKM Berlin. – Eto, rekao je fra Jozo nakon nedjeljne svete mise, ovdje me predstavio fra Ivan Rozić a ja sam ga krstio prije 27 godina u Stuttgartu! Ovu zanimljivost, vjernici su pozdravili pljeskom.

Radijski prilog smo završili najavom dolaska  mladih iz Sesvetskih Sela koji će sutra uvečer (17 sati u HKM Berlin) prikazati igrokaz  Svi me vole samo tata ne, autora Đure Zrakića i družiti se s drugim mladima iz HKM Berlin.

Ka istom cilju …Berlinu! …ide sljedećeg tjedna i hrvatski premijer Zoran Milanović. Naime, premijer će u Berlinu, u srijedu 19. rujna, održati predavanje posvećeno ulasku Hrvatske u EU, u zakladi Friedrich Ebert.

Eto, našim vijestima, opisima i najavama bijahu zadovoljne kolege u Zagrebu. A i mi sretni jer je naš Hrvatski glas stvarno putem radio valova, dobio glas !

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments