STAROST NIJE BOLEST

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Najveći problem sa starenjem je da se ne zna kad ono počinje. Svatko ga gura pred sobom dok ide, a kad više ne ide kaže se …ostarilo se!
A kad se ostari onda se ide na teret zajednici. Nije važno kojoj …užoj široj …najširoj …teret ostaje teret.
U Hrvatskoj je vjekovima funkcionirala obitelj kao osnovna ćelija socijalnog društva. Pod jednim krovom su živjeli najmlađi i najstariji članovi, zajedno sa onima koji su bili u punoj radnoj sposobnosti. Svi radni i mentalni resursi korišteni su maksimalno. Svatko je imao svoju ulogu i svoje mjesto i tako koristio užoj zajednici.
Kod nekih posebnih nedaća, koje bi znale zadesiti obitelj u pomoć je priskaklo uže susjedstvo. U slučaju teže bolesti, nesreće, štete zbog elementarne katastrofe i sl. susjedi su bili dragocjeni oslonac. Starije osobe koje nisu mogle raditi u polju bile su itekako potrebne za poslove u kući …pripaziti djecu, skuhati, nahraniti stoku…
Iz takve sigurnosti većina današnjih iseljenika je otišla u svijet. Nakana je bila vratiti se nakon nekoliko godina i ponovo se uključiti u obiteljski život.
Ispalo je uglavnom drukčije. Gnijezdo koje su migranti napustili prije više decenija ne postoji više. A migranti su u dobu kada bi se mogli vratiti.
Hrvatska politika i hrvatsko društvo uopće nisu dosada prepoznali potrebe reagirati na socijalne promjene i trenutno stanje u društvu.
Model o zbrinjavnju starih i nemoćnih osoba preuzeli su iz socijalizma i nisu ga nimalo modernizirali. U socijalizmu su postojali starački domovi, a u njima su našli smještaj samo starci iz urbanih sredina. Zbog toga je i broj mjesta vrlo ograničen.
Trošak oko njege nemoćnih …smješetnih po domovima se socijalizira na najskuplji mogući način …preko Zajednice zdravstvenog osiguranja.
Liječenje i njega po istoj cijeni.
Tako ispada da je Hrvatski model jedan od najskupljih. Cijena staračke njege po jednom satu iznosi u Hrvatskoj 15,8 eura.
Za usporedbu sa državom u kojoj vrijedi pravilo da starost nije bolest …cijena iste njege u Austriji je 2,6 eura po satu.
U doba pronalaženja rješenja za izlazak iz krize i za input gospodarstvu bilo bi dobro razmisliti o pitanjima …je li starost bolest? Kada počinje starenje? Kako uključiti još aktivne i mentalno sposobne starije osobe u život društva.
I kako istovremeno rješiti problem starijih migranata koji su ostvarili pravo na mirovinu u zemljama u kojima su živjeli i žele ostatak života provesti u Hrvatskoj.
Nisam proveo istraživanje, ali iz iskustva …iz razgovora s povratnicima znam da su jako zainteresirani  za uvođenje stranih modela u Hrvatsku.
Da malo idealiziram …jedno naselje u kojemu bi mogli kupiti ili iznajmiti stan, u kojemu bi imali osiguranu svu infrastrukturu koja im je potrebna, ili koja će im dogledno vrijeme biti potrebna. Mislim na pravne savjete kod rješavanja mirovskih i inih pitanja, zdravstenu skrb i slične potrebe.
Postoji u inozemstvu bezbroj sličnih modela. Neki su otišli i korak dalje. Poznato mi je da u Remscheidu gradu u Rheinlandu postoji jedno novoizgrađeno naselje u kojemu je odjednom uspješno riješeno nekoliko socijalnih problema. Model se zove „Selo u gradu“
Tu su se stanovi prodavali i izdavali po ključu kojeg su odredila aktualna socijalna  žarišta. Sada u njemu žive iseljenici iz zemalja nekadašnjeg SSSR-a, mlade njemačke obitelji sa djecom, migranti iz raznih država …i nekoliko starijih bračnih parova …umirovljenika.
Cilj je bio međusobno pomaganje. Zbog nedostatka mjesta u vrtićima …umirovljenici pripaze na djecu dok roditelji rade. Migrantska djeca su uključena u projekt, tako da željena integracija počinje vrlo rano. Socijalni kontakti su predviđeni već u projektu i svatko od njih ima korist. U projekt je uključeno nekoliko društava, institucija, privatnih firmi…
Starost nije bolest! Kada bi Hrvatskoj uspjelo pametnim projektima animirati umirovljenike na povratak… bio bi to i značajan gospodarski poticaj, a zdravstveno osiguranje bi se oslobodilo za potrebe za koje je namjenjeno.
Potrebno je samo malo političke volje i hrabrosti početi razmišljati u tom smjeru i uskladiti zakone sa europskim …sklopiti potrebne bilateralne sporazume.
A bio bi to i doprinos borbi protiv korupcije, jer postojeći model upravo poziva na istu. Centralizirana javna nabava klozet papira i ostalih potrepština za sve pacijente već odavno spada u muzej.

Najvažnije je shvatiti da starost nije bolest, nego stanje, a bolest je misliti da nije tako.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Cipar Lijepo ste vi to sastavili cijelu strategiju o umirovljenicima povratnicima i što bi sve moglo ujedno pomoći u društvenom i socijalnom smislu obadvim stranama. Umirovljenici povratnici iz modernih evropskih i prekooceanski zemalja slično iz Njemačke donose sa sobom velika iskustva. U mojoj okolici u Waiblingenu nedaleko Stuttgarta postoji uz umirovljenički dom u kombinaciji i mali hotel koji kuha i za umirovljenike i za njihovu posjetu tako da se svi kod jela druže zajedno za posjetu postoje i hotelske sobe. I sam sam slično već negdje napomenuo umirovljenici iseljenički povratnici bi mogli mnogo toga dobroga učiniti osim da… Read more »