ABOLICIJA, AMNESTIJA, AMNEZIJA…

ZNA SE!!!
Piše: Emil Cipar
Slavonski Brod
/ Jedan natpis na vratima jedne novootvorene tvrtke u Slavonskom Brodu pobudio je moju pažnju. Djelatnost tvrtke je legaliziranje nezakonito izgrađenih zgrada. Pomislio sam kako je to neka sasvim nova djelatnost, ali to je već davno postojalo.

Nekad se to zvalo „Oproštenje grijeha“ i na tu djelatnost je Crkva imala monopol. Inače postoje i drugi izrazi za oslobađanje od grijeha, kao abolicija, amnestija, amnezija

Što nam kaže wikipedia:

Abolicija (lat. abolere – uništiti, zatrti) predstavlja oslobađanje od krivičnog gonjenja lica za koje postoji osnovana sumnja da su počinitelji krivičnog djela. Lice koje je obuhvaćeno abolicijom ne može se krivično goniti čak i ukoliko postoji osnova za krivično gonjenje.

Abolicija također predstavlja i zabranu prethodnog ispitivanja osnova sumnje da je lice počinilo krivično djelo i zabranu njegovog izvođenja pred sud. Ukoliko je krivični postupak protiv osobe obuhvaćene abolicijom prethodno pokrenut, on se obustavlja. Abolicija se može primijeniti sve dok ne bude donesena pravosnažna sudska odluka vezano za krivicu i kaznu. Čak ni osoba koja je obuhvaćena abolicijom ne može podnijeti zahtjev za pokretanje postupka protiv nje ukoliko bi u tome imala svoj interes.

U praksi ovaj postupak je veoma rijedak i najčešće se primjenjuje u slučajevima političkih krivičnih dijela, zatim ukoliko je počinitelj djela počinio u dalekoj prošlosti nakon čega je uspješno rehabilitiran, primjenjuje se na djela koja su učinjena pod specifičnim okolnostima i na djela čiji je počinitelj strani državljanin ukoliko postoje politički motivi za zabranu gonjenja.

Abolicija može biti i jedan od oblika amnestije.

Oprost dugovanja od strane države se u nekim drugim jezicima (engleskom) naziva “poreznom amnestijom”, u hrvatskom jeziku takav se postupak ne vezuje uz riječ amnestija.

Tako o svemu tome kaže wikipedia. Što nam kaže moral nisam pitao.

Kada bi htio biti zloban rekao bih kako se u hrvatskom za poreznu amnestiju upotrebljava izraz politika.

Oprostom i zaboravom u bolju budućnost!? Problem je jedino grijeh koji i dalje ostaje grijeh i koji je neuništiv. Cijena njegova uklanjanja je velika i sumnjam kako ju je netko spreman još jednom platiti, nakon što je to već jednom učinio Isus Krist.

Ostaje mi samo navedenoj tvrtki poželjeti puno uspjeha u njenom poslovanju. Hoće li nas oslobađanje od grijeha …sorry! …legalizacija nezakonitog …učiniti boljima …ostaje neodgovoreno.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Ostaje mi samo navedenoj tvrtki poželjeti puno uspjeha u njenom poslovanju. Hoće li nas oslobađanje od grijeha …sorry! …legalizacija nezakonitog …učiniti boljima …ostaje neodgovoreno.

sorry!

To moramo pitati jedino one..koji su stvarajući zakone..uvjek ostavljali..rupe u njima..po svojoj vlastitoj volji.

ivan
ivan
11 years ago

..mislim da uvijek ima riješenja i nade.